Як ніжне «виноградне гроно»...

23.10.2014
Як ніжне «виноградне гроно»...

Консультація мамолога допоможе зберегти жіноче здоров’я. (з сайта med.hotprice.ua)

Своєчасний діагноз — найважливіший шанс на одужання

20 жовтня у світі пройшов під знаком Дня боротьби з раком молочної залози (РМЗ). Ця недуга, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині — на першому місці серед онкологічних захворювань у жінок. Щороку її діагностують у 1,3 мільйона жінок світу. В Україні понад 16 тисяч представниць «прекрасної статі» стикаються з цією проблемою. Медична статистика тривожна: кожні півгодини одна жінка дізнається, що у неї РМЗ. І щороку від цієї недуги помирає 7,5 тисячi пацієнток... Найбільша проблема, за словами лікарів, у тому, що багато хворих звертаються до фахівців тоді, коли недуга вже в запущеному стані. За спостереженням онкологів, РМЗ у запущених стадіях діагностують у 22% хворих на цю недугу. А це значно ускладнює лікування, зменшує шанси на одужання.

Захворіти раком молочної залози може будь-яка жінка. Та особливо ризикують ті, хто має спадкову схильність до недуги, у кого рано почалися місячні (до 12 років), жінки з пізньою менопаузою (після 55 років), ті, хто не народжував, і ті, хто мав пізні пологи, хто переривав вагітність, жінки, що мають ожиріння, курять. На здоров’ї молочних залоз негативно позначаються забруднена екологія, гормональні порушення, неконтрольований прийом контрацептивних препаратів, незбалансоване харчування, алкоголізм.

За спостереженнями лікарів-онкологів, рівень захворювання на РМЗ в Україні щороку зростає на один-півтора відсотка. У цілому по країні цей показник становить 67 на 100 тисяч. Фахівці визнають: хвороба має тенденцію до «омолодження».

— Сьогодні великий відсоток молоді має серйозні гінекологічні проблеми, що викликані змінами в гіпофізі, — розповідає «УМ» завідувач відділення Київської міської онкологічної лікарні, хірург-мамолог Микола Анікусько. — Молодь має слабке здоров’я через постійні стреси, переживання і невпевненість у завтрашньому дні. Все це впливає на функцію яєчників, тож у багатьох молодих дівчат є порушення менструального циклу.

Винні гормони чи остеохондроз?

Доктор медичних наук, професор, лікар-онколог Ігор Сєдаков вважає, що РМЗ часто провокує мастопатія — поширена патологія молочних залоз, яку діагностують у 60 — 90% жінок дітородного віку. «Молочні залози — дзеркало гормонального фону жінки. Існує думка, що для того, аби вилікуватися від хвороби, необхідно завагітніти. Це має сенс, адже під час вагітності в організмі відбувається гормональна перебудова, підвищується рівень естрогенів і нерідко все нормалізується, — стверджує лікар. — Але так трапляється тільки тоді, коли мастопатія пов’язана з дисбалансом жіночих статевих гормонів. Але ж є й інші чинники, скажімо, порушення вироблення гормонів ендокринної системи (наднирникових залоз, щитоподібної залози, гіпофізу). Тому «мастопатія» — не той діагноз, із яким можна легковажити, сподіваючись, що все «саме мине».

«Так, мастопатія є в більшості жінок, але не у всіх її діагностовано, — переконаний Микола Анікусько. — Хоча насправді не можна судити про недугу лише за структурними змінами в молочній залозі. Повинні бути ще й болісні ущільнення, відчуття дискомфорту, які заважають жінці нормально жити і працювати. Проте часто жінка думає, що це пов’язано з циклом, адже передменструальний синдром проявляється дискомфортним відчуттям у молочних залозах. Груди болітимуть і у випадку, якщо не настала овуляція — відповідно, в організмі немає прогестерону і біль у грудях з’явиться за два тижні до місячних».

