Дас іст Кабмін

04.12.2014
Дас іст Кабмін

Міністр фінансів — Наталія Яресько, як сподівається Прем’єр, розмовлятиме із вашингтонськими інвесторами однією мовою. (УНІАН.)

На своє перше засідання новообраний Кабінет Міністрів зібрався за півдоби після призначення. Пізно ввечері у вівторок Верховна Рада проголосувала за узгоджені кандидатури, а вже вчора всі вони сиділи за тим самим масивним столом, що й їхні попередники. А також «папєрєдніки». Та попри це, зал засідань уряду святою водою не кропили — секретаріат Кабміну вирішив не переймати прогресивний досвід своїх парламентських колег. А перше засідання практично не носило ознак врочистості — треба розуміти, з огляду на воєнну ситуацію та економічну скруту. Коротке вступне слово Прем’єра Арсенія Яценюка — і пресу попросили покинути зал, а новоспечені урядовці залишилися за зачиненими дверима.

Наші не тонуть. А іноземці?

Великих несподіванок персональний склад нового українського уряду не спричинив. Як і передбачалося, своє місце зберіг міністр юстиції Павло Петренко, якого вважають особистою креатурою Арсенія Яценюка. Продовжує працювати на міністерській посаді Сергій Квіт, виходець із найбільш демократичного українського вузу — Києво-Могилянської академії. Продовжує очолювати Міністерство внутрішніх справ яскрава особистість Арсен Аваков, відомий не тільки і не стільки запеклою боротьбою зi злочинністю, а також своєю сторінкою у «Фейсбуцi». З якої він регулярно звертається до законослухняних громадян та різноманітних сепаратистів. Проти Авакова деякі коаліціянти виступали не тільки «під килимом», а й уголос, — та харизматичний міністр встояв.

Залишилися на місцях два президентські призначенці — очільник Міноборони Степан Полторак, який прийшов на це місце нещодавно, та головний дипломат Павло Клімкін, що вже встиг напрацювати зв’язки на міжнародній арені. Цікаво, що першим із призначенням Клімкіна привітала Німеччина.

Увага присутніх адресувалася також і Юрію Стецю. Точніше, не так самому чиновнику, як очолюваній ним новоствореній структурі — Міністерству інформаційної політики. Проти Мінінформу, якого, за аналогією з оруелівським твором, уже прозвали «Міністерством правди», громадськість виступала голосно та категорично. Втім, без особливого результату. Відтак маємо і нову структуру, і її керівника.

Але найбільше цікавими були постаті трьох іноземців. Це вперше у нашій історії на ключові державні посади були запропоновані вихідці з інших держав — хоча й з українським корінням чи тривалим досвідом проживання в нашій країні.

Автором сміливої та неоднозначної ідеї був особисто Президент Петро Порошенко. Вперше він натякнув про таку можливість у розмові з литовським президентом Далею Грибаускайте — мовляв, хочу, щоб наші міністри, як і ваші, добре знали хоча б одну європейську мову. Потім Порошенко заявив про цю ідею прямим текстом.

Часу до реалізації минуло небагато. Вперше у кулуарах про «грузина», «емігрантку» і «литовського фахівця фондового ринку» заговорили на початку минулого тижня. А вже позавчора ввечері Олександр Квіташвілі, Наталія Яресько та Айварас Абромавічус під світлом телевізійних софітів розповідали українським ЗМІ, як вони викорінюватимуть корупцію.

Пріоритети: Прем’єра і міністрів

Букви закону, тобто процедури призначення іноземців, було дотримано: перед голосуванням усі вони отримали українське громадянство і відмовилися від попереднього. Арсеній Яценюк, який учора активно демонстрував пресі західний «стайл», тобто широку усмішку, персонально привітав «варягів» і подякував за їхнє бажання вивчити українську мову. Стосувалося це насамперед Квіташвілі та Абромавічуса, адже Наталія Яресько завдяки своєму українському походженню державною мовою володіє вільно. Що й успішно демонструвала на прес-конференції у Раді.

