Бути чи не бути

12.11.2014

Тренд «відмовлюсь від мандата» набуває все більш широкої популярності. До когорти потенційних (це ключове слово!) «відмовників» долучається нині й командир добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко. Він не виключає, що може скласти депутатські повноваження, щойно їх набувши (обрано його, нагадаймо, від об’єднання «Самопоміч»). Про це Семенченко написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi».

«До 1 грудня, в залежності від ситуації на фронті, я прийму рішення про проходження подальшої служби або виконання обов’язків народного депутата України», — заявив комбат. Раніше, як уже повідомляла «УМ», командир «Дніпра» Юрій Береза також заанонсував, що готовий здати мандат депутата після того, як Рада прийме першочергові закони щодо підвищення обороноздатності країни.

Насправді ж Верховна Рада за всю свою історію знає небагато випадків, коли б парламентарiй відмовився від своєї «корочки». Якщо брати 2014 рік, то такий випадок був один — мандат склав депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Полочанінов.

Свій вчинок політик пояснив так: йому, мовляв, нічого робити в залі засідання парламенту, оскільки те, що відбувається в ньому, не стосується нi війни на Донбасі, ні проведення реформ, ні змін у країні.

«Цинізм і лицемірство — на такому рівні, що мозок нормальної людини не може витримати такої інтоксикації. Змінити я цей стан речей у залі не можу, це об’єктивно, оскільки я не терорист і вірю в еволюцію, а брати участь у цій «війні» під час війни я не вважаю для себе можливим», — зазначав Полочанінов.

А ще раніше, у лютому 2014-го, після перемоги Революції гідності, мажоритарник Сергій Міщенко заявив, що готовий поступитися округом Юлії Тимошенко. «Після прийняття закону №2023, яким змінені статті КПК, за якими неправомірно було засуджено Юлію Тимошенко, я, як і обіцяв, звільню свій округ для Юлії Володимирівни», — підкреслював Міщенко.

Оскільки законодавство України не передбачає практики «дарування» округів, добрі наміри Міщенка (якщо вони були щирими), так і лишилися добрими намірами. Втім зараз Юлія Володимирівна не потребує жодних жертв чи ефектних жестів — вона і так стала депутатом, та ще й керівником власної фракції.

Що ж стосується Міщенка, який у 2012 році переміг по 98-му одномандатному округу, то виборці Київщини й цього року також доручили йому представляти їхні інтереси у парламенті. Тепер Міщенко та Тимошенко зможуть зустрітися на Грушевського, 5 та згадати часи, коли вони були в одній команді.