Низи хочуть, верхи не пускають

16.07.2014

В Українському домі пройшла Всеукраїнська асамблея громад і лідерів громадських організацій. Про це на прес-конференції повідомили члени ініціативної групи Координаційного комітету лідерів громадських організацій України і громадського штабу Національної гвардії України.

Причина зібрання — невдоволення станом справ в Україні та бажання врешті-решт виконати «заповіти Майдану» — домогтися люстрації у вищих ешелонах, яка проходить досить половинчасто.

«Майдани «перші», «другі», «треті» виникають спонтанно. З’являються стихійні прояви народного невдоволення ситуацією, в якій зараз живемо, невдоволення тим, що система сьогоднішньої влади, незважаючи на те, що нам вдалось її перезавантажити, й досі рухається у кризовому напрямку. Є думки, що Майдан свою функцію виконав, тому його силою намагаються розігнати. Ми ж говоримо про те, що Майдан повинен перерости в іншу, наступну, вищу стадію — інтелектуальну. Тобто, рано чи пізно всі руйнівні процеси повинні перейти у творчі», — заявив заступник начальника штабу Національної гвардії України Степан Сивик.

Активісти закликають до співпраці представників громадських рад, формальні, неформальні, творчі чи професійні групи. Словом, людей, які мають активну життєву позицію та прагнуть присвятити час і знання, свій інтелект тому, щоб змінити ситуацію в країні на краще.

За словами президента асоціації «Спадщина України» Ірини Квасниці, ініціативна група звертатиме увагу і працюватиме над питаннями духовно-культурного й освітнього розвитку української нації, а ті ідеали, що проголосив Майдан, — «свобода, гідність, розвиток» — ляжуть в основу документів, процедурних напрацювань Асамблеї.

«Криза сталася, тому що громадянське суспільство не бере участi в управлінні державою. Держава відокремлена від суспільства, і тому експлуатує його аж до колапсу. Відповідно, з’являється обурення і «майдани». Треба наводити порядок знизу. На цій Асамблеї ми шукали рішення, відпрацьовували алгоритми, методології, щоб збудувати благополучне життя», — пояснив член ініціативної групи Вадим Барабаш.