Чи потрібне Україні Придністров’я

24.09.2014
Чи потрібне Україні Придністров’я

Перемир’я сепаратистам «до лампочки» — вони не припиняють вогонь, втрати українських вiйськових зростають майже щодня. (з сайта atn.ua.)

Команда Президента презентує ухвалені закони про особливий статус Донбасу як велику перемогу та єдину можливість повернутися до миру. Інші політики вважають, що ухвалення документів лише ускладнить ситуацію на Сході.

Так, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко переконана: закони, що гарантують Донецькій та Луганській області особливий статус, а також про амністію сепаратистам, є неприпустимими та небезпечними для країни. «Вони не започаткували мир у державі, а навпаки, продовжують війну», — впевнена Тимошенко.

З нею солідарні українські експерти та військові. Так, командир групи інформаційної війни добровольчого батальйону «Донбас» Павло Кишкар назвав цей закон сигналом для військових, що їхні подвиги у зоні АТО нікому не потрібні.

«Ми виконуємо державницьку функцію, ми захищаємо державний суверенітет і територіальну цілісність, а тут нам дають такий посил, що «все, що ви зробили, хлопці, — це дарма, дарма твої товариші загинули, дарма люди залишились каліками», — зазначив комбат. При цьому ніхто із наших військових не збирається через ці закони полишати буремні регіони. Адже війна, попри усі домовленості, триває.

Українські експерти стверджують, що ухвалений закон про особливий статус Донбасу може спричинити сплеск сепаратистських настроїв в Україні. А «окремі» території, які завдяки закону отримають широкі повноваження, можуть перетворитися на українське Придністров’я. А значить, iдеться про втрату незалежності та цілісності держави.

«Деякі положення цього закону викликають побоювання, що це призведе до здачі національного суверенітету. Україна, по суті, має фінансувати терористичні організації — ДНР та ЛНР. Це буде щось на кшталт ірландського Ольстера. Тобто територія підпорядкована Україні, але на ній фактично хазяйнуватимуть терористи та російські найманці», — вважає директор консалтингової компанії Berta Communications Тарас Березовець.

Інші фахівці теж висловлюють свої побоювання. Експерта з конституційного права Олександра Москалюка найбільше бентежить норма закону, в якій йдеться про створення загонів народної міліції. «Регулювання діяльності цих загонів здійснюється міським або селищним головою. Зрозуміло, як проходитимуть місцеві вибори у цих регіонах. Отже, ці загони міліції перебуватимуть у компетенції людей, які незрозуміло ким і як обрані», — вважає Москалюк.

Навіть російські політики та політологи, лояльні до України, критикують ухвалені документи. За словами екс-радника Володимира Путіна Андрія Іларіонова, ці закони відкривають прямий шлях до створення Придністров’я на території України. «Це помилка з дуже серйозними наслідками. Закріплюючи територіальний анклав на території України, відкриваються ворота з руйнування Української держави на інших територіях», — вважає експерт.

Він нагадав, що коли створювалося Придністров’я, Абхазія або Південна Осетія, всі теж гадали, що це на кілька місяців. Щось подібне може статися і в Україні.

А відомий російській опозиціонер Борис Нємцов переконаний, що надання особливого статусу Донбасу лише загострить ситуацію. «Це вибухонебезпечна річ. Цей закон не влаштовує ані українську армію, ані українську владу, ані сепаратистів. Останніх не влаштовує тому, що це не Новоросія, а якесь збочення, це не та територія, на яку вони розраховували, а лише «огризок». Та й українських патріотів він не влаштовує, тому що вони не хочуть Придністров’я на своїй території», — підсумував російський політик.

Також політиків та експертів обурює той факт, що сумнозвісні закони ухвалювалися у таємному режимі, при вимкненому табло. Та й потім виявилося, що текст закону, оприлюдненого на сайті Верховної Ради, відрізнявся від того, який їм роздали у сесійній залі.

Усе це дуже схоже на ухвалення «диктаторських» законів 16 січня, які призвели до кровопролиття на Майдані. Отже, потрібно, не чекаючи драматичних наслідків, до яких може призвести надання особливого статусу Донбасу, якомога швидше накласти вето на ці закони.

«Ще не запізно повернутися на проукраїнські патріотичні позиції й накласти вето на обидва закони, враховуючи те, що після прийняття цього закону ніякого миру не настало, враховуючи те, що суспільство обурене прийняттям цих законів», — резюмувала Тимошенко.