Бунт у вотчині «батька і сина»

04.12.2014
Бунт у вотчині «батька і сина»

Кривий Ріг обурений нахабними діями місцевої влади і вимагає її оновлення.

Кривий Ріг привернув до себе всеукраїнську увагу ще минулого тижня. Відтоді, як зо два десятки місцевих активістів не змогли потрапити до сесійної зали міської ради. Причому активістів зовсім не простих, а недавніх кандидатів у депутати Верховної Ради України по мажоритарних виборчих округах. Як розповів «УМ» один із них — Олег Бусень, вони, збагачені неоціненним досвідом виборчої боротьби, вирішили тепер об’єднатися задля того, щоб змінити ситуацію в місті гірників. Адже мають певний авторитет у громади. При цьому жоден із них не позиціонує себе з тією чи іншою політичною силою.
Серйозно про себе заявити екс-кандидати хотіли саме на вищезгаданій сесії міськради. Отож завчасно заготували перелік питань, які мали озвучити. Це — всеохоплююча корупція у верхівці міської влади, коли оголошувані тендери виграють тільки «свої» люди. І «довигравалися», що людям уже терпець урвався. Наприклад, один квадратний метр опалення криворіжцям нині обходиться майже у 13 гривень, кубічний метр води — 7 гривень (при тому, що в Житомирі, скажімо, — 3), проїзд у маршрутному автотранспорті — 4 гривні (а в тому ж Житомирі чи Миколаєві — 3)...

Ковбаси для школярів, від яких навіть собаки відвертаються

А всеукраїнський скандал із ТОВ «М’ясний дім» і взагалі Кривий Ріг збурив. Саме з цією фірмою, дотепер нікому не відомою, міська рада уклала договір на поставку до шкільних їдалень варених ковбас та сосисок на суму 6 мільйонів гривень. Коли ж 3,7 мільйона гривень ТОВ уже було перераховано, виявилося, що школярам замість обіцяного постачають фальсифікат, нашпигований соєю, крохмалем і шкідливими добавками.

При цьому до перемоги у вищезгаданому тендері про цей «М’ясний дім» у Кривому Розі й не чули. Як розповів журналістам начальник криворізької міліції Анатолій Гречух, отримувані ТОВ бюджетні кошти через фіктивні фірми переводили в готівку і повертали з вирахуванням певної суми. На гроші, що залишалися, на ринках купували якомога дешевше м’ясо і кістки, з яких у ковбасному цеху і виробляли сосиски для дітей. А технологом на цьому виробництві працював чоловік без відповідної освіти, колишній вантажник.

Міліція повідомляє, що організатором цієї схеми був заступник міського голови, який задіяв до такого бізнесу 12 осіб, у тому числі працівників міської ради, міськвиконкому, міського відділу освіти. Перед цим же заступник довів до штучного банкрутства комунальне підприємство, яке постачало до закладів освіти продукцію на мільйони гривень. Але внаслідок своєї форми власності в ньому все було мов на долоні — регулярні перевірки КРУ не залишали для махінацій жодних лазівок.

Зрештою, у приміщеннях збанкрутілого КП розмістився «М’ясний дім», у якому навіть промислові холодильні установки демонтували. За непотрібністю. А коли до цього фактично підпільного цеху нагрянула перевірка, ініційована криворізькими правоохоронцями, то там не змогли пред’явити ані дозволу на виробництво продуктів, ані санітарних книжок, ані навіть затвердженої технології виготовлення ковбасних виробів. Скуплене на базарах м’ясо «зберігалося» просто на брудній підлозі. Щоб воно не протухло, його посипали сіллю, а ще шпигували різними стабілізаторами і фарбниками. Вже попередня експертиза показала наявність у такій ковбасі соєвого білка, крохмалю і стабілізатора Е407, особливо небезпечного у дитячому харчуванні, адже при систематичному вживанні може викликати навіть рак шлунково-кишкового тракту.

Батьки школярів час від часу намагалися привертати увагу до такого неподобства. Одна з мам у розмові з журналістом одного з центральних телеканалів відверто сказала, що від такої ковбаси відвертаються навіть собаки. А дітей продовжували годувати неякісною ковбасою.

