Як кілок у спину...

17.07.2014
Як кілок у спину...

Робота в офісі, малорухливий спосіб життя часто провокують розвиток міжхребцевих гриж. (з сайта infosmi.net.v)

Проблема віку та цивілізації — так медики називають міжхребцеву грижу. Це безжальна плата людства за неадекватні фізичні навантаження й гіподинамію, наголошують лікарі. Сучасна людина мало рухається, багато часу проводить за комп’ютером, кермом машини. Захворювання хребта вражає переважно людей працездатного віку. Останнім часом хвороба відчутно «помолодшала»: навіть молодь від 18 до 25 років змушена звертатися до лікарів зі скаргами на біль у спині.

На тренажерах — без фанатизму!

Лікарі пояснюють: наш хребет складається з хребців, які з’єднуються між собою за допомогою міжхребцевих дисків. Ці диски виконують багато функцій в організмі, зокрема амортизують і захищають хребет. Складаються вони із зовнішнього фіброзного кільця та внутрішнього пульпозного ядра. «Грижа хребта означає, що пульпозне ядро виходить через розриви і тріщини у фіброзному кільці в хребетний канал. Часто це призводить до затискання нервових закінчень. Відтак хворий на грижу страждає від нестерпного болю», — пояснює лікар-невропатолог Олексій Собіцький.

Що ж призводить до такої проблеми? Причин, за словами лікаря, багато. Зокрема, порушений обмін речовин в організмі, неправильне харчування. Як результат — дефіцит мікроелементів та вітамінів, необхідних для живлення дисків, а також зайва вага. А надмірні кілограми, безумовно, додатково навантажують спину, — каже невропатолог.

Долучаються також неадекватні фізичні навантаження: вони спричиняють травматизацію дисків. Багато спортсменів нарікають на біль у хребті. Адже професійний спорт є фактором ризику — зрештою, це важка фізична праця, де не оминути надмірних навантажень і травм. І любителі тренажерних залів, до речі, часто ризикують заробити грижу хребта.

Звісно, позначається на здоров’ї й гіподинамія, сидяча робота, робота в нахиленому положенні. «Коли людина довго сидить чи нахиляється — зростає навантаження на хребці та міжхребцеві диски, — застерігає лікар. — Унаслідок гіподинамії погіршується живлення диска. Відтак це знижує його міцність і призводить до розривів».

Найпоширеніші грижі — поперекові, найпідступніші — шийні

Захворювання, за словами лікаря, може вразити весь хребет, окрім куприкового відділу, де немає дисків. Найчастіше медики мають справу з грижею поперекового відділу хребта. А найбільш небезпечною фахівці називають грижу шийного відділу, де є спинний мозок. Він відповідає за все, що «нижче шиї», зокрема, за рух ніг і рук. Тому грижі шийного відділу такі підступні. Якщо відчуваєте слабкість у руках і ногах, порушення чутливості, оніміння — цілком імовірно, що йдеться про грижу в шийному відділі. Водночас може з’явитися порушення сечовидільної функції.

Тож біль у шийному відділі хребта має насторожити насамперед. Особливо якщо цей біль посилюється при покашлюваннi, поворотах і нахилах голови. Виникає відчуття «прострілу» в руках, часом людина взагалі не відчуває рук.

«А ось грижа поперекового відділу хребта докучає найчастіше, оскільки саме на цю зону припадає найбільше навантаження, — пояснює Олексій Собіцький. — Якщо у вас з’явився виражений біль у поперековому відділі, коли боляче навіть кашлянути або чхнути, якщо біль «прострілює» в ноги — не зволікайте. Ще може бути оніміння, слабкість, відчуття, що нога затерпає. Може порушитися сечовипускання».

Міжхребцева грижа грудного відділу зустрічається рідко. Бо цей відділ, кажуть лікарі, найбільш захищений. Але якщо грижа добереться й туди, це може спричинити нерухомість ніг. Хоча руки при цьому працюватимуть нормально. Біль у грудному відділі, слабкість у ногах, порушення чутливості — всі ці симптоми нічого доброго не звістують.

Мануальна терапія без обстежень небезпечна

Лікарі застерігають: міжхребцева грижа небезпечна тим, що може зробити людину інвалідом. Якщо невчасно звернутися по допомогу, недуга здатна прикувати хворого до ліжка. Тому щойно почули перший дзвіночок болю, відразу ж порадьтеся з лікарем.

Водночас майте на увазі, що нервова тканина людського організму дуже пластична і здатна тривалий час витримувати тиск грижі. Людина при цьому відчуває певні симптоми, але може миритися з дискомфортом. І в цьому велика небезпека: через кілька років можуть настати незворотні зміни у спинному мозку. І тоді навіть оперативне втручання повністю не зарадить проблемі.

Тому так важливо вчасно почати лікування. Один зі способів — медикаментозний. Його застосовують на початкових стадіях міжхребцевої грижі, а також при протрузії — це та сама грижа, але при ній цілісність диска не порушується, він лише випинається у спинномозковий канал. Ще є хірургічний спосіб — радикальний, але дієвий. А ось народні засоби при цій проблемі не зарадять. «Часто людина без діагностики, рекомендацій лікаря звертається до мануальних терапевтів, — каже Олексій Собіцький. — Але такі сеанси, без необхідних обстежень і рекомендацій фахівця, можуть призвести до травм спинного мозку і спинномозкових корінців».

ДО РЕЧІ

Нині можна побачити багато оголошень на кшталт «швидко і безболісно вилікую грижу Шморля». Але це — не міжхребцева грижа, пояснює невропатолог. Грижу Шморля лікарі називають «рентгенологічною знахідкою». Вона не завдає болю і її не потрібно лікувати. Людина не знає цих нюансів і часто потрапляє на гачок «цілителів».

 

ВАЖЛИВО

Щит для хребта

Що допоможе попередити можливі проблеми спини?

Лікувальна фізкультура. Фізичні вправи сповільнюють старіння і дегенерацію дисків, зміцнюють м’язи спини. Дуже корисними, на думку лікарів, є плавання і ходьба пішки.

Правильна постава. Вона знижує навантаження на хребет і диски. Намагайтеся завжди тримати спину прямо.

Контроль за вагою і якісне харчування. Підтримуйте вітамінний баланс раціону, вживайте здорову і натуральну їжу. Особливо добре діють на організм вітчизняні сезонні овочі та фрукти.

Більше рухайтеся. Менше часу проводьте в сидячому положенні. Якщо працюєте за комп’ютером — кожну годину робіть обов’язкові перерви на 15-20 хвилин. Встаньте з-за столу, розімніться, пройдіться кабінетом.

Правильно піднімайте вантажі. Ніколи не хапайте вантаж із позиції стоячи. Спочатку необхідно присісти, а потім піднятися разом із вантажем. Так навантаження ляже не на спину, а на ноги. Не піднімайте надто важких речей.