Амбіціями — по претендентах

12.11.2014
Амбіціями — по претендентах

Вісімка претендентів на головний трофей року. (з сайта atpworldtour.com.)

Анонсуючи підсумковий турнір року, найкращий тенісист планети Новак Джокович сказав, що кожен поєдинок на цих змаганнях, як фінал із серії «Великого шолома». Щоправда, наразі баталій чемпіонського штибу побачити тут не вдається — фаворити турніру з неймовірною легкістю «лускають» своїх опонентів. Кожен із чотирьох поєдинків першого туру завершився із «сухим» рахунком — 2:0, притому що у двох із них тріумфатори показали реактивну швидкість здобуття перемог. Так, швейцарець Станіслас Ваврінка за 58 хвилин 16 секунд розтрощив чеха Томаша Бердиха — 6:1, 6:1. А першому номеру посіву Джоковичу для тріумфу над хорватом Маріном Чілічем (6:1, 6:1) вистачило на півтори хвилини менше часу.

Неймовірне бажання Новака якомога швидше «розібратися» зі своїми опонентами по групі «А» цілком зрозуміле. Адже трьох звитяг у своїй «пульці» йому буде достатньо для збереження місця на чолі рейтингу тенісистів-професіоналів. Щоправда, виходом до «плей-оф» турніру плани Джоковича в Лондоні, де шостий рік поспіль збирається вісімка найкращих тенісистів сезону, не обмежуються. « Я дуже швидко переміг, що дозволило мені заощадити сили напередодні наступних матчів на турнірі. Я хочу виграти в Лондоні всі поєдинки», — не приховує амбіцій Ноло, який усерйоз націлився на виграш третього поспіль підсумкового турніру АТР.

Основний суперник Джоковича в боротьбі за трофей та чималий кусок фінансового пирога розміром у 6,5 мільйона євро, — 33-річний швейцарець Роджер Федерер, який у цьому сезоні переживає другу молодість. Свій шлях до головного матчу турніру він розпочав з упевненої перемоги над канадцем Мілошем Раонічем — 6:1, 7:6 (7:0), який, до слова, в останній момент потрапив до вісімки учасників змагань. 23-річний тенісист, котрому в поточному сезоні вдався неймовірний стрибок у табелі про ранги, зміг поїхати до Лондона завдяки відсутності там іспанця Рафаеля Надаля, якому кілька тижнів тому зробили апендектомію. Доволі несподіваною стала й дебютна участь у підсумковому турнірі АТР японця Кеї Нішікорі, котрого ще рік тому вважали в тенісному світі «міцним середняком». Проте його впевнена перемога над господарем кортів Енді Марреєм засвідчила невипадковість його присутності на кортах «О2 Арени».

ТАБЛО

Підсумковий турнір АТР (Лондон, призовий фонд — 6,5 млн. євро). 1-й тур.

Група А. Джокович (Сербія, 1) — Чилич (Хорватія, 8) — 6:1, 6:1. Ваврінка (Швейцарія, 3) — Бердих (Чехія, 6) — 6:1, 6:1.

Група В. Федерер (Швейцарія, 2) — Раонич (Канада, 7) — 6:1, 7:6 (7:0), Маррей (В. Британія, 5) — Нішікорі (Японія, 4) — 4:6, 4:6.

* * *

Кубок Федерації. Фінал (Прага, Чехія). Чехія — Німеччина — 3:1.

Утрете за останні чотири роки збірна Чехії на чолі з Петрою Квітовою стала найсильнішою жіночою командою планети.