Європа дає «добро»

19.08.2014
Європа дає «добро»

В українському газогонi буде європейський тиск. (з сайта goloskarpat.info.)

Минулих вихідних Україна почала отримувати природний газ зi Словаччини. Оператори української і словацької газотранспортних систем — «Нафтогаз» і «Юстрім» — після обіду 16 серпня розпочали тестове прокачування палива газогоном «Вояни — Ужгород».

Під час тестової роботи наша країна отримуватиме від західного сусіда два мільйони кубометрів газу за добу. Комерційне ж використання цієї гілки газопроводу розпочнеться, найімовірніше, у вересні. Прогнозувати точний обсяг нині ще завчасно, але, за попередніми підрахунками, може йтися про 27 млн. кубометрів за добу. Станом на сьогоднішній день це становить технічний максимум словацького газогону. Також стало відомо, що постачанням газу до України зацікавилися вже три десятки європейських компаній.

З 1 березня 2015 року «Вояни — Ужгород» має вже працювати у нормальному режимі. Фахівці «Юстріму» за останні кілька місяців провели повну перевірку технічного стану газопроводу, збудованого 15 років тому, але так і не введеного в експлуатацію. Окрім цього, проклали додатковий 400-метровий газогін до українського кордону. Більшу частину транзитних потужностей нового газопроводу до 2019 року викупив «Нафтогаз».

«Своєчасно проведені тестові поставки газу зі сторони Словаччини — яскраве підтвердження високої кваліфікації і професіоналізму наших працівників», — сказав на відкритті нового транспортного коридору перший заступник голови правління «Укртрансгазу» Ігор Прокопів.