Двічі в одну річку не ввійти

12.09.2014
Двічі в одну річку не ввійти

Іспанці не змогли вдруге на домашньому ЧС обіграти французів. (з сайта ФІБА.)

Як не парадоксально це звучить, але головною інтригою баскетбольного чемпіонату світу серед чоловіків, який триває в Іспанії, є не ім’я майбутнього чемпіона, а віце-чемпіонський титул, що дістанеться суперникові збірної США по фіналу. Практично ніхто не піддає сумніву виграш американцями чергового планетарного «золота», незважаючи навіть на їхній далеко не зірковий склад. На думку експертів, компанію «смугасто-зірковим» у головному матчі турніру мали б скласти господарі «мундіалю», проте їхнім прогнозам збутися не судилося. Адже в чвертьфіналі іспанці несподівано поступилися французам.

Нехай проти піренейців і грали чинні чемпіони Європи, але без американського легіонера Тоні Паркера, котрий практично самотужки минулого року привів «триколірних» на континентальну вершину, їхні шанси на перемогу виглядали примарними.

Утім потужна «зарядженість» заокеанськими зірками не допомогла збірній Іспанії пробитися до півфіналу. Неймовірний провал у четвертій чверті, яку «Червона фурію» програла з рахунком 9:23, залишила По Газоля і Ко за бортом домашнього свята. Власне, саме старший із братів Газолів, який нині виступає за «Чикаго буллз», став найкращим серед іспанців у грі проти французів, де, в свою чергу, з роллю вожака напрочуд успішно впорався Борис Діао, котрий, до слова, є одноклубником Тоні Паркера по «Сан Антоніо сперз».

Загалом в іспано-французькому дербі баскетбольні аналітики прогнозували дуель важких форвардів Сержа Ібаки та того ж таки Діао, заокеанські команди яких «Оклахома Сіті» та «Сан Антоніо» ведуть запеклу боротьбу в Західній конференції НБА.

Утім битви «важковаговиків» не вийшло — у вирішальний момент Борис набрав 17 очок, а Серж обмежився лише двома очками, провівши при цьому на майданчику більше 18 хвилин. Загалом заокеанський «легіон» іспанців зіграв проти «галлів» нижче своїх можливостей. Брат По Газоля — Марк, котрий виступає за «Мемфіс грізліз», назбирав три пункти. Хосе Кальдерон iз «Нью-Йорка» заробив п’ять очок, а Ріккі Рубіо з «Міннесоти» — чотири. Не найкращим чином діяв і один зi снайперів-далекобійників іспанської команди — Хуан Наварро з «Барселони», який реалізував лише один із п’яти триочкових кидків. Загалом процент реалізації піренейцями «трюльників» у цій грі був просто катастрофічним — 9,1% (у французів цей показник склав 25%). Вочевидь, збій саме в цьому компоненті гри й змусив господарів «мундіалю» капітулювати перед французами, які, до речі, й на минулорічному Євро також перейшли дорогу своїм континентальним сусідам. Хоча не виключено, що «Червона фурія» стала жертвою своєї самовпевненості, бо не змогла стерти зі своєї пам’яті зустріч групового етапу, коли вона розбила французів із перевагою в 24 очки.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Іспанія). Чвертьфінали. Сербія — Бразилія — 84:56 (Теодосич (23); Богданович (12) — Варежао, Вієйра (12)), Франція — Іспанія — 65:52 (Діао (15), Хуртель (13) — П. Газоль (17), Наварро (10))

Півфінали: США — Литва, Франція — Сербія.