Сухий залишок ікри

06.11.2014
Сухий залишок ікри

Кабачкова ікра у магазинах продається без надмірного вмісту нітратів. (з сайта test.org.ua.)

Нині цей магазинний продукт — найпоширеніший із асортименту овочевих консервів вітчизняного виробництва. І є немало охочих купити смачну кабачкову ікру. Щоправда, часом гроші йдуть на вітер: бо покупку зробили, а їсти ікру вже після першої ложки не хочеться — несмачно. Розібратися, що пропонують у банках із написом «кабачкова ікра» допоможе тестування 7 марок цієї продукції, яке провели спеціалісти Центру незалежних споживчих досліджень «Тест».

Звичайно, щоб знати достеменно, яку кабачкову ікру подавати до м’ясної нарізки як закуску чи як приправу до відварених картоплі чи рису, — варто її приготувати у сезон власноруч. Тоді у банках не буде ні піску, ні шкідливих консервантів і фарбників. Взагалі, для якості кабачкової ікри — і промислового приготування також — є визначальним саме момент підготовки сировини для консервування. Усе починається із незіпсованих молодих овочів, які треба ретельно помити, потім обрізати плодоніжки й залишки зав’язі. До речі, інколи плодоніжки виробники відокремлюють у спеціальних пристроях для протирання — уже після обсмажування сировини: подрібнених кабачків, моркви і цибулі. Погодьтеся, така ікра може бути «дивного» смаку і навіть трохи хрумтіти на зубах. Обсмажування може мати теж не завжди приємні наслідки: висока температура перетворює частину сировини на огарки, а занадто тривалий процес термічної обробки робить овочі темнуватими і навіть гіркуватими. Тому більш прогресивна технологія: обробка парою з подальшим уварювання. Уже після цього додають рослинну олію, томатну пасту, сіль, цукор та інші спеції.

Ще два етапи, важливі для якості кабачкової ікри, — фасування і стерилізація. У склянні чи жерстяні банки її мають розкласти гарячою. За нормами, у працівників консерних цехів на все — півгодини часу. Якщо уклалися у 30 хвилин і герметично закупорили — без будь-яких консервантів, така консервація може зберігатися 2-3 роки. (Але відкритою таку кабачкову ікру навіть день-два варто зберігати лише у холодильнику).

Купуючи будь-яку банку кабачкової ікри, споживач не може достеменно знати, чи дотримані технологічні процедури. Тільки скуштувавши, можемо зрозуміти: подобається чи ні. Купувати просто на пробу товар — велика розкіш для більшості. Тому наводимо результати тестуваннь, які провів «Тест». Досліджували кабачкову ікру «Верес», Bonduelle, «Ніжин», «Дари ланів», «Маринадо», «Господарочка» та «Ситий двір». Уся ікра стерилізована, переважно виготовлена за ДСТУ 3797-98.

Якщо такі ж банки ви візьмете у руки в магазині, то побачите, що у Bonduelle виробник не росписав у складі спеції, а в «Господарочки» взагалі складний для читання шрифт розмістили поверх малюнка. Кабачкову ікру «Господарочка», «Дари ланів» і «Ситий двір» виробник розклав у банки зі звичайними кришками, які без спеціального пристрою не відкрити.

Усі перевірені зразки не мають неприпустимих відхилень стосовно маси нето. Один із основних показників — вміст сухих речовин. Відповідно до держстандарту «Ікра овочева», у кабачковій їх повинно бути не менше 19 відсотків. Якщо менше — у ній багато води, тобто ікра може бути недовареною, недостатньо концентрованою. Усі перевірені зразки відповідали нормам.

Якщо йдеться про овочеві консерви, не можна не згадати про нітрати. Селітра, яка містить необхідний рослинам азот, — найпопулярніший вид добрив. А кабачок — один із овочів, який добре всотує у себе некорисні для людей нітрати, що гноблять в їхньому організмі гемоглобін, а від цього страждає вся серцево-судинна система. Вміст нітратів нормується не у кабачковій ікрі, а у власне кабачках — не більше 400 мг/кг. Перевищень цього показника у зразках ікри захисники прав споживачів не зафіксували. Втім, у «Господарочки» виявили саме 400 мг/кг. «Це означає, що варто контролювати цей показник», — резюмують у «Тесті». У зразку «Дари ланів» показник найменший — 112 мг/кг, у Bonduelle — 140 мг/кг, «Маринадо»— 219 мг/кг, «Верес» — 244 мг/кг.

Не маючи зауважень до виробників у площині лабораторних досліджень, експерти констатували, що не кожна з протестованих — смачна. За переконанням пробантів, різкий , не збалансований запах, із надмірним запахом спецій мала кабачкова ікра «Господарочка». Гірчинка і надмірність спецій — це про продегустований зразок з назвою «Ситий двір». Найбільше всім сподобалися «Ніжин» і Bonduelle. Якщо говорити про доступність, то «Дари ланів» — це 1,55 грн. за 100 г (у перерахунку); «Ситий двір» — 1,72 грн. за 100 г. Найдорожча кабачкова ікра з протестованих — Bonduelle, 3,18 грн. за 100 г.

Спеціалісти «Тесту» зауважують, що результати стосуються не всієї продукції названих марок, а лише перевірених. Вибір завжди — за споживачем.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>