Квити від американок

23.07.2014
Квити від американок

«Бронзове» протистояння українських та італійських шаблісток на ЧС-2014. (з сайта kzn2014.com.)

На п’яти попередніх чемпіонатах світу фінал командних змагань у жіночій шаблі не обходився без участі української збірної. Утім на цьогорічному «мундіалі», який приймає Казань, у головному поєдинку цієї програми змагалися збірні США та Франції. Француженки в півфіналі несподівано перемогли збірну-господарку турніру, а американки на цій стадії змагань зупинили переможну ходу «синьо-жовтих», які захищали чемпіонський титул, здобутий минулого року в Будапешті.

Від шостого поспіль фіналу світової першості український квартет відділив один точний удар, який не вдалося здійснити Ользі Харлан за нічийного рахунку 44:44. Більш успішною у вирішенні цього питання виявилася американка Дагміра Возняк.

Проте Харлан, яка напередодні командних змагань стала дворазовою чемпіонкою світу в особистому заліку, можна сказати, реабілітувалася в матчі за «бронзу» проти італійок, де, по суті, за вуха витягнула свою збірну на світовий п’єдестал. На заключну в поєдинку «міні-дуель» Ольга виходила за рахунку 35:40 на користь суперника. Проте, в підсумку, завдала своїй опонентці — Грегоріо — десять точних ударів, на які та змогла відповісти лише двома успішними діями. Відтак 45:42 — й українська збірна шаблісток, у складі Харлан, Ольги Жовнір, Аліни Комащук та Олени Вороніної, здобула першу для вітчизняного фехтування команду «бронзу» чемпіонатів світу. «У нас стабільно хороший результат. Третє місце на чемпіонаті світу — це успіх, причому великий успіх», — зазначив головний тренер української збірної з фехтування Гарнік Давидян.

Відзначимо, що на більш ранніх етапах українки розгромили японок — 45:20 та не без проблем здолали збірну Польщі — 45:39.

Ну а чемпіонський титул дістався збірній США на чолі з неперевершеною Маріель Загуніс. Кілька днів тому піднятися на найвищу сходинку індивідуального п’єдесталу їй завадила Харлан, натомість у командному турнірі Загуніс повернула боржок українці, не дозволивши тій зробити золотий «дубль».