Небезіменна висота

28.10.2014

В Об’єднаних Арабських Еміратах відкрився найвищий оглядовий майданчик у світі. Як повідомляє туристичний сайт «Смак подорожника», розташований він на хмарочосі «Бурдж-Халіфа», який відтак учетверте увійшов до Книги рекордів Гіннесса. Досі в реєстрі рекордів про цю вежу було три згадки: «найвищий будинок», «найвища споруда» (або «найвищий рукотворний об’єкт») та «найвищий ресторан у світі».

Вежа (так перекладається з арабської «бурдж») Халіфа, урочисте відкриття якої відбулося в Дубаї 4 січня 2010 року, сягає заввишки 829,8 метра. Будівля у формі сталагміта має 163 поверхи й кілька оглядових майданчиків. Досі найвищий із них був на 125-му поверсі. Швидкісний ліфт із торгового центру «Дубай молл», що на рівні землі, везе сюди зі швидкістю 10 метрів за секунду. Протягом 2013 року цей майданчик відвідали майже 2 мільйони людей.

Далі піднімає інший швидкісний ліфт. Саме ним можна доїхати до нового майданчика, який отримав назву Sky («Небесний»). Розміщений він на 148-му поверсі — це рівень 555 метрів, або 1821 фут над землею. Видовище з цієї заскленої тераси відкривається справді запаморочливе. Квиток на «Небесний» майданчик коштує 136 доларів (109, якщо бронювати заздалегідь по інтернету), а помилуватися видом на Дубай з висоти 125-го поверху можна за 41 долар (34 в інтернеті). Дітей до 4 років пускають безплатно.

Попередній світовий рекордсмен, «Вежа Кантон» у китайському Гуанчжоу, мав оглядовий майданчик на рівні 488 метрів.