«Футбол — сильніший за протест»

29.10.2014
«Футбол — сильніший за протест»

Міністр спорту РФ Віталій Мутко та президент ФІФА Йозеф Блаттер демонструють порозуміння та взаємопідтримку. (з сайта sport-express.ru.)

Візит президента ФІФА Йозефа Блаттера до Москви, під час якого він робив проміжні висновки за підсумками першої офіційної інспекції стадіонів, де мають відбутися поєдинки фінальної частини ЧС-2018, засвідчив, що відбирати у Росії право на проведення «мундіалю» ніхто не збирається, хоч як би не наполягали на цьому окремі політичні та громадські діячі.

«Коли ми отримуємо листи з Північної Америки, ми відповідаємо, що це футбол. Бойкот ніколи не принесе позитивного ефекту. ФІФА беззастережно підтримує чемпіонат світу в Росії й довіряє її уряду. Нагадаю, що схожа ситуація була перед Олімпіадою в Сочі. Але ні під час проведення Ігор, ні після них, не було жодного слова заперечення», — відзначив Блаттер.

Керівник світового футболу вкотре нагадав, що Росія — найбільша країна у світі, яку не варто ігнорувати. «Футбол може не тільки об’єднати цю країну, а й продемонструвати всій планеті, що він сильніший за будь-які протестні рухи», — заявив 75-річний швейцарський функціонер.

Єдине, на що готова піти Міжнародна асоціація футбольних федерацій у контексті агресивної поведінки Російської Федерації щодо України, так це розвести національні збірні ворогуючих країн по різних групах у випадку участі «синьо-жовтих» у фінальній частині «мундіалю». Як розповів Блаттер, зазвичай ФІФА розводить збірні, між країнами яких існує напруга, лише в кваліфікаційних турнірах, натомість у нинішніх обставинах буде зроблено виняток й для вирішальної стадії ЧС-2018, яка, нагадаємо, за планом, має пройти в 11 містах РФ.

Відзначимо, що наразі активно обговорюються можливі зміни до формату фінальної частини турніру. Перш за все, Блаттер розглядає можливість виділення окремого дня для проведення церемонії відкриття змагань, яка раніше просто передувала стартовому матчу ЧС. Водночас ідея щодо скасування поєдинку за планетарну «бронзу», автором якої став наставник збірної Голландії Луї ван Галь на ЧС-2014 в Бразилії, очільнику ФІФА не подобається.

«Це ціла подія, яку не варто відміняти. Я розумію, коли Мішель Платіні говорить про те, що цей матч не має значення. Він двічі брав у ньому участь, і щоразу програвав. Матч за третє місце — це частина чемпіонату світу», — сказав Блаттер.

Загалом швейцарець виказує задоволення темпами підготовки Росії до «мундіалю», заявляючи, що вона серйозно випереджає графік, у рамках якого рухалася країна-господарка попереднього чемпіонату світу.

ВИЗНАННЯ

Вибори «золотого» хлопчика

Днями ФІФА оприлюднила розширений перелік гравців, які претендують на титул найкращого футболіста року. Ім’я володаря «Золотого м’яча» назвуть у січні, тоді як трійку претендентів, які отримають найбільше симпатій капітанів, головних наставників збірних та спортивних журналістів, оголосять 1 грудня. Як прогнозують спеціалісти, найбільше шансів на виграш Ballon d’Or має хтось із футболістів німецької збірної, яка здобула титул чемпіонів світу. Дехто вважає, що його власником має стати капітан німців Філіпп Лам, водночас, на думку Зеппа Блаттера, кращим у німецькій збірній на бразильському «мундіалі» був воротар Мануель Нойєр. Загалом серед 23 претендентів на «Золотий м’яч» є шестеро представників «бундестіму».

Водночас повний список номінантів виглядає так: Швайнштайгер, Гьотце, Лам, Мюллер, Нойєр (усі — Німеччина, «Баварія»), Роббен (Голландія, «Баварія»), Бейл (Уельс, «Реал»), Бензема (Франція, «Реал»), К. Роналдо (Португалія, «Реал»), Кроос (Німеччина, «Реал»), С. Рамос (Іспанія, «Реал»), Родрігес (Колумбія, «Реал»), Д. Коста (Іспанія, «Челсі»), Куртуа, Азар (обидва — Бельгія, «Челсі»), Ді Марія (Аргентина, «Манчестер юнайтед»), Ібрагімович (Швеція, «ПСЖ»), Я. Туре (Кот-д’Івуар, «Манчестер Сіті»), Погба (Франція, «Ювентус»), Мессі (Аргентина, «Барселона»), Неймар (Бразилія, «Барселона»), Маскерано (Аргентина, «Барселона»), Іньєста (Іспанія, «Барселона»).