Кидайте, нам не шкода!

07.08.2014
Кидайте, нам не шкода!

Голова НБУ Валерія Гонтарєва нині просто механічно повторює помилки попередника. Або не просто... (з сайта glavcom.ua.)

Попри рожеві прогнози урядовців та експертів, що вже у перших числах серпня курс долара в Україні мав би відкотитися хоча б до попередніх 11,70 гривні, насправді ситуація виглядає трохи по-іншому. В обмінниках за «зелений» уже просять 12,40 і навіть 12,50 грн., нафтотрейдери готуються піднімати ціну на бензин, уже на гривню подорожчав скраплений газ, а українці, що зібралися у відпустку, змушені суттєво доплатити.
Національний банк України розповідає про власні титанічні зусилля, а винними у цій ситуації вважає усіх, окрім себе. Хоча експерти стверджують: регулятор поводить себе щонайменше дивно, а дії нової очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої до болю нагадують суєту і безсилля Степана Кубіва у його перші дні на цій посаді. І якщо би не «героїзм» НБУ, то долар опустився би до 10,70—10,90 гривень.

Яценюк повернувся, а гривня — ні

Позавчора, вперше за весь час «пікірування» української національної валюти, НБУ вийшов на торги на міжбанківській біржі — із двосторонніми котируваннями 11,93—12,26 грн. за долар. Тим часом він же рвучко опустив офіційний курс гривні — до рівня міжбанку. Тобто з 12,18 до 12,29 гривень...

Причинами ж падіння курсу головний банк держави вважає несприятливу ситуацію: несприятлива макроекономічна ситуація — з одного боку, військова операція на сході України — з іншою. Підлив олії у вогонь, на думку експертів НБУ, і Арсеній Яценюк — зі своїми заявами про відставку, і певна пауза у діалозі з Міжнародним валютним фондом. «У цих умовах публічні обговорення можливих змін парламентської більшості та складу Кабінету Міністрів були достатньо гостро сприйняті учасниками валютного ринку. Наслідком стало посилення волатильності гривні попри те, що загальний стан валютного ринку залишався стабільним», — повідомив свою офіційну точку зору Національний банк України.

На підтвердження версії, що до моменту заяви про відставку Яценюка нічого не віщувало біди, — дані самого ж НБУ. За якими у червні-липні надходження іноземної валюти до України було на один мільярд доларів більшим, ніж наші валютні платежі. Окрім цього, пропозиція валюти українських банків також перевищувала попит на неї — на цілих 0,4 млрд. доларів. Зрештою діапазон курсових коливань до 25 липня постійно знижувався. Що означало тільки одне: ситуація з курсом стабілізується.

Відтак населення, спостерігаючи за стабільністю цифр в обмінних пунктах, готувалося до «відкату» долара на прогнозований експертами поріг у 11 гривень. Насправді ж побачили діаметрально протилежний процес. Уже нині «єдино правильна» версія про фатальний збіг обставин не виглядає аж такою безальтернативною. По-перше, Яценюк таки повернувся! Але гривні від цього, як ми бачимо, легше не стало. По-друге, пауза з виділенням чергового траншу кредиту МВФ була і справді всього лише технічною паузою. А не політичним рішенням припинити кредитувати Україну, що справді могло мати вплив на курс гривні. Експерти звернули увагу й на інші цікаві нюанси.

Не зовсім логічно і трохи підозріло...

Нюанс номер один: гривня «рухнула» надто швидко. П’ятдесят копійок упродовж одного тижня — в абсолютно спокійній ситуації — це вже щонайменше дивно. Нюанс номер два: обсяги торгів на міжбанку наприкінці минулого місяця були дуже малими. «Мені важко назвати ринком те, що у нас є: падіння гривні із 11,95 до 12,20 за день на «копійчаних» обсягах», — сказав заступник голови правління «Сіті Банку Україна» Влад Сочинський. Нюанс номер три: дивна і навіть трохи алогічна поведінка Нацбанку під керівництвом нового шефа, причому алгоритм дій Валерії Гонтарєвої до болю нагадував перші кроки на цій посаді Степана Кубіва. Який спровокував падіння гривні тим, що щедро видавав комерційним банкам рефінансування і не стежив, як ті використовують державні гроші: вирішують нагальні проблеми установи чи просто масово купують долари. Надмірний попит на валюту тоді й спровокував падіння гривні.

«Дивацтва» Валерії Гонтарєвої дивним чином скидалися на «промахи» Кубіва, але виглядали трохи по-іншому. За кілька тижнів до обвалу гривні НБУ активно скуповував валютну виручку експортерів, встановлюючи вищий курс, ніж існуючий у той момент на міжбанківському валютному ринку. Ось конкретні приклади: з 18 по 22 липня НБУ викупив 80 мільйонів доларів у державного «Укрексімбанку». Угоду закрили за курсом, який на три копійки перевищував вартість у той день долара на міжбанку.

