Бальзам із вулика

16.09.2014
Бальзам із вулика

Мед не тільки смачний, а й лікувальний продукт. (з сайта u-mama.ru.)

І серцевий м’яз буде міцнішим

Мед вважають одним із найбільш універсальних лікарських засобів, його широко застосовують і в народній, і в офіційній медицині. Давно відомі його антибактеріальна, бактерицидна, протизапальна, болезаспокійлива, тонізуюча дії, здатність зміцнювати опірні сили організму. Мед та інші продукти бджільництва використовують для лікування ран і опіків, при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки, жовчних шляхів, шлунково-кишкового тракту. Цей солодкий продукт заспокійливо діє на нервову систему, допомагає здолати перевтому.

Мед, як зауважує столичний терапевт, лікар сімейної медицини Валентина Грищук, переважно є засобом неспецифічної терапії. Тобто його можна застосовувати у комплексному лікуванні захворювань. Однак має протипоказання, зокрема при алергії на продукти бджільництва. Тому перед використанням ліків, зроблених на основі меду, необхідно порадитися з фахівцем.

«Мед дуже помічний при ослабленому серцевому м’язі, — говорить Валентина Михайлівна. — Тоді його краще вживати разом із продуктами, що багаті на вітамін С. Наприклад, iз настоянкою шипшини. Візьміть столову ложку плодів шипшини, залийте на ніч у термосі двома склянками окропу. Вранці настій процідіть, теплим змішайте зі столовою ложкою меду. Приймайте по 1/3 склянки тричі на день перед їжею».

Як медом помазано…

Мед особливо ефективний при захворюванні нирок, каже лікар. Квітковий нектар має низький склад білка, майже не має солей, які при захворюваннях нирок протипоказані. При недугах ниркової системи, окрім шипшинового чаю з медом, терапевт рекомендує вживати оливкову олію з медом і лимонним соком (у рівних пропорціях) по одній столовій ложці тричі на день. Така суміш добре виводить солі з нирок. Корисно, за словами лікаря, пити медовий сік редьки — половину чашки або цілу чашку на день. Для його приготування необхідно змішати столову ложку меду зі склянкою соку чорної редьки.

«Медовий сік редьки корисний не лише при захворюваннях нирок, а й запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі, підвищує рівень гемоглобіну, позитивно позначається на процесах тканинного обміну, покращує травлення, — зауважує Валентина Грищук. — Суміш вживають по півсклянки тричі на день».

Також добре відома протимікробна та протизапальна дія меду. Він допомагає при варикозних виразках. «Нанесіть на полотно шар меду, прикладіть його до місця варикозного розширення вен, закрийте поліетиленовою плівкою і закріпіть бинтовою пов’язкою. У перший день залиште компрес на дві години. На другий і третій день — на чотири години. Потім — на всю ніч», — рекомендує лікар.

Природна «віагра» допоможе

Цілющими властивостями славляться й інші продукти бджільництва. Скажімо, маточне молоко є сильним стимулятором організму, підвищує апетит, нормалізує обмінні процеси, покращує функції вегето-судинної системи, знижує рівень холестерину в крові. Корисне воно при гіпотонії (пониженому тиску), неврастенії. Особливо відчутна дія цього продукту на людей, які одужують після важкої хвороби, мають хронічну перевтому. Добре діє маточне молочко на літніх людей. «А для чоловіків це — природна «віагра», підвищує статеву активність. Жінкам-годувальницям маточне молочко корисне для підвищення лактації», — додає лікар.

Як правильно приймати маточне молоко? « Для профілактики захворювань та зміцнення організму його вживають не менше 3-4 тижнів хоча б двічі на рік — навесні і восени, — каже пані Валентина. — Оптимально приймати цей продукт по пів кавової ложечки, найкраще — вранці, за 30 хвилин до їжі. Його треба розсмоктувати в роті до повного розчинення, і тільки потім ковтати».

Унікальний антибіотик

Цю смолисту речовину бджоли збирають із бруньок тополі, верби, берези, сосни, кінського каштану. У народній медицині прополіс використовують як антисептичний та протибактеріальний, протизапальний, протизастудний засіб. Прополіс має здатність гоїти рани, знижувати тиск, зберігати корисну мікрофлору шлунково-кишкового тракту, сприяє виведенню холестерину з організму, стимулює кровотворення, зменшує тромбоутворення, очищує організм, підвищує його витривалість і працездатність.

Прополіс, за словами лікаря, ефективно допомагає у лікуванні бронхопневмонії, при виразковій хворобі шлунка, простаті у чоловіків. При цих недугах мед із прополісом вживають по чайній ложці двічі на день, через півгодини після їжі.

На основі прополісу можна зробити мазь, яку добре використовувати при ринітах, гайморитах, опіках, обмороженнях, ранах, що погано гояться, пролежнях, трофічних виразках. Для приготування цілющої мазі лікар радить розтопити 100 г вершкового масла в емальованому посуді, охолодити до 70 градусів. Потім додати 15 г подрібненого прополісу і ретельно розмішувати протягом 15 хвилин, підігріваючи на маленькому вогні (але не доводячи до кипіння). Готові ліки профільтрувати через 3-4 шари марлі у скляний посуд, зберігати у темному прохолодному місці.

Букет від бджіл

Верхні кришечки стільників, якими бджоли запечатують мед, — це забрус. Його називають букетом із продуктів бджільництва — так багато там різних корисних речовин.

«Компоненти забруса покращують обмін речовин, позитивно впливають на кровообіг, м’язову працездатність, а віск зміцнює ясна, — пояснює Валентина Грищук. — Забрус ефективний при лікуванні бактеріальних та вірусних запалень дихальних шляхів, не викликає алергії та звикання збудника недуги до нього. Рекомендуємо вживати його при захворюваннях порожнини рота, дихальних шляхів, застуді, запаленні слизової оболонки придатків порожнини носа, захворюваннях кишечнику».

Забрус жують кожну годину протягом 15 хвилин. Тривалість лікування залежить від стадії захворювання. Вживають до тих пір, поки хвороба не мине.

«Спробуйте давати дітям невеличкий шматочок забрусу замість гумки, від якої точно немає користі. За умови, що у малюків немає алергії на мед», — радить лікар.

«Скарбниця» вітамінів

Квітковий пилок — це «скарбниця вітамінів». Він покращує роботу печінки і серця, очищує кров. Пилком лікують бронхіальну астму й інші легеневі захворювання.

«Але вживати ці різнобарвні гранули можна у невеликій кількості, особливо спочатку, — застерігає фахівець. — Найкраще поєднувати пилок із медом , стільниковим воском, прополісом. Дозу треба збільшувати поступово і дуже обережно: спочатку у співвідношенні 1:10 (пилок — віск, пилок — прополіс), вживати щодня між прийомами їжі чверть чайної ложки, розчиненої в 250 мл води або лікарського чаю. Потім співвідношення у суміші повільно підвищують (1:8, 1:6, 1:4, 1:3, 1:2). Гранули пилку (без домішок) вживають після їжі, відповідно розчиняючи у воді або чаї. У перший день — тільки одну гранулу, потім щодня на 2-3 штуки більше, через 3 тижні можна перейти до дозування до 30 г у день».

Лікарі стверджують: квітковий пилок відчутно підвищує імунітет. Жінкам, які мають проблемний клімакс, фахівці радять вживати пилок, змішаний з медом у співвідношенні 1 до 3, щодня по 20 г. «Поганий настрій, дратівливість як рукою знімає», — зауважує лікар.