«Це плаче осінь, а не я...»

16.10.2014
«Це плаче осінь, а не я...»

Чого точно не можна робити при депресії — замикатися в собі. (з сайта leaderschool.info)

Цей стан знайомий багатьом: зранку важко «дістати» себе з ліжка, на роботі — сконцентруватися над вирішенням звичних завдань, а раптові напади меланхолії доводять до сліз. Від осінньої депресії, за спостереженнями лікарів, може потерпати майже кожен другий. Загалом, за даними ВООЗ, нині у світі понад 450 мільйонів людей страждають на різнi психічнi відхилення, а кожен сьомий житель Заходу має шизофренію чи параною, потерпає від депресії, фобій та інших нав’язливих станів. Зростанню захворювань, на думку медиків, сприяють інформаційні перевантаження, політичні та економічні катаклізми, а провісниками цих недуг є стреси, які стали складником життя сучасної людини. Однак, наголошують медики, зі стресами важливо не боротися, а не допускати їх у своє життя.

Додайте яскравих барв

«Мій сум зовсім безпідставний, — каже знайома, — адже і вдома, і на роботі в цілому все гаразд. Але постійно хочеться спати, ще й вечірні сутінки настають із кожним днем усе раніше... Буває, що безпричинно плачу, хоча завжди вважала себе оптимісткою». Цікаво, що психологи осінню депресію називають закономірним явищем. Чому?

— Увесь живий світ реагує на зміну пір року: дерева скидають листя, тварини линяють і впадають у сплячку. Люди також біологічні істоти, тому реагують на зміну сезону певним зниженням життєвого тонусу, уповільненням обмінних процесів, — вважає лікар–психіатр, доктор медичних наук Олена Хаустова. — Йдеться про пристосувальну реакцію до зменшення світлового дня та коливань магнітного поля Землі, і назвати це депресією не можна. Але є люди, значно чутливіші до сезонних змін, погоди, і їх адаптація відбувається складніше. У них настає знесилення, погіршення настрою — і цей стан ми називаємо осінньою депресією. Але люди змінюються не тільки восени. Існують весняні сплески дратівливого настрою, які можуть бути депресивними. Звісно, що все це користі здоров’ю не додає.

Стан туги та апатії лікарі схильні пояснювати, зокрема, тим, що восени в організмі підвищується кількість мелатоніну. Цей гормон активно виробляється в темний час доби, а при сонячному світлі руйнується. Саме надлишком мелатоніну найчастіше пояснюють появу депресивного стану в осінній період. Що робити, аби пережити цей стан без прикрих наслідків для здоров’я?

— Насамперед, спробуйте прибрати «тло» для депресії, подовжте свій світловий день, — радить пані Олена. — Подолайте ранкову сонливість і поспостерігайте за сходом сонця — адже великий заряд енергії ми отримуємо з променями сонця, яке сходить. Знайдіть час хоча б на півгодинну прогулянку щодня. А у вихідні частіше вибирайтеся в парк або за місто. Використовуйте кожен погідний день із користю для себе.

Також, на думку психологів, важливо розібратися в собі. Депресія не виникає на пустому місці. Фахівці радять оцінити свої відчуття, написати на папері все, чого вам не вистачає для того, аби відчувати себе більш комфортно. Діяти набагато простіше, коли є конкретна мета.

У цей період важливо привести до ладу свої думки і не ставити перед собою непосильних завдань. Варто усвідомити: сумно не тому, що «я поганий і все в мене погано», а тому, що настала осінь. «Займіться улюбленою справою або відкрийте в собі нові таланти. Підіть на курси водіння, напишіть оповідання і відправте його в популярний журнал, почніть вивчати іноземну мову. Восени настає зручний час для відвідування театрів, концертів, музеїв. Приємне спілкування в колі сім’ї теж допоможе забути про сірі дні», — каже лікар-психіатр. Зрештою, якщо в природі все стає сірим і похмурим — не біда: розфарбуйте світ навколо себе. Одягайте вбрання яскравих кольорів, якщо ж віддаєте перевагу стриманому вбранню — підтримайте настрій барвистим аксесуаром (шарфик, сумочка тощо). Додайте яскравих фарб в інтер’єр квартири.

