А вас, Валеріє,ми попросимо залишитися!

13.08.2014
А вас, Валеріє,ми попросимо залишитися!

Аби «затоваритися» твердою валютою, українцям, окрiм гривень, нинi потрiбнi мiцнi ноги, сила i витривалiсть. (УНІАН.)

Українська грошова одиниця переживає, мабуть, найдраматичнішу сторінку у своїй історії. Її вартість знижується вже лавиноподібно, українці, що тримають збереження у гривні, перебувають у паніці, намагаючись купити валюту. Будь-яку. Як наслідок, дорожчають лiки, пальне та основні групи товарів — і цей процес також викликає занепокоєння у людей.
Спокій у цій ситуації зберігає тільки НБУ та його симпатична очільниця Валерія Гонтарєва. Замість того, аби вжити рішучих дій та проводити активну роз’яснювальну роботу серед населення, новообрана очільниця Нацбанку привітно усміхається на світлинах та намагається вразити українців своїми багатослівними, дуже фаховими інтерв’ю.

Показник «13» подолано, долар рветься далі!

Позавчора, намагаючись купити невелику суму європейської валюти, кореспондент «УМ» обійшов приблизно десяток банків. Разом із такими ж відвідувачами. «Євро є?», «Долари є?» — питали клієнти, підходячи до кас, але переважно отримували негативну відповідь.

Учорашній день — попри усі сподівання — не тільки не полегшив ситуацію на валютному ринку, а й суттєво її загострив. Попри офіційний курс долара 12,60 та євро 16,85 гривні, цю валюту в обмінниках можна було купити на гривню-півтори дорожче. І то — якщо пощастить.

Середня вартість одного «бакса» у столичних обмінниках коливалася від 12,99 до 14 (!) гривень. Євро за один лише день подорожчало майже на гривню. Якщо позавчора євровалюту ще можна було знайти за 17,80, то нині найнижчий її курс становив 18,26, а більш-менш реальний — 18,60.

Причому досвід показував: якщо на ціннику написано малий курс, то про наявність цієї самої валюти можна навіть не питати. Нема! У період валютної паніки обмінники розділилися на ті, які насправді тільки купують долар і виставляють занижений курс. І ті, які продають — виставляючи завищений.

З точки зору НБУ, це порушення закону — спекуляція. За яку сам фінрегулятор обіцяв жорстко карати. Хоча наразі нікого так і не покарав... Утім виправдати можна і банки: не розуміючи, у яку гру насправді грає Нацбанк, вони ризикують прогоріти. Адже «завищений» курс станом на нинішній день може виявитися вкрай заниженим — із висоти завтрашнього дня...

Що в Нацбанку на умі...

Ще у понеділок експерти стверджували: гривня дійшла до межі свого падіння. «Судячи з поведінки НБУ, курс, вищий показника 13 гривень за долар, не пустять однозначно», — категорично заявив директор банкнотного банкінгу банку «Фінансова ініціатива» Андрій Львов. «Нацбанк не хоче девальвації, вона не лікує економіку», — пояснював головний фінансовий аналітик «Експерт-Рейтингу» Віталій Шапран.

Утiм уже вчора з’ясувалося, що обидва вони надто добре думали про наш фінансовий регулятор. Торги на міжбанківській валютній біржі вчора шокували. Торгівля доларом уже розпочалася з рекорду: за один «зелений» давали цілих 13,30 гривні. Але вже за дві години з’ясувалося: це насправді ще далеко не рекорд! О 12.20 за долар давали вже 13,50 гривнi. Нацбанк учора з інтервенціями на ринок не виходив.

Позиція керівництва Національного банку України залишається традиційно-незмінною: стежити за ситуацією згори і жодних різких рухів не робити. Так, голова НБУ вчергове запевнила громадськість: продавати іноземну валюту з резервів для підтримки курсу національної валюти вона не буде. Як відомо, активно витрачав валютні резерви на підтримку гривні колишній очільник регулятора Сергій Арбузов. Як наслідок, iз резервів зникло 20 млрд. гривень, які й призвели до нинішньої ситуації з державними фінансами.

«Зливати» золотовалютні резерви Гонтарєва, звичайно, не може. Після «папєрєдніків» подібних запасів у НБУ не залишилося. До того ж самі ресурси і без того тануть: якщо станом на 1 липня вони становили 17 млрд. 83 млн. доларів, то на 1 серпня — вже 16 млрд. 70 млн. доларів.

Але навіть у такій ситуації голова Національного банку України повинна мати якусь стратегію подальших дій. Цілком можливо, вона її має. Але нікому не розповідає... Вчора під обід запитання до пані Гонтарєвої з’явилися не лише у журналістів та вкладників, а й у депутатів Верховної Ради. За ініціативною спікера Олександра Турчинова, шановну Валерію Гонтарєву запросили на вечірнє засідання парламенту — розповісти, що вона думає робити далі.

На час, коли цей номер готувався до друку, виступ голови НБУ у Верховній Раді ще не розпочався.