Не все те «золото», що... пігулка

15.07.2014
Не все те «золото», що... пігулка

Замість змушувати себе до сну пігулками — створіть додаткову потребу у відпочинку. (з сайта mirpiar.com.)

 Зазвичай недуги ми звикли бороти з допомогою ліків. Але не завжди пігулки та ін’єкції є панацеєю. Часто прості — несподівані — способи вирішують проблему значно ефективніше, ніж «дива фармакології». І головне — без побічних ефектів...

1. Кашель: мед замість сиропу

Лікувальні властивості меду відомі давно. Народна медицина орієнтується на цей солодкий продукт бджільництва у багатьох своїх рецептах. А недавно науковці і медики на основі досліджень дійшли висновку: ложка меду значно ефективніше лікує застуду, аніж декстрометорфан — активний компонент сиропів від кашлю. Причому терапевтичний ефект однаково помітний як у дорослих, так і в дітей, вважає Ян Пол, доктор медичних наук, професор педіатрії та громадської охорони здоров’я університету штату Пенсільванія (США). До того ж, лікування медом не викликає того ефекту сонливості, який часто настає після терапії сиропами від кашлю. З терапевтичного погляду, найкращий сорт меду — гречаний. Він містить антиоксиданти, які запобігають розвитку серцево-судинних і онкологічних недуг. Тож щойно кашель починає атакувати — скуштуйте дві чайні ложки меду (малюку достатньо однієї ложечки) і запийте теплою водою або трав’яним чаєм.

2. Біль у спині: розминка замість мазі

Дискомфорт і біль у спині докучають багатьом. Щойно «прихопить» хребет — людина інтуїтивно починає потягуватися, розминатися. І це невипадково. Дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine, виявило цілющі властивості так званої вини-йоги — лікувального різновиду популярної методики тренувань. Регулярні скручування і потягування знижують вірогідність виникнення болів у спині і навіть дозволяють забути про ліки. Адже регулярне застосування мазі і знеболювальних препаратів позначаються на роботі печінки, кишечнику. Тому, збільшуючи силу і гнучкість тіла, людина підсвідомо позбувається звичок, які провокують біль (скажімо, манери сутулитися за робочим столом).

3. Часті головні болі: залиш мікстуру — і добре виспись

Ви помічали цей парадокс: що більше таблеток від головного болю приймаєш, тим біль сильніший? Пітер Годсбі, доктор медичних наук, директор Інституту вивчення головного болю в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско, переконаний: приймати таблетки через день або щодня — це занадто. Лікарі й самі до кінця не розуміють, чому анальгетики, створені для боротьби з головним болем, часто його ж і породжують. Можливо, так впливають кофеїн і кодеїн, які є компонентами більшості таких препаратів.

«Якщо людина вже підсіла на анальгетики, то спершу варто знизити частоту прийому, приблизно до двох разів на тиждень, і перейти на спрощені препарати», — радить доктор Годсбі. А потім — зручна постіль і вісім годин здорового сну. Лікар рекомендує перед сном концентруватися на тих ділянках голови, які не дають спокою. Так допоможете своєму мозку боротися з болем без аспірину.

4. Депресія: геть антидепресанти, «полагодь» мозок

Будь-яка депресія, на думку психіатрів, — це згусток негативних думок. І доки не навчишся свідомо їх позбуватися, ніякі таблетки не врятують. Існує спеціальна лікувальна техніка, суть якої — в абсолютному контролі над негативними речами і подіями, що дозволяє розібратися з проблемами, перш ніж вони введуть тебе у зневіру. Ця терапія, за останніми дослідженнями, не тільки рятує від депресії, а й змінює сприйняття життя загалом. «Після різкого припинення прийому антидепресантів люди схильні до рецидивів, — стверджує Віллем Куюк, доктор фізіології, співробітник центру вивчення психічних розладів в університеті Ексетера. — Дана терапія — ніби щит, інструмент потужного психологічного захисту».

Одна з методик цієї терапії — «трихвилинний перепочинок» — спрямована на те, аби не впускати в голову негатив. Відчувши зневіру, сконцентруйся на своїх думках і відчуттях; ритм при цьому має задавати дихання (щось на кшталт самогіпнозу). Важливо відчути своє тіло зсередини, цілком, а час, який піде на це, дозволить «проскочити» депресію.

5. Безсоння: викинь снодійне і... засинай пізніше

Жменi таблеток «для сну» — а голову до подушки ніяк не схиляє. Знайома ситуація? Головне — сприймати її спокійно. Лікарі радять вихід: замість змушувати себе до сну пігулками — створіть додаткову потребу у відпочинку. Тим паче що снодійні препарати дуже швидко викликають звикання і втрачають ефективність. Отже, якщо зазвичай ви лягаєте спати о 10-й вечора, а потім до першої години ночі страждаєте безсонням, спробуйте лягти саме о першій. А піднятися з ліжка доведеться у звичний час. «Штучно створюючи дефіцит сну, людина злегка шокує організм, таким чином приводячи його в норму», — вважає професор департаменту психіатрії університету Вірджинії Ріттербенд. Через пару тижнів сон вирівняється і безсоння залишить людину, переконаний він.

6. Закрепи: забудь проносне і більше пий води

Якщо у вашому раціоні бракує клітковини, волокон і рідини, то з часом стінки товстої кишки і кишечнику загалом потовщуються і втрачають еластичність, необхідну для виведення перетравленої їжі з організму. Так виникає закреп, що змушує людину вдаватися до проносного. Але ці препарати, як і анальгетики, викликають звикання і спазми кишечнику, застерігають лікарі. І радять замість пігулок пити по дві склянки води перед сніданком, а перед тим, як зробити «вирішальний» візит до вбиральні, з’їсти банан або яблуко. Фрукти містять ті волокна, що змушують кишечник працювати як слід.