Мелодія старої платівки

12.08.2014
Мелодія старої платівки

У зустрічі з дебютантом прем’єр-ліги динамівці лише одного разу змогли влучити в «рамку» «Олімпіка». (Олександра Приходька.)

Напевно, після трьох стартових турів нового чемпіонату прем’єр-ліги ще зарано робити якісь серйозні висновки, проте відзначити цікаві тенденції можна. Швидше за все, у нинішньому сезоні нас очікує продовження чемпіонської боротьби між «Шахтарем» та «Дніпром», які в минулому розіграші практично до останнього боролися за національне «золото». Попри те, що нині обидва колективи перебувають не в оптимальних умовах («гірники» змушені проводити домашні матчі у Львові, а дніпропетровці, яких очолив новий наставник, шукають нову гру), чемпіон та віце-чемпіон попереднього чемпіонату продовжують тримати марку, залишившись єдиними колективами ПЛ сезону-2014/2015, що досі не втратили очок.

Хоча «Дніпро» швидко вилетів із кваліфікації Ліги чемпіонів, де йому не вдалося забити жодного м’яча, на внутрішній арені підопічні Мирона Маркевича демонструють дещо інший футбол. Так, за три тури ЧУ дніпропетровці не пропустили ще жодного м’яча, забивши при цьому суперникам сім голів. Власне саме завдяки такій чудовій різниці команда Маркевича нині очолює турнірну таблицю.

Суттєво збільшити свій голевий доробок «біло-синьо-блакитним» удалося після звітної зустрічі з «Карпатами», в якій вони чотири рази «засмутили» львів’ян. Без сумніву, сплеск ігрової активності дніпропетровських футболістів був обумовлений поверненням на футбольне поле Руслана Ротаня, котрий напередодні цього поєдинку підписав новий контракт із клубом. У ролі капітана Руслан вивів свою команду на гру проти «Карпат» й допоміг здобути їй напрочуд переконливу перемогу, притому що перед грою через травму «Дніпро» втратив одного зі своїх забивних форвардів — бразильця Матеуса. Утім «вистрелив» резервіст Євген Шахов. У минулому турі його точний удар приніс гостьову перемогу над «Волинню». Тепер же син відомого футболіста Євгена Шахова, котрий у 1988 році у складі «Дніпра» виграв радянську першість, відзначився «дублем», очоливши таким чином бомбардирський протокол ЧУ. До слова, це був перший матч дніпропетровської команди, який вона провела на домашній арені в новому сезоні. Перед формуванням календаря дніпропетровський клуб спеціально просив ПЛ зробити два перші тури ЧУ виїзними, аби досконально завершити процес укладки на «Дніпро-Арені» нового газону.

Натомість про повернення «Шахтаря» в рідні стіни наразі не йдеться. «Гірники» потроху вже звикають до думки, що найближчим часом «Львів-Арена» буде їхнім другим домом, де, схоже, вони можуть розраховувати на доволі непогана глядацьку підтримку. Так, подивитися на їхнє протистояння з «Металістом» на трибунах стадіону зібралося близько 19 тисяч глядачів. І вболівальники стали свідками гри високої якості. Загалом, у останні роки «гірники» та «металісти» завжди демонстрували висококласний та видовищний футбол. Не став винятком і їхній львівський матч, хоча на двох команди забили лише один м’яч. Причина — раннє вилучення центрального захисника «Шахтаря» Івана Ордеця, котрий побачив перед собою червону картку за фол останньої надії. Після цього донеччани були змушені суттєво зменшити свій атакувальний порив, хоча й, граючи в меншості, змогли знайти можливості для того, аби вразити ворота суперника.

«Усі все бачили, коментарі зайві. «Шахтар» забив, ми — ні», — так коротко прокоментував хід поєдинку наставник «Металіста» Ігор Рахаєв. Попри поразку, очільник харків’ян високо оцінив гру своїх підопічних: «Усі хлопці молодці — виклалися на 100%». І це в той час, коли, за повідомленнями деяких ЗМІ, футболістам «Металіста» не виплачується зарплата. Як результат, аргентинець Бланко вже розірвав контракт iз клубом.

