Генерал, який «любить Путіна»?

19.08.2014

Не щастить Дніпропетровську з очільниками обласної міліції хоч ти лусни. Ще не встигли вщухнути пристрасті навколо нашумілого на всю Україну скандального призначення на цю посаду міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим Георгія Гогуадзе. Євромайданівці на першій же прес-конференції рознесли, що називається, в пух і прах цього очільника обласної міліції, який ще в 2010 році балотувався у депутати Дніпропетровської обласної ради від Партії регіонів. Зрештою, завдяки активності громадськості від такого кадра вдалося відбитися. Та й куди вже більше — на самому початку антитерористичної операції Георгій Гогуадзе без жодних мук совісті відбув у ... відпустку. А на блок-постах, що починали в області облаштовуватися, не було спершу помічено жодних ознак присутності міліцейських «беркутівців». Отож усе звалилося на плечі працівників Державтоінспекції та самооборони.

Проте й швидкоплинна відставка Гогуадзе зовсім не викликала свіжий вітер перемін. Навіть гірше того — новим очільником обласної міліції став генерал Віталій Глуховеря. Вочевидь втомлена рішучою боротьбою проти Гогуадзе громадськість таке призначення тихо-мирно «проковтнула». І тільки тепер почала оговтуватися.

Формальним приводом для невдоволення, що погрожує ось-ось перерости в чергову бурю, стала спроба відомих в області громадських активістів поспілкуватися з генералом Глуховерею щодо відновлення діяльності Громадської ради з дотримання прав людини при Головному управлінні МВС України у Дніпропетровській області. Проте очільник обласної міліції навіть слухати про це не забажав.

Обурена таким відвертим відкошем громадськість вирішила прискіпливіше придивитися до персони Глуховері, який в обласному центрі і до цього був людиною доволі відомою, адже очолював Кіровський райвідділ та Дніпропетровський міськвідділ внутрішніх справ. Придивилися і схопилися за голову. Виявилося, у 2010 році Віталій Глуховеря отримав посаду радника посольства України у Російській Федерації. Звісно, за злочинного режиму Януковича «чужого» на таке тепле місце не могли взяти навіть теоретично. Не дивно ж, що Віталій Глуховеря успішно протримався на цій посаді до 2013 року.

Тепер громадські активісти пригадали, що прихильність у північного сусіди до нинішнього очільника обласної міліції з’явилася не на голому місці. Ще в лютому вже далекого 2001 року, коли у Дніпропетровську очікували на прибуття російського президента Владіміра Путіна, близько півсотні громадських активістів, що влаштували акцію протесту, нарвалися на жорстоку розправу з боку співробітників органів внутрішніх справ. Обласною міліцією тоді керував саме Віталій Глуховеря.

Помічений генерал і в інших гучних подіях. Зокрема, він був одним з учасників трагічного бізнес-ланчу 16 серпня 2005 року у дніпропетровському недешевому ресторані «Сан-Тропе», після чого було впритул розстріляно дотепер невідомими міліцейського полковника Едуарда Шевченка, що незадовго до цього очолював управління з боротьби з організованою злочинністю.

Скандальною виявилася поява Віталія Глуховері і на чолі ужгородської міської міліції у 2008 році, коли проти нього збунтувався особовий склад тамтешніх правоохоронців, а місцева газета «Правозахист» зайнялася такою людиною в погонах всерйоз.

Отож тепер громадськість всерйоз ставить питання і в Дніпропетровську. Одна з місцевих газет уже видала скандальну публікацію з недвозначним заголовком «Дніпропетровська міліція готується до здачі?», акцентуючи увагу на тому, що тактичний розрахунок Путіна базується на підтримці його дій всередині України, зокрема, і з боку співробітників міліції, як це проявилося у Криму і на Донбасі.

Як би там не було, тривожний дзвінок уже пролунав. І на тлі нинішніх подій на Донбасі він може швидко спричинити чергову бурю невдоволення з приводу того, що в українській правоохоронній системі ніхто нічого змінювати кардинально не збирається, незважаючи на Майдан, Небесну сотню і нинішні численні смерті на Донбасі. Генерал Глуховеря є доволі яскравим свідченням цього.