Солодке, як... ковбаса

17.09.2014

Яких тільки видів і смаків морозива не вигадали кондитери за всю історію існування цих ласощів — з усіма можливими фруктами, горіхами, шоколадом, прянощами... Але фантазія виробників не знає меж. Перебравши всі «солодкі» варіанти, вони взялися за оригінальні. На цьогорічному чемпіонаті Європи з виробництва морозива, який відбувся минулими вихідними в італійському місті Флоренція, перемогу здобули види цього десерту зі смаком білого вина та... копченої ковбаси. Виготовила їх відомий європейський майстер-морозивник Джованна Бонацці, творча майстерня якої розташована у районі Вальполічелла (провінція Верона), що славиться у всьому світі добірними сортами вин. А до найбільш популярного з них, білого марки «Речіото», зазвичай на закуску подають ковбаси та копченості, якими також славиться цей регіон.

Лише трохи поступилися майстрам з околиць Верони виробники морозива з Флоренції, які презентували на чемпіонаті сорт «Давид» — на честь знаменитої скульптури Мікеланджело. Цей мармурово-фіолетовий (за матеріалом статуї та кольорами Флоренції) сорт має молочно-ванільний присмак і поливається соком з ягід.

Флоренція вважається батьківщиною морозива. Саме в цьому місті 1559 року всебічно обдарований митець Бернардо Буонталенті, який працював при дворі герцога Медичі як художник, скульптор та організатор прийомів, здивував учасників бенкету невідомим раніше десертом. Він приготував його з замороженого молочного крему, меду, яєчних жовтків із додатками вина, бергамоту, лимонів та апельсинів.