Бенефіс бразильських чаклунів у Львові

07.11.2014
Бенефіс бразильських чаклунів у Львові

Як завжди, В’ячеслав Шевчук активно підтримував флангові атаки «Шахтаря». (з сайта УЄФА.)

Коли після двох стартових турів у груповому раунді ЛЧ-2014/2015 український чемпіон знаходився за межами прохідної частини «плей-оф», особливих хвилювань із цього приводу чомусь майже не було. Власне, хороший календар із двома спареними матчами проти БАТЕ давав підстави «Шахтарю» та його шанувальникам для оптимістичних думок. І ось тепер, коли підопічні Луческу розтрощили білоруського чемпіона iз загальним рахунком 12:0, питання виходу «гірників» до весняної частини Суперліги можна вважати майже вирішеним. Для юридичного оформлення своєї участі в 1/8 фіналу «Шахтарю» необхідно в останніх двох матчах узяти одне очко. Допоможе донеччанам кваліфікуватися до наступної стадії й БАТЕ, якщо зазнає навіть мінімальних очкових втрат у наступних двох поєдинках — з «Порту» та «Атлетиком» відповідно. Грати з цими опонентами й «Шахтарю». І, як відзначив його наставник Мірча Луческу, налаштовує він своїх підопічних на максимальний результат, адже хоче, аби «гірники» посіли перше місце у своїй «пульці». Звісно, зробити це буде вельми непросто, адже доля першого місця для «Шахтаря», швидше за все, вирішуватиметься в Португалії, де здолати «Порту» буде непросто.

Протистояння ж із борисовським клубом перетворилося для «помаранчево-чорних» на легку прогулянку. Здається, так вільно й безперешкодно «гірники» в Лізі чемпіонів іще не забивали. Голепад у Борисові став наслідком бажання місцевої команди зіграти з «Шахтарем» у відкритий футбол. Розгромне ж фіаско, якого позавчора зазнав БАТЕ у Львові, на думку його учасників, стало наслідком раннього вилучення захисника гостей Анрі Хагуша. Після того як російський легіонер залишив білоруську команду в меншості, «гірники» відправили у її ворота чотири м’ячі, довівши рахунок до підсумкових — 5:0.

«Радий, що хлопці не зупинилися й до останніх хвилин шукали щастя біля воріт суперника, віддячуючи таким чином львівським уболівальникам за потужну підтримку», — пояснив психологічні аспекти поєдинку Луческу, який також виказав сподівання, що й у матчі національної першості між «Шахтарем» і «Дніпром» на «Арені Львів» буде аншлаг. Особливої ж уваги та компліментів заслуговує останній гол у матчі, забитий Луїсом Адріано, що став результатом чудової гросмейстерської багатоходівки у виконанні донецьких бразильців. Власне, цей шедевр зайвий раз підтвердив невипадковість рішення головного тренера збірної Бразилії Дунги викликати до табору «пентакампеонів» двох «гірників» — Дугласа Коста та Адріано, який, до речі, з дев’ятьма голами впевнено очолює бомбардирський протокол поточного розіграшу ЛЧ.

«Луїс довго формувався у нас як футболіст. Він з кожним роком ставав усе кращим і кращим і зараз досяг хорошого рівня. Я завжди йому довіряв. Гравці йшли, я дозволяв їм іти, а його залишав тут, і за цю віру він тепер відповідає своїми голами і поведінкою», — дав характеристику своєму улюбленцеві Мірча Луческу. Варто нагадати, що останніми роками досить активно ширилися чутки про бажання Адріано виступати за збірну України. Утім, сам бразилець нещодавно заявив: «То був жарт».

ПРЯМА МОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— У тих складних умовах, у яких ми зараз живемо і граємо, дуже важливо, щоб команда пройшла далі і виступала в Європі навесні. У цьому контексті три сьогоднішні очки нам дуже потрібні, зважаючи на те, що ми плануємо боротися за перше місце. Щодо результату гри з БАТЕ, то він відповідає тому, що відбувалося на полі. Задоволений тим, що наші хлопці не зупинилися, а до кінця нарощували швидкості. Віддячили публіці за неймовірну підтримку.

