Мандаринку хочете?

06.11.2014
Мандаринку хочете?

Кімнатні мандарини мають особливий смак.

На півдні Туреччини вже збирають «сигнальний» урожай мандаринів нинішнього року. Поки що зеленкуватих, але достатньо солодких і соковитих, а не підів’ялих та порожнистих, якими вони стануть до «ялинково-мандаринових» новорічних свят. Попри те, що кліматичні зони Сум чи Хмельницького для вирощування мандаринів мало пристосовані, досвідчені аматори перевірили хороший спосіб вирощування цього милого цитруса у квартирі чи будинку. Спробуймо?

Щеплення простіше

У домашніх умовах мандарини зазвичай розмножують щепленнями або відводками. Одразу завважте, що другий спосіб складніший. У першому ж випадку треба заздалегідь потурбуватися про підщепу. Для цього, з досвіду фахівців, цілком підійде будь-яка цитрусова рослина — апельсин, лимон або грейпфрут, вирощена в будинку із зернятка.

Найкраще взяти дво- або чотирирічні екземпляри зі стволиками товщиною в олівець. На них і прищеплюють вибраний сорт оком або черешком. Операцію проводять у період сокоруху, коли кора легко відділяється від деревини сіянця, оголюючи камбій. Окулірування можна робити 2 рази на рік під час інтенсивного росту — навесні й наприкінці літа. Щоб активізувати рух соку, рослину за кілька днів до щеплення рясно поливають. Потім перевіряють, як відділяється кора, трохи надрізавши її вище місця, наміченого для окулірування.

Новачкам радять спочатку попрактикувати на гілках інших рослин, наприклад на липі. Щоб запобігти випаровуванню води, з прищепи попередньо зрізають усі листові пластинки, залишаючи тільки черешки.

На стволику сіянця за 5-10 см від землі вибирають місце для щеплення з гладкою корою, без бруньок і шипів. Дуже обережно, одним порухом ножа, роблять спочатку поперечний надріз кори (не більше 1 см.), а від його середини зверху вниз — неглибокий повздовжній (2-3 см). Окуліровочним ножем злегка підворушують куточки надрізаної кори і трохи «розорюють» її. Потім одразу повертають у вихідне положення, тільки вгорі щільно не притискають, — у цьому місці будуть вводити вічко.

Підготувавши підщепу, не гаючи часу беруться до найвідповідальнішої процедури — зрізають бруньку з гілки прищепи, яка перебувала до цього в поліетиленовому пакеті. Спочатку привій ріжуть на частини, на кожній з яких є черешок і брунька. Верхній зріз має бути на 0,5 см. вище бруньки, а нижній — на 1 см. нижче. Такий «пеньок» ставлять на попа і лезом зрізають очко з найтоншим шаром деревини. Розсунувши кісточкою ножа кути кори на підщепі, швидко вставляють вічко в Т-подібний надріз, як у кишеньку, натискаючи зверху вниз. Потім місце щеплення щільно обв’язують поліетиленовою або поліхлорвініловою стрічкою, починаючи знизу, щоб не затікала вода. Поверх стрічки можна нанести садовий вар.

Якщо через 2-3 тижні черешок прищепи жовтіє і опадає — отже, все в порядку. А якщо засихає і залишається — треба починати все спочатку.

Чайок для черешка

Через місяць після успішного окулірування верхню частину підщепи зрізають. Роблять це у два прийоми. Спочатку на 10 см вище щеплення, щоб не викликати всихання очка, а коли він проросте, то безпосередньо над ним — на шип. Водночас знімають пов’язку. Часто таким способом прищеплюють і старі дерева, але не на стовбурі, а на гілках крони. Техніка операцій така сама.

Приживлюваність черешків значно підвищується, якщо стволик нижче щеплення обгорнути мокрою ватою, а зверху надіти на деревце поліетиленовий пакет, що створить усередині свій мікроклімат з підвищеною вологістю повітря.

Надалі треба видаляти пагони, що йдуть від підщепи, інакше вони можуть заглушити щепу. Щеплені рослини починають плодоносити вже на другий-третій рік.

У кімнатних умовах мандарини, як правило, відрізняються низькорослістю і поступово перетворюються на оригінальні дерева-карлики. При цвітінні плоди зав’язуються без штучного запилення, дозрівають через кілька місяців, зазвичай до кінця року. Їх смак залежить від правильного догляду за рослинами, які треба щорічно пересаджувати в ємності більшого розміру з хорошою родючою землею, намагаючись не пошкодити коріння. Окрім того, деревця регулярно підгодовують добривами — мінеральними та органічними. Краще використовувати настій гною, розбавлений перед вживанням в 10 разів. Непоганим добривом може служити і випитий чай, який закладають у верхній шар грунту.

Цитрусовий мікроклімат

Треба постійно стежити за вологістю повітря в «цитрусовому саду». Поряд із рослинами можна встановити широкий посуд із водою. Крону мандаринів корисно щодня обприскувати водою кімнатної температури.

Велике значення має освітлення. Деревця повинні стояти біля найсвітлішого вікна. Пізньої осені та взимку над ними бажано закріпити звичайні люмінесцентні лампи. Їх включають рано вранці і ввечері, продовжуючи світловий день до 12 годин.

Улітку, якщо є можливість, мандарини краще розмістити на відкритому повітрі, але там, де немає сильного вітру і прямих сонячних променів. Рослини привчають до нових умов поступово: у перші дні виносять лише на кілька годин, а якщо на вулиці прохолодно, землю у горщику зволожують теплою (до 40 градусів С) водою. При хатньому утриманні поливають щодня, стежачи за тим, щоб земля в горщику завжди була трішки вологою. Бажано користуватися не водопровідною, а дощовою або сніговою водою. Якщо такої можливості немає, то воду з-під крана відстоюють на світлі добу, щоб вивітрився хлор.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>