Першим завданням Прем’єра своєму Кабінету було створення Програми дій уряду. Дедлайн — до кінця цього тижня. А вже у перші робочі дні наступного документ має лягти на стіл новообраних депутатів. «Програма дій уряду — це не набір слів, а набір конкретних цілей і шляхів досягнення цих цілей. Кожен міністр на 2015 рік визначає три ключовi пріоритети і яким чином будуть досягнені ці пріоритети», — Яценюк таким чином пояснив, що, на його думку, треба робити, аби програма дій не перетворилася на чергову декларацію про «покращення».

Власним пріоритетом номер один Прем’єр вважає роботу в безпековому секторі держави. «Крім зовнішньої агресії, у нас є внутрішня агресія. Внутрішня агресія — це корупція у країні. Для подолання корупції — тут я маю великі сподівання як на МВС, так і на галузеві міністерства, — це дерегуляція, зменшення кількості як чиновників, так і функцій, які виконують ці чиновники», — сказав Яценюк.

Третє питання — подання до кінця поточного року блоку економічних і податкових законів, прийняття нової редакції Бюджетного кодексу, яка повинна дати можливість органам місцевої влади додатково формувати власну дохідну базу. Нова команда також має внести зміни до Податкового кодексу: скоротити кількість податків, розширити базу оподаткування. Головний напрям у соціальній сфері — єдиний соціальний внесок. «А саме зменшення єдиного соціального внеску і детінізація заробітних плат з тією метою, щоб якщо платимо менше податків, то тоді всі показуємо, хто скільки реально отримує, і таким чином наповнюємо бюджет», — сказав Прем’єр.

Режим економії і карт-бланш на заступників

На базі цих змін уряд планує оперативно підготувати проект Державного бюджету на 2015 рік. Адже ухвалювати його треба вже «вчора». Ілюзій та невиправданих обіцянок Яценюк українцям вирішив не роздавати. Його прогнози на наступний рік — на рівні експертних. Тобто, буде важко. «У 2015 році в нас завдання вижити для того, щоб сформувати базу для росту і економічної стабільності в 2016 році», — сказав очільник уряду.

Кабмін планує продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом і сподівається на черговий транш, який наші донори відклали у зв’язку з нестабільністю в державі. Місія пообіцяла приїхати, як тільки їхні експерти матимуть iз ким працювати. Нині, на думку Яценюка, цей час настав. «Я прошу міністра фінансів України пані Наталю (Яресько. — Ред.) запросити місію МВФ, позаяк у нас сформовано уряд і наші іноземні партнери готові до перемовин», — дав він перше завдання новому міністру.

Нелегко буде і новому очільнику енергетичної галузі, яка перебуває вже на межі чи навіть за межею розвалу — планові відключення електроенергії у столиці тому підтвердження «Міністру енергетики та вугільної промисловості проінформувати про стан справ на окремій прес-конференції. Я знаю, що відбулася аварія на Запорізькій атомній електростанції. Коли буде подолана? І заходи з відновлення нормального енергопостачання на всій території країни», — сказав Прем’єр.

Але, судячи з усього, це лише квіточки для Володимира Демчишина. «Найбільше мене турбує дефіцит НАК «Нафтогаз України», який більший, ніж дефіцит державного бюджету. При дефіциті держбюджету сьогодні 68 млрд. грн., дефіцит компанії НАК «Нафтогаз України», яку ми профінансували, тому що тарифи не відповідають ринковій ціні на газ, — 103 млрд.», — сказав Яценюк.

