НОВИНИ ПЛЮС

18.07.2014

Війна і фестивалі

До низки скасованих розважальних заходів та фестивалів, які мали відбутися  в Україні, приєднався й фестиваль фольклору «Етновир». Організатори заходу, який мав відбутися 20—24 серпня у Львові, кажуть, що вирішили не проводити захід цього року через війну в країні. 

«У зв’язку зі складною та нестабільною ситуацією в нашій державі ми змушені були скасувати проведення одного з найвідоміших фольклорних фестивалів Європи «Етновир», — зазначили вони. Фестиваль планують провести в 2015 році, тож активно ведуть переговори щодо його організації.

Уже у Львівській області цього літа скасували проведення низки фестивалів, серед яких «Львів на тарілці», «Підкамінь», «Славське Рок», Franko.Missia. Дещо змінили свій формат фестивалі Leopolis Grang Prix, LvivKlezFest та «Ніч у Львові». Фестиваль «Зашків — Земля Героїв» перенесли на День Незалежності.

Сучасна Україна у Владивостоку

Небайдужі до подій в нашій країні російські студенти-дизайнери створили соціальне графіті. На стіні у Владивостоці на вулиці Некрасовській, 70 («Алея письменників») з’явилося символічне зображення проти війни в Україні. За задумом художників, «Портрет сучасної України» — це обличчя дитини, що плаче, розмальоване кольорами українського прапора.

Ліворуч та праворуч зображені літні люди, а за спиною палає вогонь. Обрамлює картину гасло російською мовою «Нет войне в Украине». Авторами «портрета» є студенти-дизайнери Сергій Нурутдинов та Олексій Петрович. У такий спосіб молоді митці вирішили висловити своє ставлення до подій у сусідній країні.

«Ми думали, що все, що відбувається зараз в Україні, неможливо ігнорувати, це нікого не залишає байдужими. Тому вирішили намалювати за цією темою картину в жанрі графіті», — пояснив газеті «Остров.ру» Сергій Нурутдинов.

Українська галерея — найкраща у Чикаго

Український інститут модерного мистецтва у Чикаго здобув номінацію Best Neighborhood Art Museum у щорічному конкурсі Best of Chicago за версією журналу Chicago Magazine.

Український інститут модерного мистецтва — неприбуткова музейна галерея, розташована в українському районі неподалік центру Чикаго, яка займається збереженням спадщини українського та американського модернізму та сучасного мистецтва. Заснована в 1971 році як культурний притулок для переміщених українських художників. Частина експозиції Інституту присвячена українським художникам і скульпторам, іще частина —  художникам Чикаго 80-х і 90-х років.

Інститут існує, зокрема, за підтримки благодійників та волонтерів і є перлиною українського Чикаго.