Важким думкам наперекір

20.08.2014
Важким думкам наперекір

Андрій Говоров. (з сайта usf.org.ua.)

У непростому, можна сказати критичному морально-психологічному кліматі готувалися до головного старту сезону наші стрибуни у воду. Четверо з десяти збірників, котрі виступлять на чемпіонаті Європи з водних видів спорту, представляють Луганську область, де зараз триває війна. Тож можна лише уявити, в якому душевному стані підійшли до чемпіонату Європи уродженці тих місць — Олександр Бондар та Олександр Горшковозов, Ганна Письменська та Анастасія Недобєга.

Утім, попри важкі думки, «синьо-жовта» команда в стрибковому басейні берлінського «Європа-спортпарку» активно почала підтверджувати реноме однієї з найсильніших на континенті — на минулорічному чемпіонаті Європи зі стрибків у воду, який проходив у німецькому місті Росток, наші спортсмени виграли командний залік, здобувши чотири золотих, одну срібну та дві бронзові нагороди.

Тепер, уже в перший стрибковий день ЧЄ-2014, коли розігрувалися медалі в командному міксті, на другу сходинку п’єдесталу зійшли луганчанин Бондар та киянка Юлія Прокопчук. Зазначимо, що торік цій парі з результатом 413,2 бала вдалося виграти титул чемпіонів континенту. Проте цього разу сумарний результат нашого міксту вийшов трохи нижчим — 409,75. Щоправда, для перемоги над російським дуетом (Мінібаєв/Бажина), який здобув «золото», українському тандему не вистачило б i минулорічних оцінок. Результат чемпіонів — 416,90. Третіми в командних змаганнях стали господарі турніру — Саша Кляйн та Тіна Пунзель, які набрали 390,95 бала.

Перед від’їздом до Берліна головний тренер нашої збірної зі стрибків у воду Тамара Токмачова скаржилася на відсутність належного фінансування з боку держави, яка, зокрема, досі не виплатила чемпіонську стипендію Сашку Бондарю, яку він мав отримати за перемогу на ЧЄ-2013. За словами наставниці, бракує грошей і на харчування, i на медичне забезпечення, через проблеми з яким у далеко не оптимальній формі підійшли до цьогорічного єврофоруму лідер збірної Ілля Кваша, якого непокоїть травмоване плече, та Горшковозов, котрого турбує спина.

Дещо інша ситуація склалася в нашому плавальному господарстві, де з приходом нового президента федерації почалася прицільна, точкова підготовка найкращих вітчизняних плавців за кордоном.

І, схоже, такий підхід дає хороші результати. Приміром, наш спринтер Андрій Говоров, який останнім часом проводив багато часу у Франції під наглядом місцевих титулованих спеціалістів, із крейсерською швидкістю на ЧЄ рухається до перемоги на дистанції 50 метрів батерфляєм. Принаймні до фіналу, який відбувся вчора ввечері, уродженець Севастополя пробився з найкращим часом — 23,04 сек. До того, в кваліфікаційному запливі, українець оновив рекорд України — 22,87, який одночасно став рекордом європейських чемпіонатів.

Водночас наша інша медальна надія — киянка Дарина Зевіна — невдало розпочала свої виступи в Берліні, проваливши одну з найбільш улюблених своїх дистанцій. Головний заплив на 200 м на спині пройде без Даші, яка в півфіналі показала лише десятий час. Зазначимо, що наразі спортсменка тренується під пильним наглядом свого тата Юрія Зевіна, який, схоже, не поспішає віддавати її «в руки» іноземних спеціалістів. Залишається сподіватися, що весь свій потенціал спортсменка продемонструє на коронній дистанції — 100 м на спині.

А першими з плавців медалі європейської першості розіграли майстри плавання на відкритій воді. На жаль, у цій царині українцям похвалитися нічим. Кращий результат поміж наших чоловіків показав Ігор Червинський, який на 10-кілометрівці став 19-м. Тоді як єдина представниця нашої жіночої команди — Ксенія Скрипель — відзначилася 21-м часом на 5 км, а на вдвічі довшій дистанції вона показала 25-й результат.