Утім у певному сенсі новими міністрам буде легше, ніж їхнім попередникам: кожен iз них отримав карт-бланш на кадрові зміни. Ця вимога, за кулуарною інформацією, була однією з головних, які поставили Яценюку міністри-іноземці. «Кожен міністр має всю повноту влади в міністерстві і всю повноту відповідальності. Ви самі підбираєте заступників, ви самі підбираєте керівників. З мене питає парламент — я питаю з вас, а з нас питає український народ, — публічно відповів їм Прем’єр. І при цьому поставив своїх міністрів у доволі жорсткі рамки. — нагадаю, що в Україні прийнятий Закон України «Про очищення влади», і тому, як міністри, так і всі кандидати, яких ви повинні подати на посади заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, державних компаній, акціонерних товариств і інших суб`єктів, які знаходяться в сфері компетенції уряду, повинні пройти антикорупційну і люстраційну перевірки».

ЗНАЙОМТЕСЯ, ВОНИ ПРИЙШЛИ!

П’ятеро «старих» і троє — з-за кордону

Від позавчорашнього вечора у нашій державі працює новий уряд. Ось вони:

— Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк,

— вiце-прем’єр Валерій Вощевський,

— вiце-прем’єр, міністр культури В’ячеслав Кириленко,

— вiце-прем’єр-міністр — мiнiстр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко,

— мiнiстр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко,

— мiнiстр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко,

— мiнiстр внутрішніх справ Арсен Аваков,

— мiнiстр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко,

— мiнiстр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус,

— мiнiстр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин,

— мiнiстр закордонних справ Павло Клімкін,

— мiнiстр інформаційної політики Юрій Стець,

— мiнiстр інфраструктури України Андрій Пивоварський,

— мiнiстр молоді та спорту Ігор Жданов,

— мiнiстр оборони Степан Полторак,

— мiнiстр освіти і науки Сергій Квіт,

— мiнiстр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі,

— мiнiстр соціальної політики Павло Розенко,

— мiнiстр фінансів Наталія Яресько,

— мiнiстр юстиції Павло Петренко.

 

ВЧАСНО НАГАДАЛИ

Майже, як в Уганді, але краще, ніж у Сомалі

Коли новопризначені українські міністри збиралися на своє перше засідання, результати свого чергового дослідження щодо рівня корупції оприлюднила авторитетна міжнародна організація Transparency International. Результати — сумні. Через рік після Майдану Україна залишається серед найбільш корумпованих країн світу, займаючи 142-ге місце з 175.

«26 балів зі 100 можливих і 142-ге місце з 175 позицій — такі показники України в нинішньому Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) від Transparency International. Україна вкотре опинилася на одному щаблі з Угандою і Коморськими островами як одна з найбільш корумпованих з 92 балами. Останнє місце поділили Північна Корея та Сомалі, набравши лише по 8 балів. Колишні сусіди України по соцтабору зайняли наступні місця в рейтингу корумпованості країн: Естонія розділила 26-те місце  Францією і Катаром (по 69 балів), Литва розділила 39-те місце з Домініканою та Словенією (по 58  балів), Латвія посіла 43-тє місце (55 балів), Грузія — 50-те місце (52 бали), Вірменія — 94-те місце (37 балів), Молдова — 103-тє місце (35 балів), Білорусь — 119-те місце (31 бал), Азербайджан і Казахстан — 126-те місце (по 29 балів). Цікаво, що Росія займає 136-те місце (27 балів), це на кілька рядків вище, ніж наша держава.

На думку експертів Індексу, невтішні результати України зумовлені слабкими діями щодо ліквідації корупційних схем, отриманих у спадок від усіх правлячих режимів часів незалежності України. За словами виконавчого директора українського представництва Transparency International Олексія Хмари, прийнявши певні закони, держава показала намір рухатися в бік реформ, але цього недостатньо. «Антикорупційні закони, прийняті 14 жовтня 2014 р., заклали тільки основу, фундамент для змін. Якою ж буде справжня реформа — покажуть найближчі події. Причому вже відразу в грудні. Новий уряд країни спільно з новим парламентом повинні попрацювати над бюджетом країни на 2015 рік. І чи знайдуться в ньому гроші на Антикорупційне бюро або електронну систему всіх декларацій чиновників — питання досі відкрите», — говорить він.

Новому уряду, таким чином, окреслили одне з його найголовніших завдань.