НОВИНИ ПЛЮС

25.11.2014

Золото втрачає у вазі

У жовтні нинішнього року золотовалютні запаси України скоротилися на 14 тонн золота. До такого висновку дійшли експерти з Міжнародного валютного фонду. Західні аналітики вважають, що Україна перебуває на межі банкрутства. «Економіка сильно пошкоджена, і Україна продала більше третини своїх золотовалютних резервів у жовтні, за даними Міжнародного валютного фонду. Наприкінці місяця (жовтня) у країни, як і раніше, було 26 тонн золота, що на 14 тонн менше, ніж у вересні, про що свідчать дані МВФ. Чи триватиме цей тренд у листопаді, поки не вiдомо», — пише журнал Wirtschafts Woche. На думку видання, в нинішніх кризових умовах Україні залишається лише сподіватися на те, що Захід не залишить країну в скрутну хвилину.

Сто мільйонів на броню

Міністерство оборони України та військові підрозділи уклали низку угод на ремонт бойової техніки на 105,75 мільйона гривень. 44,39 млн. гривень отримає ДП «Миколаївський бронетанковий завод» на ремонт бронетранспортерів БТР-80. Ще 5,96 млн. гривень на ремонт БТРів та гусеничних тягачів МТ-ЛБ-АТ отримає ДП «Харківський автомобільний завод». ДП «Харківський бронетанковий завод» отримає 40,26 млн. гривень на ремонт танків БМ «Булат». Окрім бронетехніки, військові за 15,15 млн. гривень замовили ДП «Укроборонсервіс» середній ремонт ЗРК С-300ПС.

Краще вже не допомагайте!

Незалежна асоціація банків (НАБУ) рекомендує Національному банку України скасувати проведення валютних аукціонів. У НАБУ вважають, що проведення аукціонів, які не задовольняють навіть 1% від суми накопиченого відкладеного попиту на валюту, лише збільшують його, а отриманий курс не відображає ринковий або зважений. Як наслідок, більшість експортерів не квапляться заводити експортну виручку в Україну, намагаючись проводити розрахунки за її межами, або використовують різні схеми розрахунків.

«Наявність різних домовленостей про утримання курсу стає для бізнесу сигналом про неринковий курс валют і збільшує очікування росту курсу вище за «домовлений», — вказується в листі НАБУ. За словами представників асоціації, чим швидше ринок сам встановить курс, за яким більшість суб’єктів ринку будуть готові проводити розрахунки, тим швидше ринок наповниться валютою за рахунок збільшення обсягів продажу експортерами валютної виручки та зменшення попиту за неконкурентоспроможним імпортом, і тим швидше курс гривні почне зміцнюватися до зваженого.