«Бацьків» поріг

18.07.2014
«Бацьків» поріг

«Ось так виглядає депортація», — підписав знімок iз паспортом, де стоїть штамп про заборону в’їзду, Олександр Бригинець.

«Сиджу під арештом із двома громадянами Грузії. Біля входу — капітан iз дубинкою. Тут є телевізор, дивани і туалет. Мене не впустили на територію Білорусі. Причини не зрозумілі. Ніколи нічого поганого не робив і не говорив про Білорусь, тому вчинок Лукашенка для мене дивний», — описав свої перші враження від Мінська народний депутат Олександр Бригинець, котрий летів через Білорусь до Москви, а далі — до Воронежа, де утримують українську льотчицю Надію Савченко.

Позавчора він відбув із Києва до Москви у складі офіційної делегації парламентаріїв та правозахисників. Компанію Бригинцю складали нардепи Оксана Продан та Олег Осуховський, представники Фонду «Відкритий діалог», громадських об’єднань «Центр громадянських свобод» та «Центр інформації про права людини», а також українські журналісти. Були й поляки — представники Сейму Томаш Маковський та Малгоржата Госієвська.

Уся делегація, окрім Бригинця, змогла пересісти на московський рейс, а от героя цієї історії затримали вже в аеропорту. «Повернутися назад в Україну не можу, бо не маю грошей. Але маю квиток до Москви, з Москви до Воронежа, з Воронежа до Москви, з Москви до Києва. Мої колеги продовжили проїздку до Воронежа і, сподіваюся, вже завтра зможуть побувати у нашої льотчиці Надії. Повторюю, жодних причин, через якi мене не впустили на територію Білорусі, і жодних пояснень, чому моє пересування обмежене, білоруські прикордонники-поліцаї не надали», — повідомив Бригинець.

Пізніше стало відомо, що решта міжнародної делегації хоч й приземлилась без пригод у столиці РФ, але місію свою виконати не змогла: «Мої колеги отримали відмову в зустрічі з Надією Савченко. Але все ж позитивні новини є: Надія передала відкритий лист через російського омбудсмана. А мої колеги, у свою чергу, через адвоката передали Надії лист Президента. Чекаємо новин», — написав Бригинець у соцмережі.

Що ж до самого Бригинця, то депутату в білоруському полоні було непереливки: його ув’язнили у якомусь приміщенні, приставили конвой та ще й конфіскували дипломатичний паспорт. У викладенні Бригинця інцидент перетворився на захопливу пригоду не без частини гумору: «В приміщенні неможливо дихати, а місцеві телеканали навіть в новинах нічого не говорять про політику: ані України, ані війни на Донбасі для білоруського ТБ не існує. Зате я довідався про сенсаційну річ — білоруси винайшли картопляну солодку «газировку», яка, на їхню думку, може скласти конкуренцію всім напоям, разом узятим».

Під ранок 17 липня Бригинця визволив український консул. У супроводі прикордонників нардепа посадили на літак та відправили до Києва. Хоч подібні випадки з громадянами України, затриманими в Росії (зокрема, журналістами), траплялись не раз, Білорусь у таких скандалах з українцями помічена ще не була. Але прикро навіть не це. Як зазначив Бригинець, депортація його в Україну є доволі тривожним сигналом у контексті теперішньої війни.

«Головний урок мого затримання в Мінську: прикордонники й спецслужби Білорусі по-рабськи виконують вказівки Путіна. Це означає, що ми не можемо розраховувати на білоруських прикордонників на півночі України. Вони в будь-який момент, як і російські прикордонники на сході, можуть відкрити кордон для терористів, БТРів і танків. Фактично завдяки угоді про спільну російсько-білоруську державу Білорусь втягнута у війну проти України. Лукашенко може говорити що завгодно, але діятиме бацька так, як скаже йому його татко», — підсумував нардеп.