Сильний помилки не вибачає

14.11.2014
Сильний помилки не вибачає

У великій мірі саме від Томаша Бердиха залежатиме майбутнє першої ракетки планети. (з сайта atpworldtour.com.)

Дивлячись, із яким натхненням, швидкістю та спортивною злістю Новак Джокович «розриває» своїх суперників на підсумковому турнірі року, сумнівів, що йому вдасться залишити за собою звання першої ракетки планети, не виникає. Власне, після того, як позавчора ввечері він «розніс» четверту ракетку планети — Станісласа Ваврінку (6:3, 6:0), для збереження своєї чільної позиції в табелі про ранги йому достатньо однієї перемоги. Найближча зустріч — заключний матч групового етапу проти Томаша Бердиха. Статистика Джоковича в Лондоні, де останні шість років проходить фінал «Світового туру», вражаюча — з 2012-го він не програв на «О2 Арені» жодного матчу. Загалом же його переможна серія «під дахом» (традиційно змагання в закритих приміщеннях проходять наприкінці сезону) тепер становить 29 матчів.

Нагадаємо, що до столиці Британії Новак приїхав у статусі переможця одного з найпрестижніших «мастерсів» — за тиждень до старту підсумкового турніру АТР серб тріумфував на турнірі в Парижі з призовим фондом 2,8 мільйона євро, здобувши таким чином шостий титул у сезоні та 47-й у кар’єрі. Вочевидь зупинятися на досягнутому Ноло не буде, адже, з огляду на його нинішню форму, важко уявити, хто б міг зупинити лідера світового тенісу.

Приміром, четверта ракетка планети — швейцарець Ваврінка, якому в січні Джокович поступився у чвертьфіналі «Аустреліан оупен»-2014, зміг виграти у серба лише три гейми. Цікаво, що два з них Станіслас узяв у дебюті поєдинку, після чого його опонент видав неймовірну серію, вигравши 12 із 13 геймів. «Очевидно, сьогодні Стен показав не найкращу свою гру, зробивши велику кількість невимушених помилок і продемонструвавши низький відсоток влучання першої подачі. Про себе можу сказати, що я зіграв солідно. Попри програш двох перших геймів, я зберігав спокій і в подальшому зміг витиснути максимум», — сказав Джокович.

В іншому матчі цієї групи зустрічалися невдахи першого ігрового дня — чех Бердих та хорват Чилич. Попри статус чинного переможця Відкритого чемпіонату США, який, нагадаємо, закриває сезонну програму турнірів «Великого шолома», Марін Чилич, посіяний на турнірі під восьмим номером, нічого не зміг протиставити досвідченому Томашу Бердиху (6). Чеський тенісист, який уп’яте бере участь у підсумковому турнірі року, легко «розібрався» з дебютантом цих змагань — 6:3, 6:1. «Коли ти змагаєшся з кращими тенісистами планети, то вже кілька помилок можуть перекреслити твої шанси на успіх. А я сьогодні помилявся дуже часто», — пояснив причину невдачі Марін Чилич.

ТАБЛО

Підсумковий турнір АТР (Лондон, призовий фонд — 6,5 млн. євро). 2-й тур.

Група А. Джокович (Сербія, 1) — Ваврінка (Швейцарія, 3) — 6:3, 6:0. Бердих (Чехія, 6) — Чилич (Хорватія, 8) — 6:3, 6:1.

Турнірне становище: Джокович — 2 перемоги/0 поразок, Ваврінка, Бердих — 1/1, Чилич — 0/2.