Фронт тепер народний

12.09.2014
Фронт тепер народний

З’їзд «Народного фронту» пройшов у Києві скромно та швидко, залишивши відкритими деякі питання. (УНІАН.)

Головна інтрига цьогорічної кампанії — як і з ким підуть на вибори Прем’єр Яценюк та спікер Турчинов (вони ж — «уламки» тимошенківської «Батьківщини») — отримала вчора розв’язку. Арсеній Петрович та Олександр Валентинович iтимуть самостійно, в авангарді створеної ними партії «Народний фронт». Принаймнi таке рішення нібито прийнято станом на 11 вересня, але протягом найближчих кількох днів воно може бути ще й відкориговане.

Альтернативний варіант для «Народного фронту» полягає у приєднанні до президентського проекту — Блоку Петра Порошенка. Тоді як із «Батьківщиною» покінчено раз і назавжди. Причина розриву — в різних поглядах сторін на те, кому з політиків слід очолювати виборчий список «Батьківщини». Як розповідав свого часу нардеп Андрій Кожем’якін, Яценюк та Турчинов висловилися проти того, аби першим номером була Юлія Тимошенко. «Вони просто встали та пішли», — описував Кожем’якін скандальну політраду «Батьківщини», що відбулася 26 серпня.

Пішли, одначе, недалеко — у власний політпроект, який і для Яценюка, і для Турчинова є третім за їхню партійну кар’єру. Назва, яка народилась не відразу (проміжним варіантом були «Патріоти України»), асоціюється з «Фронтом змін» Арсенія Яценюка. А от хто насправді гратиме у цій партії головну скрипку, дізнаємось незабаром. Відомо, що Яценюк і його «спонсори» — Іванчук та Мартиненко — виступають за приєднання до Блоку Порошенка, а Турчинов iз командою обстоюють самостійне «плавання».

До речі, про команду. З колишнього спільного списку «Батьківщини» та «Фронту змін» (які об’єднали зусилля на виборах 2012 року) до «Народного фронту» перейшли екс-голова РНБО Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр юстиції Павло Петренко, міністр транспорту Максим Бурбак, міністр соціальної політики Людмила Денисова, народні депутати Сергій Пашинський, Лілія Гриневич, Микола Княжицький, Сергій Фаєрмарк та інші.

З упізнаваних облич слід згадати також Тетяну Чорновол — журналістку та колишню урядову вповноважену з питань антикорупційної політики. Плюс, як пише «Українська правда» з посиланням на власні джерела, від «Народного фронту» збираються балотуватися керівники добровольчих батальйонів «Азов» Андрій Білецький, «Дніпро-1» Юрій Береза, «Артемівськ» Костянтин Матейченко, «Київ-1» Євген Дейдей, «Миротворець» Андрій Тетерук.

Усі вони, за винятком Дейдея, увійшли до так званої військової ради «Народного фронту». Тоді як членами політради стали Арсен Аваков, Лілія Гриневич, В’ячеслав Кириленко, Павло Петренко, Андрій Парубій та Тетяна Чорновол. Олександр Турчинов очолив центральний штаб партії, а Арсеній Яценюк став головою політради «Народного фронту». Всі ці кадрові призначенні були оголошені на партійному з’їзді «НФ», який проходив позавчора у другій половині дня.

З’їзд закрився, а списки кандидатів у депутати на ньому так і не прозвучали. Це означає, що існує певний часовий люфт на ухвалення остаточного рішення з приводу того, у якому ж складі «Народний фронт» iтиме на вибори. Думки експертів з приводу найбільш оптимального формату участі «НФ» у перегонах розділилися. Хтось вважає, що єднання «НФ» з Блоком Порошенка більше вигідне самому Порошенку — він, мовляв, у результаті такої «ін’єкції» матиме потужнішу підтримку на виборах. Решта — навпаки — зазначає, що від злиття виграє Яценюк: так він гарантовано отримає місце Прем’єра і після «перезавантаження» Ради.

Хай там як, а політичні торги вийшли на фінальну стадію. Вже на початку наступного тижня ми матимемо конфігурацію виборчого поля і знатимемо, хто й за яку команду грає. Хотілось би, звичайно, аби всі кандидати грали передусім на боці виборця, але це — дещо романтичний погляд на українську політику.

А ТИМ ЧАСОМ

Українські політики — і ті, що були проти парламентських виборів, і ті, що виступали «за», змирилися з їхнім неминучим «злом» і активно готуються до жовтневих перегонів. У цьому контексті найважливіше внутрішньопартійне питання — вибір оптимально корисних партнерів і правильно складені списки. Істеблішменту пощастило: списки закриті, а отже, нижче десятої позиції можна включати будь-чиї імена. Обиватель рідко коли ідентифікує кандидатів у депутати з другої десятки.

Щоправда, у прихильників великих об’єднань (у довгих списках яких легко «загубитися» олігархам) виникла одна проблема: блоки цьогоріч участі у виборах не беруть. Ця проблема вирішується створенням нових партій, до яких в авральному порядку вливаються дрібніші гравці. Подумують над єднанням Партія регіонів та Партія розвитку, а от «Сильна Україна» Сергія Тігіпка вирішила йти окремо.

Об’єднали зусилля і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та «Демократичний альянс» Василя Гацька. «УМ» про це вже писала, додати лишається хіба що сподівання Гриценка на те, що це новоутворення отримає на виборах третій (за рейтингами) результат. Іде на вибори і «Правий сектор», але чи єднатиметься з кимось ця партія, наразі невідомо — з’їзд «ПС» заплановано на 13 вересня.

У глибокі роздуми занурена «Батьківщина» — партія перенесла свій з’їзд із 5 вересня на 14-те, затримка виникла, як подейкують, через списки, які в середовищі Юлії Володимирівни ніяк не «утрясуть». До другого етапу з’їзду готується і «Свобода» — списки ця партія також іще не оголосила, лише задекларувала готовність 90% часу та зусиль присвячувати перемозі над «московським ворогом», як сказав про це Олег Тягнибок.