Мозок любить солоденьке...

09.12.2014

На думку вчених і медиків, недостатнє і незбалансоване живлення мозку може спричинити хронічну втомлюваність, депресію, дратівливість навіть у здорових людей. І ось що цікаво: попри те, що вага мозку лише 5 відсотків від загальної маси тіла людини, він забирає 30% спожитих за день калорій, 15% корисних речовин, розчинених у крові і 20 відсотків кисню, що потрапляє в організм, а також майже всю глюкозу. Тож наша сіра речовина потерпає, коли не отримує потрібних мікроелементів із їжею. Зарадити проблемі просто: організуйте мозку корисний сніданок.

Як варіант такої ранкової трапези можуть бути два варенi яйця (дієтологи кажуть, що краще, коли лише білки — без жовтків), йогурт, фруктовий салат. Як інгредієнти для ранкового салату добре підходять банани, апельсини, ківі, чорниці. Яйця і йогурт дають організму білок, необхідний для синтезу нейромедіаторів, які є регуляторами нашого настрою. Фрукти дають мозку глюкозу, відтак — заряд бадьорості, який особливо важливий зранку. А фрукти помаранчевого кольору багаті на калій, його потребують нейрони мозку для ефективної передачі нервових імпульсів. Відтак зникає сонливість і активізується розумова діяльність.

А ось «традиційний» для більшості людей сніданок, що складається з каші, канапок із ковбасою і чаю з цукром, для мозку — «неправильний». Вуглеводи, що є в каші, створюють відчуття розслабленості і спокою. А це зовсім не те, що допоможе прокинутися і збадьоритися.

Канапка, зі свого боку, дає організму протеїни і вуглеводи. Вуглеводи заспокоюють, а протеїни — навпаки: «наказують» збадьоритися. Від таких протилежних сигналів мозок не знає, як бути...

До речі, якщо звикли завершувати сніданок чаєм із цукром, то знайте — таким чином отримуєте «удар» кофеїну і глюкози у мозок. Адже в міцному чаї кофеїну більше, ніж у каві. Звісно, завдяки такому допінгу мозок отримує заряд бадьорості, але — на короткий час. Адже «чиста» глюкоза, яку не потрібно розщеплювати, аби отримати енергію, швидко вичерпується. Як наслідок — решту дня будете в напівсонному стані. І, аби остаточно не впасти в сплячку, змушені будете регулярно підбадьорюватися схожим чином. Але організм — не «склад для кофеїну», тож у якийсь момент його стане занадто багато...