І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Тетяна Корост біля автолавки, яка привезла хліб від агрофірми «Маяк» у село Михайлове Котелевського району. (автора.)
— Незмінним пріоритетом агрофірми «Маяк» лишається продовольча безпека, — наголошує Тетяна Михайлівна. — Я хотіла б привернути увагу до селянина. Селянин — не той, хто має в селі власність і землю, а той, хто працює на землі. Такого селянина ми повинні цінувати.
Україні сьогодні потрібні лідери, котрі зуміли б згуртувати людей. Я вважаю: безсистемність реформ в Україні призвела до кризи. Хіба можна, скажімо, проводити реформу охорони здоров’я, не створивши умов для того, аби підняти рівень життя народу? Адже здоров’я людини напряму залежить від того, наскільки вона може забезпечити себе продуктами харчування, мати повноцінний відпочинок, оздоровлення. А яке в українців харчування? Про це замовчують. Я ж вважаю: має бути державна програма продовольчої безпеки, що гарантувала б потребу людей у якісних продуктах: хлібові, молоці, м’ясі, яйцях, овочах, фруктах тощо. Бо сьогодні, щоб забезпечити потребу українців у молоці, його потрібно приблизно 20 мільйонів тонн, а виробляється тільки 2 млн. Що ж у результаті споживають наші люди?
— Молоковмісні продукти.
— Чому й наголошую, що має формуватися державна політика. Але ж це нікому не потрібно. Бо в нашій державі людина — на другому плані. А на першому — гроші, місця у владі, розподіл портфелів. Хоч хтось порушує питання про те, що їдять наші діти? А це має бути питанням номер один. Питання номер два — як розумно розпорядитися потенціалом нашої землі, природних ресурсів. Тільки таким системним підходом можна чогось досягти. Ми з Котельви веземо своє молоко аж за 600 кілометрів, бо в Полтаві на місці колишнього молокозаводу працює станція техобслуговування. Отже, громадськість має порушувати питання: хто отак господарює в державі, що маємо суцільний хаос?
— Боляче спостерігати, як занепадають українські села. Водночас є острівці, де село живе й навіть процвітає.
— За відсутності цілеспрямованої державної політики все тримається на ентузіазмі й патріотизмі окремих совісних людей, котрі працюють у сільському господарстві. Не маю на увазі латифундистів. Бо їхня мета — не робочі місця в селі. Головне для них — використати землю у своїх інтересах, отримати прибуток — і все. Основна частина великих агрохолдингів виробляє рослинну продукцію заради реалізації її за кордоном, по суті, перетворюючи нашу державу на сировинний придаток іноземного капіталу. Так, маємо експортувати й зерно, але більше — все ж перероблену продукцію, бо на кожному етапі переробки залишаємо у себе вдома додаткову вартість, а це наші доходи, робочі місця. Робота на землі має сезонний характер. Але ж селянин повинен отримувати доходи і взимку. А це можливо тільки тоді, коли в селі розвивається і землеробство, і тваринництво, й будівництво… Ми відновили або побудували загалом 11 ферм. Тепер вони дають селянам робочі місця. Чому Україну бояться? Бо якщо зуміємо правильно використати потенціал своєї землі, працелюбних людей, наша країна стане великим конкурентом у світі. Та поки цього не вмітимемо, так і тупцюватимемо на місці, не рухатимемося вперед.
— От і виходить, що маємо родючі землі, сприятливі природні умови — і при цьому бідуємо.
— А все тому, що представників селян немає у владі, в парламенті. І їх туди не пустять, бо все вирішують гроші. Не побоюся сказати, що наші Майдани замість одних олігархів приводять до влади інших, наївно сподіваючись, що ці, нові, олігархи — кращі за попередників. Знаєте, робота в сільському господарстві ставить тебе в жорсткі рамки: якщо, наприклад, сьогодні не встиг посіяти — усе, вже можеш не сіяти взагалі. От якби й нашу владу поставити в певні рамки, щоб вона знала: якщо сьогодні чогось не зробить — завтра все втратить. Але в такому режимі ніхто нагорі не працює. Ідуть до влади, аби лишень вирішити свої проблеми, зайняти певне становище в суспільстві.