Фізичні вправи покращують настрій

Також у цей перехідний період важливо дотримуватися режиму дня. «Прокидатися і лягати спати краще в той самий час, — радить Олена Хаустова. — Зі зменшенням світлового дня збільшується сонливість. Різка зміна біологічного ритму — якщо раніше лягати спати чи навпаки — прокидатися раніше, провокуватиме розвиток депресивних реакцій». Лікарі нагадують: спати потрібно щонайменше шість iз половиною годин на добу. До речі, людина часто сама провокує негативні емоції: починає переїдати, набирати вагу, відтак занепадає духом, бо не подобається собі, і все — порочне коло замикається.

Тому піклуйтеся про власне здоров’я. Заняття спортом зміцнюють імунітет, виводять з організму токсини, покращують обмін речовин. Лікарі радять не забувати, що якість інтимного життя також впливає на психологічний стан. Доведено, що ті, хто займається сексом не менше трьох разів на тиждень, виглядають молодшими за своїх однолітків на 7—10 років! Інтимні стосунки стимулюють вироблення в нашому організмі імуноглобуліну, а також гормонів ендорфіну і окситоцину, які допомагають розслабитися і піднімають настрій, кажуть лікарі.

Виробленню ендорфінів сприяє і фізичне навантаження — за умови, що воно приємне, невиснажливе. Тож давайте своєму організму побільше свіжого повітря і фізичних вправ. Варто дослухатися до порад кардіологів, які рекомендують кожному робити мінімум 10 тисяч кроків щодня. Нехай для вас стане звичною вечірня прогулянка перед сном за будь-якої погоди. Здоровий спосіб життя у всіх його проявах дозволить уникнути багатьох недуг, у тому числі й такої неприємної речі, як сезонна депресія.

Дієвий щит проти депресії — раціональне харчування. Дієтологи радять обов’язково їсти гарячі страви, звернути увагу на продукти, багаті вітамінами групи В, — це капуста броколі, риба, яловичина, сир, мигдаль. Споживайте якомога більше свіжих фруктів і овочів. Іноді для підняття настрою можна поласувати шматочком сиру чи шоколаду. Нестача гормону серотонiну також провокує зниження настрою. Аби поповнити його запаси, варто їсти банани і горіхи. Не забувайте про м’ясо індика та молочні продукти, які забезпечують синтез серотонiну. Трав’яні чаї, зокрема китайський лимонник та відвар шипшини, теж допомагають підняти тонус організму.

І найголовніше: оточуйте себе позитивом. Оптимістично налаштовані друзі та рідні — це найкраще коло спілкування. Дивіться позитивні фільми та телепередачі. Пам’ятайте: всі поради мають сенс лише за умови, що ви спокійно і з розумінням сприймаєте свій стан. Слід казати собі: «У мене починається осіння депресія — це погано. Але я її подолаю, щоб при нагоді допомогти комусь іншому впоратися з такою ж проблемою».

КОМЕНТАР

«Найкращі ліки від депресії — дія»

Уляна Лущик, лікар-невропатолог, доктор медичних наук, науковий керівник «Клініки здорових судин»:

— Люди втомлені інформаційним пресингом. Багато моїх знайомих відмовляються від телевізора, бо відчувають загрозу від постійної зливи негативу, який лине з екрана. З іншого боку — військові дії на сході країни змушують жити у постійному стресі. Додаються розмови про холодну зиму, багато хто думає, що людей залишать «сам на сам» із цією проблемою. Хоча більшість зрозуміли: вихід — самому забезпечити себе засобами обігріву і комфорту. Але найбільше потерпають ті, хто втратив місце проживання. Переселенці і постраждалі під час воєнних дій — ось хто нині найбільше потребує підтримки. Найкращі ліки від депресії — дія. Шукайте вихід із ситуації, допомагаючи іншим. Полюбити себе — це важливо. Але дбати про когось, полюбити іншого, хто потребує любові і уваги, відчути себе потрібним — найкраща терапія і профілактика депресії.