Пов’язані любов’ю...

22.07.2014
Пов’язані любов’ю...

Мамині ніжність і любов малюк відчуває ще на ранніх стадіях свого розвитку. (з сайта valdemar4ik.livejournal.com.)

Уже в утробі малюк вбирає досвід і емоції батьків

Учені довели, що стреси є причиною великої кількості різних психосоматичних розладів, пологових аномалій і патологій новонародженої дитини. Бо, здавалося б, — малюк щойно з’явився на світ, звідки ж це лихо? Лікарі-педіатри, невропатологи застерігають: малюк отримує психосоматичне захворювання через матір. Адже плід надзвичайно тісно пов’язаний з мамою: вагітна має з дитиною особливі стосунки і з’єднує майбутнє немовля з навколишнім світом.

Лікарі нагадують: на другому місяці внутрішньоутробного життя формується центральна нервова система дитини. Півторамісячний ембріон реагує на біль, відхиляється від променя світла, спрямованого на живіт матері. А п’ятимісячний «чує» гучні крики — «лякається», «сердиться», тобто «сприймає» інтонації і слова матері залежно від настрою. І його поведінка залежить від того, яку інформацію він отримує від мами. Плід вбирає в себе досвід і емоції батьків.

Приблизно з шести місяців починається інтелектуальне життя майбутньої дитини. Її поведінка змінюється у відповідь на голос батьків. Плід пов’язує свої дії зі знайомим голосом, іноді «передбачає», які рухи викличуть у батьків задоволення, а які — ні.

«Якщо батьки сваряться і говорять на підвищених тонах, з роздратуванням — плід згортається, прикриває голівку ручками або штовхається ніжками. Це означає, що особливості стану матері (її ритм серця, шум кровоплину в судинах, напруга м’язів, характер рухів, частота дихання) «співвідносяться» з тим, як дитинка «відчуває» саму себе, — розповідає столичний лікар-неонатолог Марина Левченко. — Материнські емоції (й емоції батька, до речі, які надходять через емоційний відгук матері на них) проникають до плоду. Дослідження показали, що все, пережите матір’ю, також переживає і дитина».

Небажані діти частіше хворіють?

Психологи, невропатологи і педіатри стверджують: реакція майбутньої мами на свою вагітність може вплинути на новий людський організм. Останнім часом з’явилися повідомлення про те, що у небажаних дітей лікарі виявляють, крім психологічних проблем, різні соматичні (психосоматичні) розлади. Зокрема, пренатальну дистрофію при народженні, а згодом — високу частоту респіраторних захворювань, бронхіти, пневмонію, енурез, нейродерміт, виразку шлунка.

Якщо мама не впевнена, що дитина, яку носить під серцем, — бажана, ба більше — якщо новий стан пригнічує і лякає вагітну жінку, то і плід переживає стрес. У дитини формується відчуття непотрібності, що згодом трансформується у серйозні проблеми зі здоров’ям, і психологічні комплекси. Адже навіть неусвідомлені «ворожі імпульси» проти своєї майбутньої дитини — це психологічне відхилення, яке суперечить материнському інстинкту.

«Негативне ставлення до плоду підвищує у матері ймовірність передчасних пологів і післяпологової депресії, — каже лікар. — Психоаналітики вважають: підсвідома відмова від небажаної вагітності — це незавершена форма самогубства. Іноді це ускладнює перебіг вагітності, зокрема посилює симптоми токсикозу.

Будь-який наш внутрішній конфлікт-протест, на думку психологів, змушує організм швидше позбутися джерела роздратування. В даному випадку — це важкі думки і переживання з приводу вагітності. Звідси — її патологічний перебіг. Звичайно, складну вагітність можуть обумовлювати і зовсім інші обставини. Але медики і вчені невипадково називають пізній токсикоз хворобою адаптації, пристосування. Організм жінки намагається пристосуватися до завершальних стадій розвитку плода, і якщо цей процес протікає складно, — виникають захворювання.

Стрес матері знижує імунітет дитини

Будь-які негаразди материнського організму передаються дитині. Погіршується постачання киснем і поживними речовинами. Якщо це відбувається часто або постійно, порушення в розвитку дитини цілком вірогідні. Вона народжується ослабленою, фізіологічно незрілою.

Стрес матері знижує імунітет дитини: малюк стає беззахисним перед інфекціями та іншими шкідливими впливами. Фахівці вважають: якщо вагітна жінка свідомо чи несвідомо була налаштована до плоду вороже, то у новонародженого зростає ймовірність неврозів та психосоматичних захворювань.

Найгірше, коли плід пережив спробу невдалого аборту. Малюк знає, що його присутність небажана, а його життя в небезпеці. Психологи кажуть: маля переживає своє вбивство, яке майже відбулося, відчуває жах смерті надзвичайно тонко. «Гостре відчуття самотності протягом усього життя є бідою багатьох, хто пережив подібний жах. Близькість смерті при спонтанному аборті може залишити відчуття постійної небезпеки і суму».

Майбутнім мамам варто пам’ятати, що виношування небажаної вагітності є складною стресовою ситуацією. Таку вагітність завжди супроводжують стійкі, часто несвідомі негативні емоції.

Тривожність, невпевненість, страх, озлобленість породжують комплекс відчуттів, що аналогічні стану людини при сильній небезпеці. Тому варто задуматися, якої шкоди може завдати дитині така ситуація і бодай спробувати виправити її.

Баби-повитухи радили вивчити колискові

Майбутніх мам, які перебувають у стресовій ситуації, лікарі переконують звернутися по допомогу до фахівця-психолога, а також докласти максимум зусиль, аби змінити ситуацію на краще. Вагітній жінці важливо навчитися жити в гармонії з собою і навколишнім світом.

Недаремно ж, спираючись на багаторічний досвід, баби-повитухи навчали жінку правильної поведінки після зачаття. Зокрема радили їй бути спокійною, не сваритися з оточуючими, більше гуляти на свіжому повітрі, споглядати красиві краєвиди, вчитися співати колискові пісні. Прихильність і симпатія до ще не народженої дитини — один iз найкращих способів наділити її здоров’ям.

Вплив цього доброзичливого ставлення важко переоцінити. Воно не обмежується внутрішньоутробним періодом і значною мірою визначає характер майбутніх контактів із дитиною. Все, що станеться згодом, буде накладатися на пережите нею до появи на світ. Мама завжди в змозі захистити себе і свого малюка від непотрібних переживань і негативних емоційних станів. Тож лікарі радять вагітним жінкам «слухати власне серце», розуміти свій організм і власні бажання, дотримуватися рекомендацій фахівців. Адже, піклуючись про себе, своє фізичне здоров’я й емоційну рівновагу, мама турбується і про свого малюка, дає йому шанс народитися міцним і здоровим — фізично та психічно.