Жовчний міхур: ліки від «лінощів»

16.09.2014
Жовчний міхур: ліки від «лінощів»

Дискінезія жовчного міхура провокує утворення пристінкового осаду жовчі. Це — прямий шлях до жовчокам’яної недуги. (з сайта upclinic.yapokupayu.ru.)

Одним із найпоширеніших порушень функціонування органів травлення є дискінезія жовчовивідних шляхів. Це не так захворювання, як дисфункція органів, які відповідають за «транспортування» жовчі, що призводить до інших порушень, кажуть лікарі.

«Із печінки жовч по спеціальних протоках потрапляє в жовчний міхур. Жовч потрібна для перетравлювання твердих частин їжі — м’яса, овочів. Рухи жовчі мають відбуватися ритмічно. При дискінезії вони порушуються, — пояснює Олександра Расевич, головний лікар санаторію «Дністер» СКК «Моршинкурорт». — Їжа повинна надходити в шлунок регулярно, а жовчний міхур — скорочуватися, працювати. Якщо людина харчується «коли доведеться», або їсть раз у день, ніяких сигналів «до роботи» жовчному не надходить. Як наслідок — міхур стає лінивим. Тому так важливо снідати — в цей час жовчний міхур «прокидається», ранок — період його найбільшої активності.

Чим небезпечна дискінезія? Коли жовчний міхур скорочується недостатньо, на його дні весь час залишається осад жовчі. Тоді у висновку про ультразвукове дослідження лікар пише: «пристінковий осад», — пояснює Олександра Миколаївна. — І коли долучаються інші чинники — недбале харчування, гіподинамія — може розвиватися жовчокам’яна хвороба. Тому так важливо дотримуватися режиму харчування, достатньо рухатися. Маєте сидячу роботу? Знаходьте можливість для руху: робіть фізичні вправи, ходіть пішки. Бодай півгодини на день розминайте тіло».

Часто діти, особливо худорляві, скаржаться на біль у животику. Він виникає унаслідок різких рухів жовчного міхура. Це минає з віком, тому панікувати не варто, каже лікар.

Для хворих на дискінезію дуже важливо розробити свій режим харчування. Ідеально приймати їжу п’ять-шість разів на день невеликими порціями. При цьому, на думку медиків, краще всього їсти приблизно в один і той же час. «Не моріть себе голодом і перед сном. Обов’язково потіште себе чимось легким: склянкою кефіру, жменькою ягід, — додає лікар. — Взагалі візьміть за правило щодня випивати склянку знежиреного йогурту або кефіру. А ось від алкогольних напоїв краще відмовитися. Як і від газованих. Навіть якщо газована вода не містить цукру, не варто вживати її: такий напій може спровокувати спазм жовчних шляхів».

Натомість при дискінезії жовчовивідних шляхів корисно пити компоти із сухофруктів: кураги, інжиру, чорносливу. Цілющі властивості має відвар шипшини, відомий своїм помірним жовчогінним ефектом. Хворим взагалі необхідно вживати більше рідини — до двох літрів на добу. Старайтеся, щоб напої, які вживаєте, були теплими, або кімнатної температури. Холодна їжа може викликати спазм жовчовивідних шляхів.

ДО РЕЧІ

За спостереженням лікарів, вiд дискінезії жовчовивідних шляхів частіше потерпають жінки. Найбільш схильні до розвитку функціональних розладів жовчовивідної системи особи від 20 до 40 років, які мають астенічну конституцію (худорляві) і погано харчуються.