На думку експертів, такі дії мали два наслідки: штучно утримувався курс долара не нижче 11,7 гривень. Адже продавці валюти орієнтувалися на цю ціну і не були готові опускати її нижче від «рекомендованого» курсу. Також штучно формувався дефіцит валюти — за рахунок купівлі великих сум, а також того, що валюті заважали вільно перетікати на ринок. Відтак, на думку аналітиків, якби не дивні дії Нацбанку, вартість долара і справді могла би опуститися до прогнозованого раніше курсу — трохи менше 11 гривень. А точніше, 10,70—10,90 грн.

Пояснень трохи дивної поведінки НБУ може бути кілька. Можливо, Валерія Гонтарєва просто погано виконує свої посадові обов’язки. І робота фінрегулятора є неякісною. Утiм не виключені і підводні камені. Дешева гривня, як відомо, вигідна експортерам. А тому штучно занижувати її вартість — значить збільшувати виручку великих бізнесменів. Серед персонажів, які могли би бути зацікавленими у такому розгойдуванні ситуації, називають того самого українського олігарха, який нині перебуває під домашнім арештом у Відні та очікує екстрадиції до США. І який нібито заводить до України свою валютну виручку.

Друге пояснення виглядає ще простіше — банальні «каруселі»! «Обсяг торгівлі на міжбанку суттєво скоротився, — каже Влад Сочинський. — Тож правильні висновки роблять ті, хто каже: на мізерних обсягах легко «розігнати» курс. Але на цих же обсягах його також можна легко повернути у «комфортні» рамки». Дивно виглядає і вперте небажання НБУ виходити на міжбанківські валютні торги у перші дні «гривнопадіння»: спочатку він просто сліпо піднімав офіційний курс і лише потім, коли гривня добряче «прогнулася», з’явився на ринку.

За словами експертів, ціла низка банків уже розпочала заробляти на валютних спекуляціях — почали втілювати схеми, які принесуть прибуток у випадку ревальвації... Долар, таким чином, невдовзі, будемо сподіватися, повернеться на своє місце. Але споживчі ціни — вже ні! Нееластична вітчизняна економіка нічим не обмежує їх постійний рух догори.

ТОЧКА ЗОРУ

Київ, у вас проблеми!

Засновник Фонду знань, грузинський реформатор Каха Бендукідзе наголошує: Україні необхідні реформи! Причому проводити їх треба зараз, а не через десять років. «У вас не буде проблем через десять років, я вам це гарантую, — сказав Бендукідзе. — Вас не буде, і проблем також! Уряд нічого не зробив для поліпшення ситуації, на жаль. До цього ж безумна Верховна Рада додала масу нових законів, які збільшують витрати».

Грузинського економіста здивувала ситуація, коли українці після Майдану і досягнутої мети «заснули» і перестали боротися за майбутнє своєї країни. «Чому я не бачив багатотисячну демонстрацію на підтримку зниження податків?.. Ви або не розумієте, що вам кінець, або розумієте, але вас це влаштовує», — констатував експерт.

 

ДУМКА ЕКСПЕРТА

«Восени вони можуть спровокувати справжню кризу!»

«Девальвація гривні вже показала всю свою абсурдність, — стверджує фінансовий експерт Олександр Охріменко. — Треба, навпаки, стимулювати ревальвацію, щоби населення почало довіряти гривні, щоби відновилося зростання депозитів у національній валюті. Для цього треба дати сигнал, що девальвації більше не буде, а, навпаки, курс повернеться до 11,5, а можливо, навіть до 11 гривень за долар».

Гнучкий курс, який у нас діє сьогодні, не потребує постійного знецінення гривні. «Гнучкий курс має бути дійсно гнучким, і ринок має встановлювати його відповідно до попиту і пропозиції. А НБУ має допомагати курсу, а не створювати проблеми, — каже Охріменко. — Не можна ж тільки купувати валюту на ринку і в цей же час не продавати її для стримування девальвації».

«Нині Нацбанк може зробити величезну помилку, якщо спровокує черговий виток девальвації, — каже аналітик. — З одного боку, в Україні відбувається відтік депозитів після запровадження податку. З другого боку, породжується підвищений попит на валюту, адже населення вже буде чекати долар по 13 чи навіть 15 гривень. А це дуже небезпечно! Восени ситуація на валютному, і не тільки валютному, ринку буде непростою. Газ доведеться купувати — неважливо, в Росії чи в ЄС — за високу ціну у валюті. Це провокуватиме зростання курсу гривні».