Подейкують, що не надто палають бажанням залишатися в Україні й окремі легіонери з київського «Динамо». Про своє бажання змінити клуб заявляли португалець Велозу, голландець Ленс, конголезець Мбокані. Усі вони — хто через травму, хто — з інших причин, не потрапили до заявки «біло-синіх» на гру з «Олімпіком». Здавалося, що зроблена Сергієм Ребровим на старті чемпіонату ставка на українізацію команди не матиме негативних наслідків (у двох перших турах «Динамо» взяло гору над доволі серйозними опонентами).

Однак у матчі проти абсолютного дебютанта ЧУ підопічні Реброва серйозно зіпсували своє реноме, не зумівши перемогти команду Романа Санжара. «У таким матчах потрібно створювати й реалізовувати моменти. А ми за весь матч завдали лише одного удару по воротах суперника», — бідкався динамівський наставник, засмучений беззубістю своїх підопічних. Прикметно, що впродовж усього матчу, який, у підсумку завершився «сухою» нічиєю, у складі «Динамо» діяв лише один номінальний форвард — Артем Кравець, на котрого в новому сезоні Сергій Ребров вирішив зробити ставку. Нагадаємо, що в міжсезоння табір «біло-синіх» залишив нігерійський нападник Браун Ідейє, який перебрався до Англії, а кращий бомбардир «Динамо» минулого сезону Дьємерсі Мбокані днями переніс операція на коліні, через що залишатиметься поза грою від трьох до чотирьох місяців.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 3-й тур

«Говерла» — «Ворскла» — 0:0

Ужгород, стадіон «Авангард», 2650 глядачів

«Металург» (Д) — «Металург» (З) — 1:1

Голи: Александре, 30 — Каплієнко, 52

Київ, «Оболонь-арена», 2500 глядачів

«Динамо» — «Олімпік» — 0:0

Київ, НСК«Олімпійський», 14180 глядачів

«Шахтар» — «Металіст» — 1:0

Гол: Ракицький, 52

Вилучення: Ордець, 15 («Ш»),

Львів, «Арена Львів», 18556 глядачів

«Дніпро» — «Карпати» — 4:0

Голи: Гама, 47; Шахов, 65, 74; Калинич, 83

Дніпропетровськ, «Дніпро-Арена», 12668 глядачів

Матчі «Чорноморець» — «Волинь» та «Зоря» — «Іллічівець» — відбулися вчора ввечері.

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Дніпро» 3 3 0 0 7-0 9

2. «Шахтар» 3 3 0 0 5-1 9

3. «Динамо» 3 2 1 0 3-1 7

4. «Чорноморець» 2 1 1 0 7-3 4

5. «Металург» (З) 3 1 1 1 3-4 4

6. «Металург» (Д) 3 1 1 1 2-3 4

7. «Олімпік» 3 1 1 1 1-4 4

8. «Волинь» 2 1 0 1 2-2 3

9. «Металіст» 3 1 0 2 3-4 3

10. «Говерла» 3 0 2 1 3-4 2

11. «Іллічівець» 2 0 1 1 4-5 1

12. «Ворскла» 3 0 1 2 1-3 1

13. «Карпати» 3 0 1 2 2-7 1

14. «Зоря» 2 0 0 2 1-3 0

Бомбардири: Гай («Чорноморець»), Шахов («Дніпро») — 3.

* * *

Перша ліга. 3-й тур. «Олександрія» — «Нафтовик» — 2:1 (Пономар, 64; Чорній, 71 — Левига, 19), «Суми» — «Геліос» — 1:4 (Брікнер, 63 — Кравченко, 3, 8; Шаврін, 51; Панасенко, 79), «Полтава» — «Динамо-2» — 1:0 (Насібулін, 84), «Гірник» — «Десна» — 0:0, «Миколаїв» — «Тернопіль» — 1:3 (Загинайлов, 12 (пен.) — Волошинович, 8; Семенець, 17; Атласюк, 25 (пен.)), «Гірник-Спорт» — «Зірка» — 1:1 (Кірієнко, 29 — Рудницький, 56).

Лідери: «Олександрія» — 9, «Гірник-Спорт» — 7, «Геліос» — 6, «Тернопіль», «Сталь» (Д) — 4 (2 матчі), «Динамо-2», «Полтава» — 4.

Бомбардир: Кравченко («Геліос») — 4.