Мільйони за невидимий шедевр

07.10.2014

27-річна художниця Лана Ньюстром оголосила, що першою у світі створила «невидиме мистецтво», повідомило канадське громадське радіо Сі-Бі-Сі. І додало, що захоплені колекціонери пропонують за роботи Ньюстром мільйони доларів. «Те, що мого твору не можна побачити, не означає, що я не присвятила багато годин праці на створення цього шедевру мистецтва. Мистецтво ґрунтується на уяві. І власне уяви потребують мої мистецькі твори від людей, які входять у взаємний контакт із ними. Ви повинні уявити собі картину чи скульптуру, яка перебуває перед вашими очима».

Але досить швидко з’ясувалося, що вся ця акція насправді була черговим жартом коміків Пета Келлі та Пітера Олдрінжа. Їхня провокація виявилася напрочуд вдалою, адже її всерйоз поширили численні ЗМІ. Нікому з них і на думку не спало замислитися над тим, чи це не розіграш — мовляв, не 1-ше ж квітня на календарі! А від сучасного мистецтва й справді всього можна чекати...

Зрештою, грандіозних мистецьких містифікацій у нещодавній історії не бракувало. Скажімо, 1952 року відбулася прем’єра твору американського композитора Джона Кейджа «4,33». Саме стільки, тобто чотири хвилини і 33 секунди, публіка просиділа у повній тиші, спостерігаючи за Кейджем, що мовчки застиг на сцені в ролі диригента перед не менш урочистим і мовчазним оркестром. Після «прем’єри» шановані музичні критики не шкодували дифірамбів на адресу «митця, який відкрив тишу в світі музики», так і не усвідомивши, що їх пошили в дурні.

А 2001 року престижну британську нагороду Тернера отримав Мартін Грід за витвір «Робота № 227: Світло йде всередину і назовні». Цей «шедевр» являв собою порожню кімнату, в яку через округлі отвори у стіні проникає світло. Її й досі можна побачити в одній із найкращих європейських художніх галерей «Тейт Галері» у Лондоні.