Лікарі просять звернути увагу на симптоми, що характерні для мастопатії: больовий синдром, що залежить від фази менструального циклу, поява ущільнень у грудях, виділення з сосків. Це може супроводжуватися і порушенням менструального циклу, адже причина усіх цих змін часто гормональна. До речі, важливо відрізняти мастопатію від мастодинії — болісності молочних залоз, яка може бути пов’язана з патологією не самої молочної залози, а нервових закінчень довколишніх тканин (міжреберною невралгією, шийним і грудним остеохондрозом).

Це недуга, яку лікують і перемагають

Молочна залоза, як виноградне гроно, де ягідки — це залозки, які виробляють молоко, а гілочка — система протоків, якими молоко відтікає від «ягідок» до соска, пояснює Микола Анікусько. Естроген впливає на цю «гілочку» — робить її більш пишною, діє на клітини, які вистеляють протокову систему. Адже жінка має в будь-який час бути готова до зачаття і народження дитини. «Під впливом естрогену кількість цих клітин збільшується, вони злущуються і можуть виділятися з соска у вигляді сіруватих чи жовтуватих виділень, — зауважує хірург-мамолог. — Це свідчить, що в жінки немає раку, але є високий рівень естрогену, який вимагає корекції. Інакше це призведе до утворення кіст — локально розширених протоків. Патологічні виділення, які сигналізують про розвиток онкопроцесу, зазвичай прозорі або кров’янистого кольору».

Медики нагадують, що своєчасна та рання діагностика передпухлинних та пухлинних захворювань гарантує успішність лікування. І в першу чергу це залежить від самої жінки, від її обережності, уваги до власного здоров’я. Важливо пам’ятати: рак молочної залози — не вирок. Це хвороба, яку лікують і перемагають.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

На здоров’я молочної залози дуже сильно впливає психоемоційний стан жінки, каже Микола Анікусько. Конфлікти на роботі та вдома, затаєні образи — все це позначається на жіночому здоров’ї. Диригує всім процесом гіпофіз, від якого залежить гормональний стан. Якщо людина не висипається або працює у нічну зміну, чи постійно змінює часові пояси (як, скажімо, стюардеси, чиє життя пов’язане з перельотами), гіпофіз змінює свою функцію, відповідно, порушується гормональний стан.

«Крім того, в жіночому організмі накопичуються шкідливі речовини. Скажімо, після тривалого використання оральних контрацептивів. Раніше ми, мамологи, були великими противниками гормональної контрацепції, але нині є препарати, які одночасно із запобіганням вагітності знижують ризик раку молочної залози», — каже лікар.

 

ВАЖЛИВО

Дуже важливий фактор для ранньої діагностики раку — самообстеження. Кожна жінка повинна знати, як його правильно проводити: на 8—12-й день менструального циклу, після прийняття душу перед дзеркалом оглядаєте, проводите пальпацію (обстеження руками), легко натискаєте на зону ареоли. Виявивши якесь ущільнення, не варто ставити діагноз самостійно — необхідно звернутися до лікаря для профілактичного огляду. Лікарі застерігають: кожна жінка повинна хоча б раз на рік відвідувати мамолога. Існує так звана шкала Гейла, за якою визначають графік і обсяг обстежень залежно від віку. Дівчата до 18 років щороку повинні проходити плановий огляд лікаря, жінки від 18 до 25 років — огляд плюс УЗД, жінки 25—45 років — скринінговий огляд молочної залози і статевих органів, жінки після 45 (50) років — мамографію раз на два роки.

 

ДО РЕЧІ

Ознаки, які мають насторожити:

* припухлість, твердий вузол, ущільнення в молочній залозі;

* набряк, локальне підвищення температури, почервоніння або потемніння шкіри МЗ;

* зміна розміру або форми молочних залоз;

* поглиблення або зморщування шкіри;

* свербіж, виразки або висипання на сосках;

* западання соска або іншої частини грудей;

* виділення з сосків;

* поява постійного болю в одній ділянці.