Олександр Єрмакович, головний тренер БАТЕ:

— Ми хотіли зіграти від оборони. В принципі, дотримувалися свого плану. Якщо в першій зустрічі пропустили практично усі м’ячі після швидких атак, то сьогодні — після атак позиційних. Дуже важко нам грати з такою потужною командою, тим більше в меншості. Хлопці старалися, як могли, тож докоряти їм ні в чому. На жаль, ми поступаємося «Шахтарю» за всіма показниками.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 4-й тур (матчі середи). Група Н.

«Шахтар» (Україна) — БАТЕ (Білорусь) — 5:0

Голи: Срна, 19; Тейшейра, 48; Адріано, 58 (пен.), 83, 90+3

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Шевчук (Марлос, 64), Степаненко, Фернандо (Фред, 66), Д. Коста, Тейшейра, Тайсон (Бернард, 73), Адріано

БАТЕ: Черник, Гайдучик, Хагуш, Младенович, Поляков, Яблонський (М. Володько, 59), Карницький, А. Володько, Гордейчук, Яковлєв (Олехнович, 46), Сигневич (Родіонов, 70)

Попередження: Адріано, 45 — Хагуш, 45+2

Вилучення: Хагуш, 45+3

Суддя — Штарк (Німеччина)

Львів, «Арена Львів», 34 000 глядачів

«Атлетик» (Іспанія) — «Порту» (Португалія) — 0:2 (Мартінес, 56; Браїмі, 73)

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Порту» 4 3 1 0 12-3 10

2. «Шахтар» 4 2 2 0 14-2 8

3. БАТЕ 4 1 0 3 2-19 3

4. «Атлетик» 4 0 1 3 2-6 1

Матчі, що залишилися в групі: 25 листопада — БАТЕ — «Порту», «Шахтар» — «Атлетик»; 10 грудня — «Порту» — «Шахтар», «Атлетик» — БАТЕ.

* * *

Група Е. «Манчестер Сіті» (Англія) — ЦСКА (Росія) — 1:2 (Я. Туре, 8 — Думбія, 2, 34; вилучення: Фернандіньйо, 70; Я. Туре, 82 (обидва — «МС»)),

«Баварія» (Німеччина) — «Рома» (Італія) — 2:0 (Рібері, 38; Гьотце, 64).

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Рома», ЦСКА — 4, «Ман. Сіті» — 2.

Група F. «ПСЖ» (Франція) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0 (Кавані, 2), «Аякс» (Голландія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2 (Мессі, 36, 76; вилучення: Велтман, 71 («А»)).

Турнірне становище: «ПСЖ» — 10, «Барселона» — 9, «Аякс» — 2, АПОЕЛ — 1.

Група G. «Марібор» (Словенія) — «Челсі» (Англія) — 1:1 (Ібраїмі, 50 — Матич, 73), «Спортинг» (Португалія) — «Шальке» (Німеччина) — 4:2 (Сарр, 26; Жефферсон, 52; Л. Нані, 72; Слімані, 90«1 — Слімані, 17 (у свої ворота); Аого, 88).

Турнірне становище: «Челсі» — 8, «Шальке» — 5, «Спортинг» — 4, «Марібор» — 3.

А ІНШІ ЯК?

Рекорди — справа другорядна

Те, що не вдалося у вівторок зробити одному мегазірковому футболістові, наступного дня зробив інший. Оформивши у матчі з «Аяксом» «дубль», аргентинський форвард «Барселони» Ліонель Мессі повторив рекорд результативності Рауля в Лізі чемпіонів, довівши свій голевий доробок до 71 гола. В активі атакувального півзахисника «Реалу» Кріштіано Роналдо, який не зміг відзначитися в матчі проти «Ліверпуля», залишилося 70 точних «пострілів». «Це радісна подія в моєму житті. Чудово, що повторив рекорд, але значно важливіше було взяти три очки для виходу до наступної стадії турніру. Загалом я не запам’ятовую голи окремо, більше значення має їх кількість. Утім голи, забиті у фінальних поєдинках, стерти з пам’яті не можна», — визнав співавтор «лігочемпіонського» рекорду результативності. Додамо, що, окрім «Барси», до 1/8 фіналу ЛЧ також кваліфікувалася «Баварія», «ПСЖ» та суперник «гірників» — «Порту».