І старим, і малим. Полтавські нейрохірурги врятували 8-річного хлопчика й 100-літню жінку з інсультами
Інсульти залишаються однією з головних загроз здоров’ю українців. >>
Гіркий шоколад тримає судини в тонусі. (з сайта tsn.ua.)
Людям, які страждають захворюваннями периферійних судин, дуже корисно мати в раціоні гіркий шоколад. Такого висновку дійшли американські кардіологи, опублікувавши дані спеціальних досліджень на сторінках журналу Американської кардіологічної асоціації. Хворі судини кінцівок, як правило, різко звужені, а це значно ускладнює надходження до них крові. При ходьбі такі пацієнти відчувають біль, судоми і швидко втомлюються.
У західних країнах на таке захворювання страждає понад 20% населення старше 70 років. У спеціальному дослідженні взяли участь 14 чоловіків та 6 жінок у віці від 60 до 78 років, які мають захворювання периферійних артерій. Щоранку пацієнти ставали на бігову доріжку і йшли нею на невисокій швидкості, а вчені заміряли пройдену відстань, тривалість ходьби та інші параметри. Через дві години учасники експерименту отримували шматочок гіркого (вміст какао не менше 85%) або молочного шоколаду (вміст какао менше 35%) і знову ставали на бігову доріжку. З’ясувалося, що у пацієнтів, які з’їли гіркий шоколад, здатність ходити без сторонньої допомоги зросла: відстань, яку вони долали, була на 11% більшою, а сама «прогулянка» тривала на 15% довше — порівняно з ранковими показниками. А ось у пацієнтів, які з’їдали молочний шоколад, покращення відповідних показників дослідники не зафіксували.
Отримані результати разом з іншими даними лабораторних експериментів дають підстави припустити, що підвищення рівня окису азоту впливає на розширення периферійних артерій. А відтак — і на здатність ходити без сторонньої допомоги. Також потрібно пам’ятати, що шоколад — це зайві калорії. Американська кардіологічна асоціація попереджає: щоденне споживання цукру не повинне перевищувати 9 чайних ложок — враховуючи всі солодкі напої, булочки і сухі сніданки. Завважте: звичайний шоколадний батончик містить близько половини цієї норми. Однак існують продукти, які багаті поліфенолами, але при цьому містять менше цукру, ніж темний шоколад. Серед них м’ята, щавель, фундук.
Інсульти залишаються однією з головних загроз здоров’ю українців. >>
Дослідження, проведене в шотландському університеті Сент-Ендрюс, показало, що птахи іноді утеплюють свої гнізда і захищають їх від шкідників, вистилаючи домівку сигаретними недопалками, розповідає BBC News. >>
П’ять ключових етапів розвитку мозку людини — у 9, 32, 66 та 83 роки, описала Міжнародна команда американських і британських науковців. >>
Нове дослідження показало, що регулярне прослуховування музики або гра на музичних інструментах допомагають людям похилого віку знизити ризик деменції й уповільнити зниження когнітивних функцій. >>
Міжнародний показ нового документального фільму про поранених ветеранів російсько-української війни «Друге дихання» розпочався в США. >>
Вчені з'ясували, що володіння кількома мовами може уповільнити старіння і допомогти людям жити довше. >>