Успішні жінки для успішної країни

30.10.2014
Успішні жінки для успішної країни

Ветерани «Далласа» та «Сан-Антоніо» — Дірк Новіцьки та Тім Данкан — один проти одного. (з сайта eurosport.com.)

Попри те що свій п’ятий чемпіонський титул в НБА «Сан-Антоніо сперз» здобули на початку літа, головний атрибут цієї звитяги — золоті персні — вони отримали лише вчора, коли в ніч з вівторка на середу за київським часом за океаном стартував черговий, 69-й за ліком, сезон. За традицією ліги, нагородження переможців минулого чемпіонату відбувається під час матчу-відкриття нової першості, в якому неодмінно бере участь чинний чемпіон.

Перший крок до захисту титулу «шпори» зробили в поєдинку проти одвічних конкурентів по конференції — «Далласа». Щоправда, перемогти техаських «зірок» на чолі з Дірком Новіцьки Данкану й К° вдалося непросто — 101:100. Хай там як, а 38-річному лідерові «Сан-Антоніо» знову не було рівних під кільцем, тоді як кращим бомбардиром серед «шпор» став іще один досвідчений і нев’янучий баскетболіст команди — 32-річний Тоні Паркер. Власне зараз француз, так би мовити, переживає другу молодість, адже влітку він удруге одружився, паралельно підписавши зі «сперз» новий контракт. Нагадаємо, що перший шлюб Тоні мав з американською актрисою та моделлю Євою Лонгорією. Тепер же його офіційною супутницею стала французька журналістка Акссель Франсін.

Варто відзначити, що на цьому розширення жіночого «контингенту» «шпор» не закінчилося, адже незадовго до старту «регулярки» до тренерського штабу «Сан-Антоніо» включили відому американську баскетболістку Беккі Хеммон, яка після завершення ігрової кар’єри тепер допомагатиме наставнику чемпіонів Грегу Поповичу.

Важливо, що Хеммон стала першою жінкою-асистенткою тренера клуба Національної баскетбольної ліги. «Вітаю Беккі Хеммон — першого тренера-жінку в НБА. Коли жінки успішні, Америка успішна також. Бажаємо цього й «Сан-Антоніо», — на офіційній Твіттер-сторінці Білого дому написав президент США Барак Обама. Цікаво, що частину своєї кар’єри Беккі провела в Росії, зі збірною якої виграла «бронзу» Олімпійських ігор-2008 та «срібло» ЧЄ-2009.

Утім основна увага на початку нового сезону все ж прикута до головних дійових осіб турніру. Шанувальники баскетболу по всьому світу неабияк чекають виходу на майданчик «короля» Леброна Джеймса, який після низки успішних років у Маямі, знову повернувся в рідний «Клівленд». Здається, повністю відновився після важкої травми ахілла й багаторічний перший номер «Лос-Анджелес лейкерз» Кобі Браянт. Принаймні він знову тягне на собі «озерян», щоправда, його одиночних старань явно замало для повернення на попередні чемпіонські позиції.

Зазначимо, що єдиним українцем у НБА залишається Олексій Лень, який виступає за «Фінікс».

ТАБЛО

НБА. Регулярний чемпіонат. Перші матчі. «Сан-Антоніо» — «Даллас» — 101:100 (Паркер (23) — Елліс (26)), «Л-А. лейкерз» — «Хьюстон» — 90:108 (Браянт (19) — Харден (32), «Нью-Орлеан» — «Орландо» — 101:84.