Ціна великих перемог

10.12.2014
Ціна великих перемог

Чи справжнi їхнi швидкість та сила? (з сайта www.olympic.org.)

Знавці соціальної психології кажуть, що шовіністичне та імперіалістичне «загострення» в мозку росіян виникло після успішного проведення їхньою державою сочинської Олімпіади, на якій збірна-господарка здобула перемогу в медальному заліку. До того ж хмизу в багаття підкинула перемога російських хокеїстів на чемпіонаті світу в Білорусі. І дарма, що на хокейному «мундіалі» суперниками «триколірних» були резервні склади найсильніших колективів планети, росіяни кажуть, що «рахунок на табло». Однак далеко не на всіх людей планети досягнення спортивної індустрії Росії справляє запаморочливе враження. Так, журналісти німецького каналу ARD, провівши власне розслідування, поставили під сумнів чесність та прозорість спортивних здобутків росіян.

Під час дослідження всієї «кухні», яку наші північні сусіди використовують для підкорення Олімпу, представники німецьких медіа відзняли двосерійний документальний фільм з відвертими коментарями російських спортсменів, тренерів та колишніх функціонерів, які мали досвід застосування заборонених у спорті «прийомів». Власне, йдеться про використання спортсменами «великої спортивної держави» допінгу. І, як свідчать головні герої фільму, цей процес у Росії має не поодинокий, а системний характер, до якого залучені, в тому числі, й спортивні функціонери. Приміром, бігунка Лілія Шобухова, яка в 2010 році виграла Лондонський марафон, а зараз відбуває дворічну дискваліфікацію за вживання забронених препаратів, заплатила чималого «хабара» представникові Федерації легкої атлетики Росії для того, аби той приховав результати позитивної «допінг-проби», а спортсменка змогла взяти участь в лондонській Олімпіаді-2012.

Загалом, фільм Хайо Заппельта спричинив у спортивному світі ефект бомби, що вибухнула. Приміром, у генерального директора Всесвітньої антидопінгової агенції Девіда Хаумена представлені документальні дані викликали шок, і він пообіцяв провести повномасштабне розслідування. Проводити внутрішні розбори польотів одразу взялися й у Міжнародній федерації легкої атлетики, на яку також упала тінь допінгового скандалу. Відзначимо, що, за даними IAAF, наразі 67 російських спортсменів відбувають дискваліфікацію за вживання стимуляторів.

Не забарився з реакцією й президент Міжнародного олімпійського комітету німець Томас Бах. «Беручи до уваги серйозність звинувачень, обов’язок МОК — поважати право кожного на захист. Ми поважаємо розслідування IAAF і не будемо вмішуватися. Але якщо буде доведено правдивість звинувачень, Міжнародний олімпійський комітет проявить нульову толерантність», — заявив Бах, який, балотуючись на пост президента МОК, обіцяв активно боротися й протидіяти допінговим «іграм».

Звісно, офіційна Москва називає фільм, продемонстрований на каналі ARD, провокацією та голослівною спробою принизити російський спорт. «Кидати тінь на перемоги російського спорту на зимовій та літній Олімпіадах... Це розраховано на якогось обивателя, який повинен здивуватися. Але ще раз скажу: якщо там є якісь факти, які треба розслідувати, ми обов’язково це зробимо. Але не треба на кількох окремих випадках показувати якусь систему та зацікавленість держави (у поширенні допінгу)», — заявив міністр спорту РФ Віталій Мутко.