Без «побічних ефектів»

18.12.2014
Без «побічних ефектів»

Деякі медичні препарати можуть «конфліктувати» з певними продуктами. (з сайта comments.ua.)

Виявляється, деякі продукти харчування можуть вступати в небезпечну взаємодію з медичними препаратами. Тому, якщо ви приймаєте ліки, варто прискіпливіше формувати свій раціон.

Скажімо, грейпфрут — смачний і корисний цитрусовий фрукт — несумісний з більш ніж 80 видами лікарських засобів. А все тому, що містить фуранокумаріни — з’єднання, які змінюють метаболізм медпрепаратів в організмі, відтак може виникнути передозування, небезпечне для здоров’я.

Так само слід уважніше поставитися до шоколаду. Кофеїн у його складі здатний підсилювати дію психостимулятора — риталіну або ж знижувати ефект заспокійливих засобів. Кофеїн також несумісний із бронходілататорами (речовинами, що знімають спазми бронхів), тож зростає імовірність побічних ефектів.

Журавлина і сік із цієї ягоди зовсім «не пасують» до антикоагулянтів (препаратів, що запобігають тромбоутворенню). Журавлина здатна змінити дію варфарину (елементу, який не дозволяє крові згортатися) . Продукти з високим вмістом вітаміну К (наприклад капуста) також знизять ефективність ліків, які покликані «загустити» кров.

Молоко і молочні продукти лікарі не рекомендують приймати з антибіотиком ципрофлоксацином, оскільки ефект ліків при такому поєднанні значно знижується.

А якщо ви приймаєте препарати з вмістом калію, то, аби уникнути побічних ефектів, не захоплюйтеся продуктами, що багаті на цей елемент. А калій є у бананах, цитрусових, листкових овочах.