Увімкнути «внутрішню грілку»

09.12.2014
Увімкнути «внутрішню грілку»

Імбирний чай узимку — незамінний. (з сайта viewside.net.)

Дієтологи називають імбир одним із найкорисніших продуктів. Цей коренеплід має унікальний склад. Крім стандартного набору з рослинних жирів, білків і вуглеводів, в імбирі містяться вітаміни С, В1 і В2, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, ніацин, а також практично всі незамінні амінокислоти. Крім того, він є чудовим засобом для лікування і профілактики грипу та кашлю, зміцнює імунітет.

«Імбир покращує настрій, зігріває при ознобі та лихоманці, зменшує надмірну пітливість, усуває нудоту і є дуже ефективним для вагітних жінок, які потерпають від ранкової нудоти», — зауважує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Імбир стане в пригоді і при заняттях спортом, адже рятує від утоми і крепатури. Дослідження показали, що регулярне вживання свіжого імбиру допомагає зняти напругу з м’язів, особливо після фізичного навантаження. А ще імбирний чай покращує травлення, обмін речовин, знімає спазми, чинить відхаркувальну, тонізуючу дію.

Однак основне правило при вживанні цього продукту — помірність. Оскільки, незважаючи на всі численні переваги, імбир має й свої протипоказання, каже лікар. Так, його не можна давати дітям до двох років, людям, які мають гострі захворювання шлунка, кишечнику, нирок та печінки, а також майбутнім мамам у другій половині вагітності.

Приготувати класичний імбирний чай просто: на склянку окропу візьміть чайну ложку заварки і чайну ложку тертого імбиру. При бажанні можна додати трохи сухої чи свіжої м’яти.

Щоб посилити корисні властивості імбиру, можна додати в чай трохи чорного перцю, кориці, кілька ложок сиропу шипшини і лимон. У поєднанні з перцевою м’ятою, квітками бузини чорної і деревієм (у вигляді чаю) імбир знімає сильні болі в животі, нормалізує кровообіг.

До речі, цей диво-корінь також допомагає схуднути. При вживанні імбирного напою виникає «ефект внутрішньої грілки», який стимулює обмін речовин, запобігає переїданню, сприяє зниженню маси тіла. Тому лікарі рекомендують вживати напій перед їдою.