Заплатите за кожен метр!

28.08.2014
Заплатите за кожен метр!

Прем’єр Арсенiй Яценюк бачить щоразу бiльше викликiв для енергетичної безпеки держави. (УНІАН.)

Непроста ситуація в Україні, спричинена агресією нашого східного сусіда, вже восени може стати ще загрозливішою. Причини: похолодання та ще одна улюблена зброя офіційного Кремля — постачання природного газу. В уряду є зовсім небагато часу, аби знайти вихід. «Ми знаємо про плани Росії взимку взагалі перекрити транзит газу, навіть на країни-члени Європейського Союзу. І саме для цього їхнім (російським. — Ред.) компаніям дали вказівки максимально закачувати газ у сховища на території Європи», — сказав, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, Прем’єр Арсеній Яценюк.

Україна також активно намагається запастися енергоресурсами на холодну пору року — у сховищах уже накопичено 15 млрд. кубометрів газу. На противагу 5 мільярдам кубометрів, які були в газових сховищах півроку тому. «Ми знаємо про плани Росії, мета яких — фактично відключити Україну від усіх енергетичних ресурсів», — сказав Яценюк.

У діалозі з «Газпромом» ми й надалі дотримуємося юридичного боку вулиці. Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона подала позов на російський «Газпром» до Стокгольмського арбітражного суду з вимогою відшкодування 6 мільярдів доларів США.

Також ми, за словами Прем’єра, плануємо суттєво підвищити ставку за транзит російського газу нашою територією. Нині — початок цього процесу. Як повідомив очільник уряду, нині проходять тристоронні консультації на рівні Європейського Союзу, України і Росії. «Ми запропонували чіткий ринковий підхід. Є два варіанти. Перший — приймається спільний підхід України і Європейського Союзу. Другий — ця справа буде вирішуватися винятково Стокгольмським арбітражним судом», — сказав Яценюк.

Від наших європейських друзів ми очікуємо сприяння у реформуванні нашої ГТС. За словами Яценюка, він звернувся до федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та західних партнерів iз тим, щоб провести публічний конкурс щодо залучення іноземних інвесторів в оперування українською газотранспортною системою.

Ще одна проблема, на яку раніше й не сподівалися, — дефіцит вугілля: Російська Федерація та її найманці бомблять і руйнують шахти, з яких видобувається енергетичне вугілля. У планах Кабміну — диверсифікація постачання цього енергоносія.