Брати й свати — в депутати

09.10.2014
Брати й свати — в депутати

Поки система кумівства сама себе відтворює, годі й очікувати на якісні зміни парламенту. (censor.net.ua.)

Ось так ми й «покінчили» з непотизмом: новий призов кумів та родичів можновладців уже вишикувався для штурму Ради. І першим у списку «шляхетних» кандидатів, на жаль, — син Президента Петра Порошенка Олексій. Він балотується в одному з одномандатних вінницьких округів, продовжуючи, так би мовити, «династійну» традицію. У 2102-му на Вінниччині балотувався батько чинного глави держави. Для висвітлення кампанії Порошенка-діда тоді ангажували «5 канал», а журналісти Лещенко і Найєм, котрі зараз ідуть у списку Блока Порошенка, гостро критикували власника «П’ятого» за таке використання підпорядкованих йому медійників у особистих цілях.

Крім сина Порошенка, до Ради йдуть три куми Петра Олексійовича. Точніше, два куми (Юрій Луценко та Юрій Стець) і одна кума (Оксана Білозір).Усі троє, природно, у тому ж таки списку БПП (там, до речі, і дружина Луценка Ірина). А щодо Стеця, то іще в липні поточного року він очолив інформаційне управління Нацгвардії, будучи при цьому іще главою партії «Солідарність» (пізніше його змінив на посаді Луценко), а також народним депутатом.

Є ще й четвертий кум Порошенка, котрий, щоправда, в Раду не йде, але, однак, примудрився потрапити у доволі некрасивий скандал. Йдеться про сина заступника Генпрокурора Анатолія Даниленка, який отримав 5 га лісу під Києвом. Розслідування з приводу законності передачі йому земельної ділянки проводила телепрограма «Наші гроші». Після заглиблення у історію латифундиста Даниленка журналістка «Наших грошей» Аліна Стрижак почала отримувати погрози.

Утім, кумівством відзначена не лише пропрезидентська сила. Екс-спікер ВР Володимир Литвин iде на вибори сам і веде сина Івана. Сімейний підряд Литвинів окупував 65-й та 66-й виборчі округи. Що ж, можливо, це хоч якось компенсує Володимиру Литвину звільнення з посади голови Держприкордонслужби його брата Миколи.

У суміжних округах кандидують й батько та син Богуслаєви (округи № 75 та 77). В’ячеслав Богуслаєв є відомим виробником двигунів для гвинтокрилів та іншої техніки подвійного призначення, а також співвласником «Мотор Січі». Це той самий Богуслаєв, який і не думав припиняти співпрацю з Росією після її нападу на Україну. Про це сам Богуслаєв з погано прихованим цинізмом говорив в інтерв’ю журналу «Фокус». Після цього якось навіть не виникає сумнівів, що його син Олександр піде його слідами.

Ідуть на вибори і екс-«губернатор» Донеччини Анатолій Близнюк, а також його син Сергій. Балотується і віднайдений десь на маргінесі Володимир Боделан, син колишнього мера Одеси і депутат одеської міськради. «Нічтоже сумняшеся» рветься до депутатських мандатів і родина Калєтніків. На вибори Калєтніки йдуть тим самим складом, що й у 2012-му. Попереду — екс-голова Державної митної служби Ігор Калєтнік, за ним його батько Григорій та двоюрідна сестра Оксана Калєтнік, яка у Раді поточного скликання входила до фракції Компартії.

Не проти вкотре отримати недоторканність й брати Балоги — Віктор та Павло. Рідного брата «підбив» на балотування і чинний нардеп Ярослав Дубневич, обраний на Львівщині. Від цього регіону (звісно, в разі обрання) може постати іще один Дубневич — Богдан, котрий в минулому двічі обирався депутатом Львівської облради.

На крісло парламентаріїв претендують також брати Добкіни. Старший Михайло знайшов себе у лавах «Опозиційного блоку», а молодший Дмитро балотується по мажоритарному округу на Харківщині. З відомих «братів-сестер» до Ради йде ще один тандем — Юлія та Сергій Льовочкіни. Сергій — в одному блоці з Добкіним, репрезентує таку собі нову «опозицію».