Ляшко спроcтив життя інвалідам

18.07.2014
Ляшко спроcтив життя інвалідам

Раніше люди з обмеженими фізичними можливостями мали щороку оббивати пороги медкомісій, доводячи, що вони насправді недієздатні. Ця бюрократична процедура була дуже складною, принизливою і незрозумілою: скажімо, навіщо людині без ноги щороку пояснювати відповідним службам, що кінцівка у неї не відросла?
Після прийняття парламентом законопроекту народного депутата України Олега Ляшка («Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проведення медико-соціальної експертизи») відповідним категоріям людей достатньо буде лише раз підтвердити інвалідність і більше не принижуватися перед чиновниками.

Повторних медоглядів не буде

«Рада проголосувала мій закон, щоб інваліди, які не мають рук чи ніг, отримували пожиттєво групу інвалідності!» — радо повідомив політик.

Ляшко знає, про що говорить. За його словами, чи не щодня до нього зверталися десятки виборців з аналогічними проблемами — люди скаржилися, що повинні щороку проходити медико-соціальну експертизу або ж просто платити хабарі за відповідні довідки, які надають право на мізерні пільги.

Насправді, відповідно до Конституції та законів України, держава повинна гарантувати інвалідам належний соціальний захист та забезпечення реалізації їх невід’ємних прав. Але на практиці мали місце численні порушення. Зокрема, коли певним категоріям таких осіб призначають необґрунтовані повторні медичні огляди з метою встановлення та підтвердження відповідної групи інвалідності.

«Приміром, особам з ампутованими кінцівками медико-соціальні експертні комісії встановлюють ІІІ групу інвалідності без зазначення строку повторного огляду. Однак у разі необхідності підвищення групи інвалідності таким особам наступна група встановлюється вже не безстроково», — обурювався народний депутат Олег Ляшко.

За його словами, це змушувало інваліда в подальшому рік за роком проходити повторні огляди для підтвердження групи, хоча фактично анатомічний дефект не зникав, оскільки він є незворотним.

Попри це, важко хвора людина мусила постійно відвідувати медико-соціальні експертні комісії, що спричиняло додатковий негативний вплив на її здоров’я — усі ми знаємо, скільки нервів і сил забирають походи до лікарень.

Радіють і медики

Страждали від зайвої бюрократії не лише інваліди, а й медичні працівники: проведення повторних медоглядів забирало багато часу та тягнуло за собою чималі фінансові витрати лікарень.

Документом, розробленим Ляшком, було внесено зміни до статті 7 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні». Суть цих змін — дозволити людям «з анатомічними дефектами та іншими незворотними порушеннями функцій органів» отримувати інвалідність пожиттєво.

Повторний медичний огляд з метою підвищення групи інвалідності таким особам у законі пропонується проводити на підставі особистої заяви інваліда, його законних представників у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності інваліда або за рішенням суду.

ДОВІДКА

За даними офіційної статистики, у 2012 році в Україні вперше інвалідність було встановлено 171 тис. 826 особам, із них більше 136 тисяч — це особи працездатного віку. При цьому питома вага первинних оглядів, здійснених медико-соціальними експертними комісіями у 2012 році, становила 27,1 %, а повторних оглядів — 72,9%.