На три-чотири розрахуйсь!

18.11.2014

У Франції з аукціону за 1 мільйон 884 тисячі євро продали головний убір Наполеона — одну з багатьох треуголок, з якими завдяки портретам багато в кого асоціюється образ французького імператора. Як повідомляє агенція «Франс-пресс», капелюха придбав колекціонер із Південної Кореї. Загалом на торгах було виставлено близько тисячі предметів із наполеонівської колекції князя Монако Альбера ІІ, за які змагалися не лише приватні колекціонери, а й провідні музеї світу.

Але порівняно з іншими торгами, які провів у Нью-Йорку аукціонний дім «Крістіз», «наполеонівські» раритети видаються просто дешевими цяцьками. Так, скажімо, проданий на нью-йоркському аукціоні «потрійний» портрет Елвіса Преслі роботи американського митця українського походження Енді Ворхола (1963 рік) обійшовся покупцеві у 81,9 мільйона доларів. Виконану в техніці шовкографії картину «Три Елвіси» більше двох метрів заввишки художник списав із рекламного плаката до фільму «Зірка, що палає». Елвіс на цьому постері був зображений в образі ковбоя з пістолетом.

Інший портрет пензля Ворхола — «Чотири Марлони», на якому зображений легендарний актор Марлон Брандо, пішов з молотка 69,6 мільйона доларів. Його митець змалював 1966 року з фотографії Брандо в образі героя фільму «Дикун».

Як зазначає інформагенція «Блумберг», для організаторів торгів виручена за картини сума стала приємною несподіванкою, адже вони розраховували отримати за кожне з полотен максимум 60 мільйонів.