Вороги держави

16.12.2014
Вороги держави

Головного редактора газети «Заман» Екрема Думанлі (в центрі) арештували просто посеред натовпу прихильників, які прийшли до будівлі редакції його підтримати. (з сайта gpb.org.)

Туреччина, яка вже багато років веде переговори про вступ у Європейський Союз, укотре сама собі організувала перепони на цьому шляху. Країні, в якій масово «зачищають» опозиційних журналістів, у ЄС точно не будуть раді. А саме цим останніми днями займалися турецькі силовики, які в неділю провели облави у 13 містах країни. Затримано 27 осіб — здебільшого співробітників телекомпанії «Саманйолу» та газети «Заман», повідомляє «Франс пресс» із посиланням на офіційну Анатолійську інформагенцію.

Загалом же було видано 32 ордери на арешт. Серед затриманих і Екрем Думанлі, головний редактор газети «Заман» — одного з найбільших та найвпливовіших видань Туреччини, а також керівник «Саманйолу» Хідайєт Карач. Затриманих звинувачують у «створенні терористичної групи», спробі державного перевороту та наклепах на владу.

Операція поліції викликала масові акції протесту й пікети. «Це були єдині антиурядові засоби масової інформації в Туреччині. Може бути, що через ці ЗМІ свою думку висловлювали мільйони людей. Автократичний режим, що контролюється однією людиною, зараз намагається придушити свободу слова, але люди не збираються з цим миритися», — заявив голова Турецької спілки журналістів та письменників.

Про те, що їм загрожують арешти, представники опозиційних ЗМІ дізналися напередодні рейду поліції з анонімного повідомлення в мережі «Твіттер». Але вжити якихось заходів навряд чи встигли б, адже облави почалися у неділю рано-вранці.

Влада пояснює арешти боротьбою проти антидержавних змовників, які начебто прагнуть повалити уряд. «Ті, хто проникнув у державні установи, хто висвітлював найбільш таємні зустрічі прем’єр-міністра і президента, хто повстав проти національної розвідки, — вони не повинні думати, що їм не доведеться за це поплатитися», — заявив прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу.

Президент країни Реджеп Тайїп Ердоган вважає, що підготовкою заколоту керує зі США його противник і колишній головний конкурент на президентських виборах, мільйонер Фетуллах Ґюлен, духовний лідер ісламістського руху «Хизмет».

У Євросоюзі дії Туреччини з переслідування політичних опонентів Ердогана рішуче засудили. Минулої неділі зі спільною заявою з цього питання виступили глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні та єврокомісар із питань розширення Йоганнес Ган. Арешти журналістів вони назвали порушенням європейських цінностей та стандартів. Також у Брюсселі заявили, що дії турецької влади суперечать принципу презумпції невинності. І «якщо Анкара претендує на вступ у ЄС, турецькі правоохоронні органи мають провести прозоре та незалежне розслідування з дотриманням європейських стандартів щодо прав обвинувачених».

У Вашингтоні теж різко розкритикували арешти представників ЗМІ. Захистити свободу преси та демократичні цінності закликав Анкару Державний департамент США. Як зауважила його речниця Джен Псакі, «свобода ЗМІ та їхня юридична незалежність є ключовими елементами кожної здорової демократії і закріплені в Kонституції Туреччини».

  • Волевиявлення невільних

    Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей іще навіть не почалися, а ексцеси довкола них уже тривають. Минулої п’ятниці активісти та симпатики полку «Азов» влаштували під стінами Верховної Ради ціле фаєр-шоу, погрожуючи розігнати парламент, якщо вибори (а відповідно, і легітимізація самопроголошених «республік») усе-таки відбудуться. >>

  • Євробачення-2017. Показує гривня-ТБ

    Блискуча перемога Джамали, окрім усього іншого, означає й потребу прийняти наступний конкурс у Києві. Втім це може бути й інше українське місто. Пропозиція організувати Євробачення-2017 у Криму, звісно, звучить вельми привабливо, але будьмо реалістами. >>

  • Так минають прем’єри

    Недавня відставка Арсенія Яценюка була довгим та болісним процесом. Але найбільш прикрим є не це. А те, що Яценюк пішов примусово-добровільно: не тоді, коли відчув, що настав його час, а тоді, коли його підштовхнули до цього чисельні й заплутані «договорняки» на найвищому рівні. >>

  • Термоядерні промені чучхе

    Випробування Північною Кореєю водневої бомби запускає цілий ланцюг асоціативних роздумів. Передусім про те, чи є ефективним договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)? А також про те, чому ті, хто грає за правилами (як Україна), опиняються у програші, тоді як ті, хто правила порушує (як КНДР) отримують можливість говорити зі світом iз позиції сили? >>

  • Богдан Гаврилишин: Неефективність уряду виснажує Україну

    Богдан Гаврилишин — засновник благодійного фонду свого імені, який сприяє становленню людей нової генерації (стипендії, гранти, стажування), член Римського клубу (міжнародна організація, в яку входять представники політичної та економічної еліти 30 країн світу), директор Міжнародного інституту менеджменту МІМ-Женева, фундатор економічного форуму в Давосі, учасник Ініціативної групи «Першого грудня». >>

  • Де шукати щастя?

    Згідно з оприлюдненим 16 березня у Римі звітом ООН World Happiness Index 2016 («Індекс рівня щастя у світі-2016»), Україна посіла 123-тє місце з охоплених дослідженням 156 країн світу. Нашими сусідами по «щастю», чи радше «нещастю», є африканські країни Кенія (122-ге місце) та Гана і Конго (124-те і 125-те місця). >>