Королі і рейтинги

14.11.2014
Королі і рейтинги

Василь Іванчук невдало розпочав боротьбу за титул чемпіона країни 2014 року. (з сайта ukrchess.com.)

В останні роки рідко коли жіночий чемпіонат України з шахів проходив без найсильніших гросмейстерів. Натомість зібрати на національні змагання всіх сильніших чоловіків-шахістів організаторам турніру довго не вдавалося. У першу чергу це стосувалося персони Василя Іванчука, який у минуле десятиріччя жодного разу не брав участі в національній першості. Проте цього разу викрутитися легендарному шахісту не вдалося. Відмовитися від запрошення рідного Львова, де з 11 листопада майже одночасно проходять жіночий та чоловічий чемпіонат країни, лідер українських шахів не зміг.

...Забути минулі здобутки Іванчука важко. Однак останнім часом 45-річний львів’янин серйозно здав. Серія невдач призвела до того, що в рейтингу ФІДЕ він «випав» із першої десятки, опустившись на 25-ту позицію. Та й вочевидь на національному рівні він почувається вельми некомфортно. Після двох турів ЧУ-2014 Василь із половиною очка посідає восьму сходинку. У стартовому поєдинку Іванчук розписав нічию з чинним чемпіоном країни, своїм земляком Юрієм Криворучком, а в наступній дуелі зазнав поразки від харків’янина Павла Ельянова, який, згідно з рейтингом ФІДЕ, є другим за силою шахістом України (31-ша позиція в табелі про ранги Міжнародної федерації шахів). Наразі Павло та ще один представник Харкова Антон Коробов, який записав до свого активу знакову перемогу над віце-чемпіоном країни-2013 Русланом Пономарьовим, очолюють турнірну таблицю ЧУ, демонструючи стовідсотковий результат.

Зібрався у Львові й увесь цвіт жіночих шахів, який учора розпочав боротьбу за медалі. Щоправда, без Катерини Лагно, яка віднедавна, прийнявши російське громадянство, виступає під «триколором», але з Ганною Музичук, яка після десяти років виступів за Федерацію шахів Словенії, повернулася на Батьківщину.

Власне Ганна — шоста шахістка світу — водночас є й рейтинг-фавориткою ЧУ, однак боротися за титул їй доведеться зі своєї сестрою Марією, котра виграла дві попередні першості. Варто відзначити, що за останній рік Маша здійснила вагомий стрибок у рейтингу ФІДЕ, посівши місце в «топ-10». Тепер її, володарку дев’ятої позиції, відділяє від сестри лише 16 рейтингових очок. Водночас не слід списувати з рахунків і харків’янку Анну Ушеніну, яка, перебуваючи наразі в статусі третьої шахістки України та 18-ї — світу, може становити серйозну конкуренцію представницям Львівщини. До слова, чемпіонка світу 2013 року Ушеніна вигравала національну першість лише одного разу — в далекому 2005 році.

ТАБЛО

Чемпіонат України з шахів (Львів). Чоловіки. 1-й тур. Зубов — Мойсеєнко — 0:1, Ковчан — Ельянов — 0:1, Іванчук — Криворучко — 0,5:0,5. Зубарєв — Коробов — 0:1, Пономарьов — Арещенко — 1:0, Богданович — Кузубов — 0:1.

2-й тур. Мойсеєнко — Кузубов — 0,5:0,5. Арещенко — Богданович — 1:0, Коробов — Пономарьов — 1:0, Криворучко — Зубарєв — 1:0, Ельянов — Іванчук — 1:0, Зубов — Ковчан — 0,5:0,5.

Турнірне становище: Коробов, Ельянов — 2, Мойсеєнко, Кузубов, Криворучко — 1,5, Пономарьов, Арещенко — 1, Іванчук, Ковчан, Зубов — 0,5, Зубарєв, Богданович — 0.

* * *

Матч за звання чемпіона світу (Сочі). Третя партія. Ананд (Індія) — Карлсен (Норвегія) — 1:0. Четверта партія. Карлсен — Ананд — 0,5:0,5. Рахунок у серії — 2:2.