Як «мотузки» на литках...

05.08.2014
Як «мотузки» на литках...

Варикозні «вузлики» на ногах спричиняють багато страждань... (з сайта sna-kantata.ru.)

Варикозні вени — це не тільки неестетичний вигляд і біль у ногах, а й небезпека для здоров’я. Якщо хвороба прогресує, вона може призвести до набряку стоп і гомілок, потемніння шкіри, запалення і навіть трофічних виразок в особливо задавнених випадках. Чому з’являється варикоз? Чи можна зміцнити вени і яким чином?

Жінки ризикують більше...

Варикозне розширення вен, або варикозна хвороба («варикоз» дослівно з латинської означає «вузол»), проявляється збільшенням довжини та форми вен, утворенням патологічних вузлів. Хвороба може ушкодити вени на будь-якій ділянці тіла, але найчастіше — на ногах, адже там вони піддаються найбільшому навантаженню. Варикозні вени можна виявити одразу: вони мають вигляд набряклих вузлуватих мотузок. Лікарі застерігають: така вена перестає виконувати свої функції, а тому вимагає негайного лікування.

«Набряки вказують на те, що венозні клапани не виконують своєї роботи, кров застоюється у венах, тож вони під дією тиску перекручуються (стають вузлуватими) і збільшуються, — пояснює столичний фахівець із судинних проблем Ігор Бабій. — Часто розширення вен виявляють під час вагітності. Жінки загалом більше ризикують отримати цю проблему, ніж представники сильної статі. У групі ризику також люди з генетичною схильністю до варикозу, гормональними змінами, зайвою вагою. Однак не плутайте варикоз із невеликими прожилками вен на тілі й обличчі».

Ноги — на подушку!

Згідно зі статистикою, хронічні захворювання нижніх кінцівок і вен найпоширеніші у дорослих. Ускладнення разом із супровідними недугами (дерматит, целюліт, кровотеча, тромбоз і трофічні виразки) часто призводять до тривалої втрати працездатності, а іноді спричиняють інвалідність. Тому лікарі радять бути уважними до власного здоров’я і дотримуватися певних правил, що допоможуть запобігти недузі.

* Якщо ви помітили в себе ознаки варикозу, проконсультуйтеся з флебологом (фахівцем із судин).

* Аби запобігти розвитку хвороби, слід вести активний спосіб життя: виконувати фізичні вправи, плавати, більше ходити, менше стояти і сидіти.

* Активніше працюйте м’язами гомілки, бажано більше тримати їх у горизонтальному положенні, ніж у вертикальному.

* Стежте за своєю вагою — додаткове навантаження на ноги спричиняє проблеми з судинами.

* Якщо варикоз, на думку лікаря, — лише косметична проблема, фахівці рекомендують носити спеціальні еластичні колготи.

* Уникайте роботи, за якої доводиться багато стояти. Намагайтеся домашні справи виконувати сидячи, прямі ноги покладіть на стілець.

* Не сидіть довго в одній позі — рухатися потрібно щопівгодини.

* Вживайте менше солі, яка може спричиняти набряки.

* Робіть регулярну гімнастику для поліпшення кровообігу в ногах: ставайте на носочки, відриваючи п’яту від підлоги, це дуже корисна вправа. Самомасаж ніг допоможе зняти біль, повернути легкість втомленим ногам.

* Щодня відпочивайте 15–20 хвилин, поклавши ноги на подушку чи інше підвищення. У такому положенні дивіться телевізор, читайте. Під час сну ноги також мають бути на підвищенні.

* Не носіть вузьких штанів, тісного взуття — вони стискують вени ніг, порушують циркуляцію крові.

* Обливайте ноги прохолодною водою. Несильним струменем із шланга «пройдіться» від пальців до п’ят, після цього вгору по гомілці до колінної впадини. Теплої пори року корисно ходити по воді, високо піднімаючи ноги.

Часник — судинам помічник

Людям, що мають схильність до варикозу, лікарі радять виключити з раціону гострі, солоні й копчені страви. Натомість варто їсти більше овочів і фруктів. До речі, є думка, що найменше схильні до варикозу люди, які не їдять м’яса.

З рослинних продуктів надавайте перевагу листовому салату, зелені, моркві, волоським горіхам. З олій найкорисніша оливкова. Їжте часник, він очищає стінки судин і сприяє їх зміцненню.

Зміцнити вени допоможуть такі смачні й корисні страви, як овочеві рагу, салати з городини, тушковані овочі, страви з морських продуктів, яловича печінка, яєчні жовтки, горох, квасоля. З напоїв рекомендують компоти, зелений чай, настій шипшини, фруктові й овочеві соки, морс. Словом, список дозволених продуктів різноманітний. А ось від м’ясних бульйонів, борошняних виробів і солодощів, кави і алкоголю бажано відмовитися.

РЕЦЕПТ

Мед має протимікробну і протизапальну дію, тож допомагає при лікуванні варикозних виразок. Необхідно нанести на полотно шар меду, прикласти його до місця варикозного розширення вен, закрити поліетиленовою плівкою і закріпити бинтовою пов’язкою. У перший день залиште компрес на дві години. На другий і третій день — на чотири години, потім — на всю ніч.