Який у відпочинку — такий і в бою

15.07.2014
Який у відпочинку — такий і в бою

Гурт От Vinta привіз військовим медикаменти і новий альбом «Пілотка».

Українських військових підтримують не тільки грошима, продуктами харчування, медикаментами, а концертами і літературними зустрічами. «УМ» розпитала в культурних діячів про їхню діяльність у військових частинах та на передовій.

Ой були, були в частині

На днях в одній iз частин під Дніпропетровськом, а саме у 25-й повітрянодесантній бригаді, виступив лідер гурту ВВ Олег Скрипка. Там базуються солдати, які повернулися із зони бойових дій на сході України. Солдат-доброволець Олексій Пастернак, який перебував у гарячій точці, знайшов телефон Скрипки і звернувся до нього з проханням приїхати з концертом і зіграти для хлопців їхні улюблені хіти «Воплі Водоплясова» «Весну» «Ой були, були на селі», «Розпрягайте, хлопці, коней».

У Будинку офіцерів містечка Гвардійське, мабуть, зроду не було такого ажіотажу. Зазвичай там показують художні фільми або виступають творчі колективи. А тут приїхали справжні зірки — таке вперше. Тож не дивно, що концерт пройшов «на ура». Свій виступ Скрипка присвятив пам’яті хлопцям, загиблим в Іл-76 над Луганськом. У збитому бойовиками літаку було тридцять два бійці з цієї бригади. На початку зустрічі Олег запропонував: «Зараз я вас прошу і пропоную — хвилина мовчання...» Він не стільки співав, скільки говорив із військовими.

Разом із військовими виступ Скрипки дивилися їхні сім’ї. «Я вдячний долі за нагоду грати для українських солдатiв. Це непростий виступ. Воїни прийшли на концерт і дякували нам за музику, а я бачив в очах їх свіжі події. Та грали ми саме для того, щоб спробувати знову відновити смак до життя», — сказав після концерту Скрипка.

«Пілотка» — для профі

Юрко Журавель, лідер гурту От Vinta, розповів «УМ», що їздив до військових у Чернігівську область. Куди саме, сказати не може. Військова таємниця. «Це не Нацгвардія. Слізно просили, щоб ні на одній фотографії не було видно облич. Нас туди запросили. У мене є багато знайомих військових. Адже мій батько підполковник запасу», — пояснив Журавель.

Каже, що поїздка до військових була спонтанною. Не встиг із собою прихопити карикатури, які малює на політиків і громадських діячів. Перед тим гурт От Vinta виступав у Канаді. Звідти музиканти привезли для української армії цілу дорожню сумку «Целокса». «Це спеціальні пакети, які зупиняють кров, навіть якщо вона б’є з артерії. Привезли ще дещо, про що не можу говорити», — кусає себе за язик музикант.

У клубі, де виступали От Vinta, немає відповідної техніки, тож Журавель використав акустичний варіант. За його словами, у військових піднесений настрій. Вони знали пісні рівненських рокабілі і з охотою підспівували. Музиканти також презентували військовим пісні з нового альбому «Пілотка», який тільки у вересні почує широке коло меломанів. «Підготовка у хлопців на високому рівні. Я не побачив там жодного «зеленого», молодого хлопця. Це профі, досвідчені військові, які проходили підготовку в Іраку, в інших гарячих точках земної кулі. Вони з голими руками на ворога не полізуть. Кажуть, що ведуть цю війну не задля того, щоб гинути і стати героями, а задля того, щоб знищити ворога. У них немає комплексів. Кожну вільну хвилину цінують, відриваються, як в останній раз. Завзято відпочивають. Як-то кажуть: який у відпочинку, такий і в бою», — поділився враженнями Юрко Журавель.

А ще музикант розповів, хоча й цього не можна було робити, що їх пригощали смаженим кабанчиком. Військові вночі, вправляючись у стрільбі, підстрелили звірюку. Але зараз не сезон полювання і це вважається браконьєрством. Та хлопцям, які з дня на день поїдуть на схід, можна себе трішки потішити свіжиною.

Тільки позитив і красиві дівчата

Арсен Мірзоян, Тоня Матвієнко, Маша Собко, Марія Бурмака, Артем Галинський, гурти «ТНМК», «Скай», «Куку Шанель», Mad Heads, Kozak System, «Антитіла», «Авіатор», Ray Band, Соломія Вітвицька. І це ще не всі, хто зголосився взяти участь у турі на підтримку морального духу наших вояків, організовану музичним продюсером компанії Euromediacompani Віталієм Пастухом.

«До нас звернулися з Генштабу Міноборони, запропонували відвідати бригаду, де готують хлопців перед відправленням у зону АТО. Я написав оголошення у «Фейсбуці», що організовую концерт. У мене не має такого слова «треба». Хто хоче, той зголошується. У компанії є техніка. Далі — справа за ініціативою музикантів. До нас звертаються різноманітні артисти. Вибираємо тих, хто спілкується українською і російською. І щоб були позитивні. Це головне. Негативу вистачає з головою», — наголосив Віталій.

