Гід із вантузом

23.07.2014

Затятим туристам добре відомо, як інколи важливо в незнайомому місті вчасно знайти громадський туалет. Гостям Лондона пощастило: самостійно вирушати на пошуки їм не доведеться. Відтепер у британській столиці пропонують унікальну екскурсію... по вбиральнях. Звісно, не звичайних, а найцікавіших і найоригінальніших.

Як повідомляє сайт «Смак подорожника», ідея належить американському гіду Рейчел Еріксон. Організований нею London Loo Tour («Тур туалетами Лондона») починається на платформі номер 19 вокзалу «Ватерлоо» — WaterLOO. Група налічує до 20 туристів, але за бажанням можливі й індивідуальні екскурсії. Щоб екскурсанти не погубилися, гід постійно вимахує сигнальним «жезлом» — вантузом.

Під час екскурсії можна не лише побачити оригінальні вбиральні, а й дізнатися про історію предмета. Рейчел розкаже, якими були клозети за часів Римської імперії, чому дамам у Вікторіанську епоху було так важко домогтися створення жіночих громадських туалетів тощо.

Завершується екскурсія у підземних туалетах на Стренді, які часто відвідував письменник Оскар Уайльд. До нашого часу цей оригінальний заклад дійшов дещо видозміненим — тепер на місці туалетів діє популярний бар.