— Тетяно Михайлівно, як підприємство бореться за конкурентоспроможність своєї продукції?
— Нові технології — це основа бізнесу, так увесь світ працює. Якби сиділи на старих технологіях у старих сараях, наша продукція була б нікому не потрібною. Намагаємося шукати шляхи виходу на європейські ринки — для цього виробництво має отримати відповідний сертифікат. Так от, агрофірма «Маяк» уже отримала статус спеціальної сировинної зони з виробництва дитячого дієтичного харчування, зокрема молока, м’яса, круп тощо.
— Що це означає?
— Те, що під час вирощування культур не застосовуємо хімікатів, не використовуємо на полях гербіциди та пестициди. Поблизу нашого виробництва немає об’єктів, які б забруднювали навколишнє середовище. Далі — в годівлі тварин не застосовуємо кормів гормонального походження (преміксів). На сівозмінах, які використовуються під виробництво кормових культур, також у жодному разі не застосовуємо хімії. У результаті агрохімічне обстеження наших полів та висновки Інституту агроекології НААН і стали підставою для одержання статусу спеціальної сировинної зони. Як відомо, наша агрофірма ще й переробляє свою продукцію. І тут також не застосовуємо будь-яких інгредієнтів, що не гарантують якості і не підтверджуються Держстандартом. Скажімо, на м’ясокомбінаті агрофірми використовується м’ясо власного виробництва. Рецептура ковбас відповідає Держстандарту, у її складі — тільки якісне м’ясо свинини і яловичини. Це дуже важливо!
Якби в нашій державі екологічно чиста продукція цінувалася, під її виробництво надавалися дотації, це дало б можливість виробляти її більше. А так у кожної людини немає можливості споживати екологічно чисту продукцію. Останні роки в нас узагалі немає державних програм підтримки сільського господарства — тоді як у всьому світі аграрний сектор підтримується дотаціями. У нас же на аграріїв збільшують податкове навантаження (хоч і кажуть, що не збільшують), зростає орендна плата — нібито від цього поліпшується добробут людей. Ні, у когось, може, й поліпшується, а в основної маси — навпаки, тільки погіршується. Таких середніх підприємств, як наше, сьогодні в Україні не так багато. І все робиться для того, щоб їх узагалі не стало. А якби держава визначила своїм пріоритетом забезпечення українців тільки якісними натуральними продуктами і довела до виробників квоти, от тоді можна було б сказати, що в нас думають про людей. Нині ж ми постійно ламаємо голови над тим, як протистояти непродуманій державній політиці.
Мені хотілося б, щоб ви побачили, як у нас працюють люди, вони заслуговують на повагу. Праця на землі часто невдячна, постійно пов’язана з ризиком, адже природні умови інколи просто безжалісні: ти вклав свою працю, а результату можеш і не отримати. Мені хочеться, щоб селяни нарешті відчули, що їх у нашій державі цінують, бо вони є тими годувальниками, які створюють основу життя. Коли буваю в місті, дивлюся на багатоповерхівки й міркую: оце ж чи не в кожне вікно потрібно і хліба, й молока, і м’яса. То, може, державним мужам варто врешті-решт подумати: а як живеться людині в селі, в місті? У магазині молоко коштує 16 гривень за літр. А селянин продає його щонайбільше по 5 гривень за літр, якщо це молоко екстракласу, яке виробляє, скажімо, наша агрофірма. Сьогодні моя програма-мінімум — донести до полтавців якісний молочний продукт. Думаю, порушуватимемо питання і про будівництво молочного заводу, щоб не возити молоко за сотні кілометрів, а переробляти його тут, на місці. Я знаю, як поєднати інтереси села і міста. Тому робитиму все можливе, щоб домогтися підвищення статусу праці селянина, з одного боку, і забезпечення жителів міста якісними продуктами харчування — з іншого.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>