У першому концерті у військовій частині «Десна» взяли участь Тоня Матвієнко, Арсен Мірзоян, Артем Галинський, дівчата з цирку, маловідомі музиканти. На другий концерт недалеко від «Десни» приїхали Марія Яремчук, Маша Собко, Ray Band. 15 липня їдуть в Одесу грати для моряків, які були в Криму. А 19 липня збираються у Харківську область.

«Ми проводимо програму, яка не спрямована на підвищення патріотизму. Це їм не потрібно. Граємо веселі пісні, щоб за дві години хлопці відпочили. На концерті вони радіють, поводяться як діти. Після виступів ще три години спілкуємося, фотографуємося. Хлопці освiдчуються в коханні дівчатам, особливо Марії Яремчук. Вони сіли у формі серця, зробили фотографію і таким чином по пошті надіслали співачці свою любов», — розповів Віталій Пастух.

Продюсер зазначив, що в частинах про війну ніхто не говорить. Усі хочуть миру. Серед хлопців панує різний настрій. Турбує невизначеність і повсякденні питання. В одній бригаді були хлопці, яких затримали на три місяці після «дембеля». Вони не знають, що з ними буде. Чи їм заплатять за цей час, чи дадуть звання. Що отримають за те, що переслужили. Резервісти, ті, кого мобілізували, це, здебільшого, дорослі мужики, сім’янини, з дітьми, кредитами. Їх забрали на 10 днів, а служать уже три місяці. І не знають, поїдуть в АТО чи не поїдуть, що вони там роблять, коли їх відпустять.

Віталій Пастух переконаний, що про тур не можна всього розказати, «щоб цю інформацію не дізналися бойовики і не напали на частину під час концерту. Бо на цьому гуманітарна підтримка армії прикриється. А так хочеться подарувати хлопцям трішечки щастя і веселості».

70 зустрічей митців із військовиками

Заслужений діяч мистецтв, художній керівник Сергій Архипчук цього разу виступив у ролі автора творчої концепції великого проекту «Кордони наші вкаже пісня». У цьому його підтримує Міністерство культури та керівництво Сухопутних військ. Як він каже про своє дітище: «Це не банальний «концерт-солянка», а духовно-просвітницькі мистецькі зустрічі видатних діячів української культури, письменників, акторів, публіцистів із вояками. Проект розпочнеться за місяць до Дня Незалежності, від 22 липня до кінця літа. Плануємо 70 творчих зустрічей iз військовиками».

«Першу пробну зустріч провели у селищі Гончарівське (Чернігівщина) в  Будинку офіцерів для танкової бригади. Там були резервісти, люди, які днями, вони кажуть, «їдуть туди». В акції взяли участь два абсолютно різні письменники — поет-забіяка Артем Полежака і Роман Коваль, засновник історичного клубу «Холодний Яр», дослідник історії Визвольної боротьби українського народу першої половини XX століття.

  Мав сумніви, чи розлога оповідь на історичну тему буде сприйнята. Адже була денна година, без шоу-засобів, театрального освітлення, зосередженості (глядачі були в постійному русі). Але Романа Коваля слухали так уважно й поважно-зібрано, як діти — дідуся Панаса. Присутність зрілого, обізнаного, чоловіка, який розказував про героїчні традиції холодноярівців, ставлення до бою як до танцю-герцю з нечистю було на часі. Воїни свідомі, куди і чому їдуть, як і того, що «осине гніздо і джерела» так званої кризи в Україні є за межами нашої Батьківщини.

 Особливе сакральне психологічне значення мала присутність духовенства. Священики о. Ігор з української автокефальної церкви на Полтавщині та о. Дам’ян (УГКЦ) освятили бойову техніку і передали воякам оберіг — образ Вишгородської Божої Матері. Всі чоловіки були у передстресовому, а дехто — й у стресовому стані. Для них дуже важливим є спосіб захисту, покрови.

  Були з нами й цьогорічні випускники Театрального університету ім. Карпенка-Карого актори-читці Єлизавета Олейник та Любомир Геляс і КНУ ім. Шевченка — історик Соломія Назар, яка разом із моєю помічницею Оксаною Фещак читали листи воякам. Таку ініціативу запропонувала Ольга Богомолець. Один лист невідомому воякові був від матері, інший — від коханої. Це була одна з кульмінацій нашої зустрічі.

 Люди під час концерту звикли, щоб їх розважали, але нам було дуже цінним   сприйняття вояками упівських пісень Анатолія Сухого, гурту «Рутенія» (Гриць Лук’яненко). Пісні, що вважаються народними, пройняли щиро й глибоко, без зайвого пафосу, биття  в груди і надмірної ажіотації», — поділився з «УМ» «отаман» так званої Мистецької сотні Архипчук.

У наступних зустрічах візьмуть участь майже 40  діячів культури, серед них Тарас Чубай, Фома, Кирило Стеценко, Тарас Компаніченко, Володимир Шинкарук, дует «Простір музики», брати Капранови, тріо «Гонта», гурти «Топор оркестра», «Орфей», «Немо», «Фолькнери», Kozak System, Інна Братущик, Орест Хома, Роман Коляда, Володимир В’ятрович, Вахтанг Кіпіані, Тарас Лютий, Павло Гай-Нижник та багато інших.