Гроші людям, а не бандитам

06.11.2014
Гроші людям, а не бандитам

Прем’єр Арсенiй Яценюк вiдмовився фiнансувати з держбюджету сепаратистiв i росiйських найманцiв

Втративши контроль за частиною своєї території на Донбасі, українська влада опинилася у непростій ситуації: у цих містах і селах мешкають наші громадяни, яким необхідно виплачувати допомоги і зарплати. Але кожна копійка, яку ми туди надішлемо, може бути використана проти нас.

«У Донецькій області загальний обсяг дотації з центрального бюджету по всіх рівнях фондів, по місцевому і загальнодержавному бюджету складає 37 млрд. грн., — порахував кошторис на вчорашньому засіданні уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. — У Луганській області загальний обсяг дотації з центрального бюджету і з місцевих для того, щоб закрити місцеві бюджети, і для того, щоб закрити всі соціальні фонди, складає 19,8 млрд. грн. Я хотів би просто, щоб ми чітко усвідомили, яка позиція уряду. До того моменту, доки території Донецької і Луганської областей будуть контролюватися всілякими самозванцями, центральний бюджет не буде туди відправляти кошти. Уряд терористів, самозванців і пройдисвітів фінансувати не буде ».

При цьому Яценюк запевнив: «Усі пенсії, всі соціальні виплати, всі пільги нараховуються для кожної людини. Заберуться геть iз території Донецька і Луганська російські терористи, ми невідкладно повернемо контроль над територіями і виплатимо персонально кожній людині ту соціальну пільгу, на яку вона має право. Сьогодні платити кошти на ці території означає — гроші не дійдуть до людей, їх вкрадуть російські бандити, і це ні що інше, як пряма підтримка російського тероризму».

Не менш важливе питання — постачання енергоносіїв. «Є дві думки. Перша думка — оскільки не платять, відключити. Я хотів би висловити позицію уряду, свою позицію, ми про це дискутували. Там наші громадяни, і уряд не дасть цим людям замерзнути, тому що це призведе до гуманітарної катастрофи. Це наші території, наші люди, з терористами розберемось окремо. Але на носі зима, і тому, якщо зараз iти жорстко, то це, в першу чергу, буде жорстко до простих людей, — сказав Прем’єр. — Тому ми будемо постачати туди газ і електроенергію, але я при цьому зразу офіційно заявляю: як тільки ми відновимо контроль над відповідними територіями, то та сума коштів, яка накопичена в уряді для виплат соціальних пільг і субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії і газу, яку ми зараз постачаємо на території Донецької і Луганської областей, що тимчасово не контролюються центральною владою. Думаю, що це справедливо».

ДОПОМОГА ГЕРОЯМ

Виплати для всіх однакові

Кабінет Міністрів України прирівняв виплати при втраті годувальника для сімей  працівників правоохоронних органів, які загинули у зоні АТО,  до виплат родинам загиблих військовослужбовців Збройних сил України. Ці виплати становитимуть 609 тисяч гривень, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на вчорашньому засіданні уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що зараз виплата сім’ям загиблих військовослужбовців становить 609 тисяч гривень, сім’ям працівників правоохоронних органів — 150 тисяч гривень: «Сьогодні ми приймаємо рішення, щоб виплати були в усіх однакові — 609 тисяч гривень».

«Усвідомлюю, що грошима людське горе не можна залагодити, але це обов’язок держави перед родинами», — підкреслив Яценюк.

 

ПОДОРОЖІ БЕЗ ВІЗ

150 мільйонів — і ми в Європі!

Попри воєнні дії на сході, Україна продовжує працювати над скасуванням віз для наших громадян. «Ми очікуємо на те, що приїде наступна місія Євросоюзу щодо перевірки виконання Україною плану стосовно імплементації безвізового режиму, — сказав Арсеній Яценюк. — Але зараз для того, щоб ми ефективно виконували безвізовий режим, уряд приймає рішення про виділення 150 млн. грн. на придбання більше ніж 600 терміналів для видачі біометричних паспортів. Я не задоволений тим, як Державна міграційна служба виконує доручення щодо запровадження видачі біометричних паспортів. 35 тис. паспортів на місяць — це означає черги в кожній області для отримання відповідного паспорта. Ми зараз 150 тис. видаємо». На вимогу Прем’єра, система має запрацювати вже до кінця січня.