Майдан проти «страху перед Вілкулами»

Чому ж до масштабного викриття справа не доходила? Головною причиною називають «страх перед Вілкулами». Адже прихід в Україну влади від Партії регіонів у Кривому Розі став таким собі зоряним часом для родини Вілкулів — батька і сина. Пов’язується цей злет насамперед із тим, що криворізьку гірничо-видобувну галузь — візитну картку краю — рішуче опанував Рінат Ахметов. До цієї орбіти потрапив Вілкул-молодший, на той час іще справді молодий та ранній. Утім це не завадило йому очолити один із потужних місцевих гірничозбагачувальних комбінатів. Дбайливий син принагідно й батька «підтягнув». Згодом Вілкул-старший очолив Дніпропетровську обласну раду. Але після того як Вілкул-молодший був призначений керманичем облдержадміністрації, це вже стало «занадто» навіть за часів Януковича.

Отож вирішено було зробити хід конем. Вілкул-старший повертається до рідного Кривого Рогу, але зовсім не на пенсію, а з претензіями на крісло мера, яке на той час іще було зайняте. Адже в ньому понад 20 років із дивовижною впевненістю тримався Юрій Любоненко, людина у місті гірників вельми шанована. Але для батька з сином це не стало перешкодою. Юрія Любоненка «відряджають» у Верховну Раду депутатом. А його місце дістається, звісно ж, Вілкулу-батьку.

І навіть Майдан ситуацію у Кривому Розі не змінив. На недавніх виборах до парламенту тут найбільше голосів узяв Опозиційний блок — «брат-близнюк» Партії регіонів. У мажоритарних округах теж перемогли люди з цієї когорти, за винятком хіба що молодого уродженця міста гірників журналіста Костянтина Усова, що здобув собі славу скандальними телевикриттями ситуації у столичному Лук’янівському СІЗО.

Отож Кривий Ріг на Дніпропетровщині продовжує залишатися таким собі острівцем сепаратизму. Навіть гімн України перед початком сесій міськради тут дотепер не виконують, віддаючи перевагу гімну міста гірників із відеокадрами, звісно ж, батька з сином.

Кривий Ріг виходить на новий Майдан

Саме вищезазначені проблеми чоловік із десять колишніх кандидатів у нардепи плюс найближчі їхні помічники і мали намір озвучити на сесії міської ради. Але шлях їм перепинили співробітники міліції, яких виявилося навдивовижу багато, та хлопці з муніципальної гвардії — формування зі щонайменше сумнівним правовим статусом. Виникла штовханина, у результаті якої обурений люд виламав вхідні двері.

На саму ж сесію з’явилися близько 60 депутатів із 90, яким навіть роздати регламент не спромоглися. Міського голови Юрія Вілкула у залі засідань не виявилося. Останнім часом він і взагалі на людях став усе менше з’являтися, що породжує найрізноманітніші чутки. Отож, проголосувавши за запропоновані головуючим питання «всліпу», депутати доволі швидко розійшлися.

Тільки не розійшлися обурені люди. У Кривому Розі заявили про початок свого безстрокового Майдану. І не на словах, а на ділі. Поступово стали облаштовувати наметове містечко. Навіть різке похолодання останніми днями небайдужих криворіжців не злякало. Тут, на площі поруч із будівлею міської влади, розпалюють вогнища і розходитися не збираються. Гасла на цьому Майдані можна побачити різні, але всі зводяться до одного — прагнення змінити міську владу. Як один із пунктів конкретних дій — відставка всіх сімох заступників міського голови. Чи поступляться вони своїми кріслами, у яких, ще недавно здавалося, сидять міцно і надовго, так просто? Навряд. Але й активісти налаштовані стояти до переможного кінця. На місця заступників міського голови, які себе дискредитували, вони планують поставити представників громади, схвалених протестувальниками.

При цьому вимога про відставку Юрія Вілкула не висувається — з огляду на те, що декілька років тому за нього все ж проголосували більшість криворіжців. «Але ми стверджуємо, що в нашому місті вами і вашою командою створена система беззаконня, яка підтримується розстановкою відповідних кадрів на основних посадах», — наголошується у зверненні протестувальників до міського голови.

Також активісти пропонують створити Громадську раду, яка контролюватиме роботу міської влади. А ще вони виступають за вільний медіа-простір, оскільки комунальні ЗМІ висвітлюють події однобічно.